Optibet Hokeja līga vai Erste Liga

Aizvadītā hokeja nedēļa Baltijas/Latvijas čempionātā jeb Optibet Hokeja līgā bija izcili raiba. Līderis – “Mogo/RSU” Šmerlī divus vakarus ne pa kripatiņu nepažēloja savu bijušo treneri Oļegu Sorokinu. 14:2 un 7:1 tomēr ir smagi zaudējumi Rīgas HS, bet... Viņiem taču sezonas galvenais turnīrs – U-18 pasaules čempionāts tikai pavasarī, “Mogo/RSU” uz Eiropas skatuves būs jākāpj jau šīs nedēļas beigās. Un arī tāpēc viņi ir ļoti labā kondīcijā, 38 gadus vecajam Elvisam Želubovskim noskrienot divreiz jaunākos līdzskrējējus.

Otrajā vietā es liktu Tallinas “Panter”, kas trijās izbraukuma spēlēs paņēma visus sešus punktus, atkal tabulā izvirzoties otrajā vietā. Kādreiz basketbola guru Armands Krauliņš filozofēja, ka zaudējums ar vienu punktu ir trenera vaina. Vai hokejā uzvara ar vieniem vārtiem ir trenera talanta apliecinājums? Igaunijas kluba somu trenerim Miko Mēenpē 11 spēlēs ir jau septiņi panākumi ar vienu vārtu pārsvaru. Kas apliecina meistarību – “Panter” ņem punktus visur, kur tas iespējams. 2:1 Elektrēnos pret “Energija” un 3:2 Viļņā ar “pankiem” nav nekāds “lielais” hokeja teātris, bet 3:2 bullīšos Jelgavā “Zemgalei/LBTU” ļoti nepatīkams rezultāts. Negribu apgalvot, ka Jelgavā sākusies krīze, bet 6:5 (bullīšos) ar “Prizmu” arī parādīja, ka vicečempionu nometnē ne viss ir labi. Pat 20 metienu pārsvars (44:24) spēlē ar “Panter” bija par maz, ja igaunis Vilems Henriks Koitmā vārtos stāv “uz galvas”.

Līdz ar to OHL tabulas augšgals atkal ar “panterām” – “Mogo” nu ir 19 punkti desmit spēlēs, “Panter” – 18 (11), “Zemgalei” – 15 (9), pārējam kvartetam krietni atpaliekot – “Prizmai” un “Energija” – 5 (7), Rīgas HS – 1 (7), Viļņas “Punks” – 0 (7). Šonedēļ tikai trīs spēles – arī “Zemgeles” un “Panter” mačs sestdien Jelgavā. 

Kāpēc tāda pauze? “Mogo” un “Energija” Brašovā spēlēs Kontinentālā kausa otrajā raundā. Un tur būs divu Eiropas līga pretstāve: mūsu OHL pret ungāru/rumāņu Erste Liga. Laiks, kad rumāņu un ungāru klubus pirms spēlēm bijām gatavi nomētāt ar cepurēm, sen palicis pagājušajā gadsimtā. Šajā sezonā Erste Liga spēlē septiņi Ungārijas un trīs Rumānijas klubi, līderpozīcijas iekarojot Brašovas “Corona” – 20 punkti 10 spēlēs, Budapeštas “Ferencvarosi” pēc tikpat spēlēm ir priekšpēdējā vietā ar deviņiem punktiem. Arī Rumānijas čempionātā “Corona” ir līderi – uzvaras visās astoņās spēlēs. 

Lielie optimisti droši vien teiks, ka Ģirtam Ankipānam no Brašovas jāatgriežas tikai ar 1. vietu. Neiebilstu. Bet. “Corona” nebūt nav tikai rumāņi, tur ripu drillē pieci kanādieši, trīs ukraiņi, divi krievi, pa vienam britam, čeham, slovākam, ungāram un izraēlietim. Vairāki no viņiem, arī Jevgeņijs Skačkovs (vairāk par 400 spēlēm KHL – 90+98)  un Alberts Zagiduļins jau pasen ar Rumānijas pasēm. Brašovas klubā spēlē arī 14 spēles Rīgas “Dinamo” aizvadījušais (1+0) Davids Levins un no “Liepājas metalurga” laikiem mums labi zināmais ukraiņu aizsargs Pavlo Borisenko, kurš pēdējos gados jau spēlē Rumānijas izlasē. Brašovā būs jautri. Tāpēc jau Arturs Kulda arī kļuvis par mogieti.  

Jānis MATULIS