Intervija par Ungārijas hokeju

Nākamgad paredzētajā Olimpiskajā Kvalifikācijas turnīrā Rīgā mūsu Latvijas izlasei būs jātiekas ar Ungārijas valstvienību. Ungārijas hokejs attīstās straujiem soļiem un mēs vēlējāmies labāk iepazīt mūsu gaidāmos pretiniekus šajā turnīrā. Tādēļ Latvijas Hokeja Federācija piedāvā interviju ar Ungārijas Hokeja Federācijas ģenerālsekretāru Levente Sipos, kurš iepazīstināja mūs ar Ungārijas hokeja sistēmu un tās izaicinājumiem, taču uz jautājumiem par Ungārijas izlasi un tās plāniem atbildes sniedza Ungārijas izlases ģenerālmenedžeris Marton Vas.

 

Levente Sipos – Ungārijas Hokeja Federācijas ģenerālsekretārs

Vai hokejs Ungārijā paliek populārāks un vai Jūs to redzat starp populārākajiem sporta veidiem valstī?

Hokejs ir attīstījies laika gaitā un kļūst arvien populārāks. Cilvēki apzinās, ka Ungārijā tiek spēlēts hokejs. Tas ir pēdējās desmitgades rezultāts. Es nesauktu hokeju par vienu no pašiem populārākajiem sporta veidiem valstī, tādēļ, ka mums nav ļoti daudz ledus haļļu un infrastruktūras valsts mērogā. Citiem lielajiem komandu sporta veidiem kā futbolam, basketbolam vai handbolam ir iespējas visā valstī, tie ir pieejami praktiski visās pilsētās un ciemos, bet hokejam nav tāda mēroga. Piemēram, futbolā trenējas aptuveni 50 reižu vairāk bērni un jaunieši nekā hokejā, kas ir ievērojama atšķirība. Tā ka šobrīd neesam pašā labākajā situācijā, taču mēs pie tā strādājam.

 

Cik daudz Jūsu klubiem ir pilnas piramīdas (iesācēji – profesionāļi) un kuri klubi tiek uzskatīti par vadošajiem Ungārijā?

Mums ir ap 80 klubiem, no kuriem ap 10 ir pilnas piramīdas sistēmas, savukārt no tiem 7 ir komandas Ungārijas augstākajā līgā. No šiem 10 sistēmas klubiem ir arī tādi, kuriem ir komandas augstākajā līgā sievietēm, taču nav vīriešiem. Šobrīd vadošie centri ir galvaspilsētā Budapeštā, tad Debrecenē un Miskolkā valsts Austrumos, Dunaujvarošā valsts centrālajā daļā un viens no lielākajiem ārpus Budapeštas ir Fejervarī. Ir arī pāris komandu no citām vietām, taču tās spēlē zemākā līmenī nekā iepriekšminētās un tās nevarētu uzskatīt par hokeja centriem.

 

Vai variet mums pastāstīt vairāk par Ungārijas augstāko līgu, kā tā ir attīstījusies pēdējo gadu laikā?

Mums ir interesanta situācija, jo mūsu augstākajā līgā “Erste Liga”, kuru pārvalda Ungārijas Hokeja federācija, spēlē arī ārzemju komandas, kā, piemēram, no Transilvānijas, Rumānijā un pāris gadus iepriekš arī Austrijas “Vienna Capitals” dublieru komanda. Mums ir starptautiska līga un komandu skaits gadu no gada mainās no 9 līdz 11 komandām. Salīdzinājumam 20 gadus atpakaļ mums bija tikai 3 līdz 4 komandas augstākajā līgā. Šobrīd mums ir stabils komandu skaits. Mums ir arī divas Ungārijas komandas, kuras spēlē ārzemju līgās – “DVTK Jegesmedvek” spēlē Slovākijas augstākajā līgā un “Fehervar AV19” Austrijas augstākajā līgā. Austrijas līga ir īpaši atvērta ārzemju komandām un “Fehervar AV19” tur spēlē visu pēdējo desmitgadi.

 

Vai Jūs varētu pastāstīt par sponsoru piesaisti Ungārijas hokejā? Ko Jūs piedāvājiet potenciāliem atbalstītājiem – nosaukuma tiesības vai reklāmas izvietojumu vai, piemēram, individuālās spēlētāju reklāmas kā Lielbritānijas līgās? 

