O.Sorokins: Gribētos vismaz atkārtot pagājušās reizes rezultātu

Šogad aprīlī ASV paredzētajā pasaules U18 augstākās grupas jeb elites divīzijas čempionātā Latvijas izlasei jau otro reizi pēc kārtas būs jāspēkojas ar pasaules labākajām jauniešu izlasēm. Piedāvājam interviju ar Latvijas U18 izlases un Latvijas čempionāta komandas “HS Rīga” galveno treneri Oļegu Sorokinu, kurā aprunājāmies par pasaules jauniešu un junioru hokeju, Latvijas vietu tajā un cerībām gaidāmajos jauniešu un junioru čempionātos.

 

 

Nesen kā aizvadīts U20 elites divīzijas čempionāts Kanādā – kādas domas par redzēto?

Ir pārdomas par to, kur esam mēs, kur ir hokeja lielvalstis, kur ir pārējās hokeja valstis.

Var redzēt, ka priekšplānā izvirzās augsta individuālā meistarība, ļoti laba slidošanas tehnika, ātrums kājās un domāšanā, lēmumu pieņemšanā. Spēlētāji spēj saglabāt ripu savā kontrolē, neatmetās no tās.

Biju priecīgs, ka ASV uzvarēja, jo pirms 2 gadiem U18 līmenī šī vecuma puikas netika pie zelta, lai gan spēles ziņā bija pārāki par visiem.

 

Kuri bija šī turnīra labākie spēlētāji, kurus varētu rādīt par piemēru arī Latvijas jaunajiem spēlētājiem?

Noteikti labākais bija amerikānis Trevors Zigras. Vēl vajadzētu atzīmēt CAN vārtsargu Līvaju, aizsargus-somu Heinolu, amerikāni Jorku, kanādiešus Baironu, Draisdeilu.

Bija ļoti daudz interesanti uzbrucēji, sākot ar vāciešiem Štucli un Paterku, somu jauno talantu Lambertu, protams, lielākā daļa ASV un CAN izlašu uzbrucēju ar augstiem drafta numuriem.

 

“HS Rīga” gadu iesākusi ar pārsteidzoši kvalitatīvu sniegumu, ņemot vērā, ka nācies izlaist ilgāku laiku bez spēļu prakses, salīdzinot ar citām komandām. Kā vērtē komandas jaunā gada iesākumu?

Puikas ir sailgojušies pēc hokeja, pēc spēlēm. Principā jau pilnā sastāvā ir nospēlēta tikai spēle pret “HK Mogo”. Protams, spēļu prakses nav bijis, bet šoreiz to pašu daļēji var teikt arī par citiem, jo Virslīgā bija ap 3 nedēļām ilga pauze.

 

Vai saredzat “HS Rīga” komandu tuvāko sezonu laikā cīnāmies arī par Latvijas Čempionāta medaļām?

Uzskatu, ka Virslīgā varētu cīnīties par zeltu ar U20 izlasi, bet ar U18 izlasi varētu cīnīties vispirms par tikšanu Playoff. Ja "HS Rīga" komanda būtu kāds no šo izlašu pilna komplekta variantiem, tad noteikti cīnītos par medaļām. Otrs variants ir apvienot U18 vecuma jaunību ar tiem, kam jau ir pieredze hokejā, plus vēlme trenēties un attīstīties.

 

Diemžēl pandēmijas dēļ pagājušā gada U18 elites divīzijas čempionāts nevarēja norisināties tāpat kā U20 pirmās divīzijas čempionāts. Cik daudz tas varētu ietekmēt 2002. gadā dzimušos puišus, kuriem neizdevās sevi parādīt uz starptautiskās skatuves nevienā no šiem turnīriem?

Nu jāsaka, ka čempionāta nenotikšana ietekmē gan 2002., gan labākos 2003. g.dz. puikas, kas būtu tās izlases sastāvā. Iespējams, pagājušogad būtu vēl kāds Ziemeļamerikas junioru līgās draftētais spēlētājs. Tai pat laikā, domāju, ka labu spēlētāju agrāk vai vēlāk tomēr pamanīs. 2002. g.dz. spēlētājiem tagad priekšā vēl nākamā gada U20 čempionāts pirmajā divīzijā, kas cerams notiks. Žēl, ka  U18 elites čempionāta ceturtdaļfināla komandas 2001. g.dz. puikas nevarēja Latvijai palīdzēt tikt uz U20 elites grupu.

 

Vai tas, cik daudz latviešu spēlētāji tiek izvēlēti Kanādas junioru līgu un NHL draftos ir objektīvs rādītājs kopējai vietējo spēlētāju kvalitātei?

Katrs dzimšanas gads, protams, atšķiras, pie kam Latvijā ir ļoti mazs spēlētāju skaits, salīdzinot ar citām valstīm. Ja skatāmies uz citu valstu izlašu spēlētājiem - drafta kandidātiem, redzam, ka puikas spēlē nopietnas lomas savu valstu augstāko līgu čempionātos. Domāju, ka Kanādas junioru līgās varētu draftēt par pāris latviešu puikām vairāk, taču mums ir jāapzinās, ka tur ir liels gribētāju skaits. Par NHL draftu, es teiktu, ka zemākajos raundos varētu būt vēl kāds no mūsējiem, bet nu, būsim, godīgi, mums nav tāda līmeņa spēlētāju, kā vācietis Štucle, kas ir pirmā raundā draftētais.

 

Vai Latvijai ir pa spēkam ne tikai atkārtot, bet šogad arī uzlabot pagājušās reizes rezultātu U18 elites divīzijas čempionātā, kad izdevās iekļūt ceturtdaļfinālā un cīkstēties ar pasaules vadošajām izlasēm?

Gribētos vismaz atkārtot. Ja jautājiet, vai izlase ir tik spēcīga, kā tā, kas bija, godīgi teikšu, ka nav. Bet tai pat laikā šī gada U18 kandidātos ir puikas ar talantu un lielu cīņassparu. Tā izlase spēlēja vienā grupā ar tā gada U18 visām trim medaļniecēm - Zviedriju, Krieviju, ASV, plus vēl Kanādu. Šogad būs cits grupu salikums, it kā vieglāks, bet tai pat laikā psiholoģiski grūtāks. Ir salīdzinoši viegli spēlēt pret Zviedriju, jo visi sapratīs, ka Latvijai ir maz izredžu uzvarēt. Cita lieta ir spēlēt pret Šveici un Baltkrieviju, kur visi cer, ka varētu vinnēt, lai gan tām valstīm ir daudz lielāks kandidātu loks.

Tāpēc arī mums ir U18 bāzes klubs “HS Rīga”, kas ļauj labāk saspēlēties, izprast spēles sistēmu utt., lai varētu veiksmīgāk sagatavoties čempionātam. Plus labi ir tas, ka dažos Latvijas Virslīgas klubos tiek iesaistīti potenciālie U18 kandidāti. Šogad gan liels mīnuss ir starptautisko spēļu trūkums, pārbaudes turnīru un nometņu trūkums. Bet nu lielā mērā tas attiecās uz visām valstīm, tā kā nav ko čīkstēt, jāiet tik uz priekšu.