Neesmu drošs par individuālajām spēlētāju reklāmām, esmu dzirdējis par tādām, taču mūsu hokejā tas nav izplatīts. Protams, kompānijas, kuras ir daļu turētājas vietējos klubos, tos arī atbalsta visdažādākajos veidos, ne vienmēr finansiāli, bet arī ar transportu, ēdināšanu un citos veidos. Mūsu augstākās līgas ģenerālsponsors ir “Erste Bank”, kuras vārdā nosaukta līga. Vieni no lielākajiem sponsoriem, kas atbalsta komandas, ir nacionālās loterijas un totalizatoru kompānijas, kuras atbalsta visa veida sportu Ungārijā. Taču, kā jau minēju iepriekš, komandām ir visdažādākie atbalstītāji. Ir arī tādas komandas, kurās tiek piesaistīti ap 100 maziem sponsoriem. Tas atkarīgs no katra paša izvēlētās sponsoru piesaistes stratēģijas. Diemžēl jāatzīst, ka lielākā daļa klubu ieņēmumu netiek nodrošināti no spēles apmeklētājiem un kluba atribūtikas pārdošanas - šī ir tā sadaļa, kuru mums vajadzētu uzlabot.

 

Vai Jūsu augstākajā līgā ir ārzemnieku limits un kāda ir līgas nostāja šajā ziņā?

Komandas var piesaistīt neierobežotu skaitu ārzemju spēlētāju, taču uz spēli var pieteikt tikai 6 ārzemniekus. Arī ārzemju komandām, kuras startē augstākajā līgā jeb “Erste Liga” ir tāds pats princips, kā, piemēram, rumāņi neskaitās ārzemnieki, ja tie spēlē Rumānijas komandā. Mums nav ierobežojumu dubultajām pilsonībām. Ja spēlētājam bez citas pilsonības ir arī Ungārijas pase, tad uz šādiem spēlētājiem ierobežojumi neattiecas. Šosezon COVID situācijas dēļ līgā ir mazāk ārzemju spēlētāju nekā iepriekšējos gadus. Mums arī nav t.s. hokeja pilsonības, kā, piemēram, Šveicē, taču kādu laiku atpakaļ mums ir bijuši gadījumi ar spēlētājiem, kuriem ir ungāru ģimenes saknes un viņi spēlējuši Ungārijā vairāk kā 10 gadus, tad viņiem piešķīra vietējā spēlētāja statusu.

 

Kā Ungārijas hokejs sadzīvo ar izacinājumiem pilno Covid-19 laiku - vai treniņi un spēles norisinās pilnvērtīgi?

Visās līgās norisinās spēles un ikviens, kam ir licence, var nodarboties ar sportu. Mums ir spēkā COVID ierobežošanas protokoli, par kuriem esam informējuši klubus. Visi ir lietas kursā, kādas aktivitātes jāveic, lai varētu turpināt spēlēt un mēs darām zināmu, ka netiks pieļautas nekādas atkāpes no noteikumiem šajā sakarā. Būtiskākie ierobežojumi nozīmē to, ka spēlēm piekļūt var tikai cilvēki, kuriem ir tiešs sakars ar dalību spēlē. Tas nozīmē, ka bērnu vecākiem ir aizliegts ieiet hallēs. Visām spēlēm var sekot līdzi interneta tiešraidēs. Augstākajā līgā arī viss norit pilnā sparā un visas spēles pieejamas video tiešraidēs un TV, kam iepriekšējos gados bija liela pretestība no klubiem, jo tādējādi mazāk cilvēku gribēja apmeklēt spēles klātienē. Taču tagad visi ir priecīgi, ka tas tiek nodrošināts. Ne visos sporta veidos sacensības šobrīd norisinās, tādēļ hokejam ir plašs atspoguļojums TV un mēs esam labākās pozīcījās nekā mēs būtu citkārt. Piemēram, pēc Ziemassvētkiem norisināsies hokeja festivāls ar vairākām spēlēm TV tiešraidēs, kas ir salīdzinoši liels notikums un mēs esam priecīgi, ka hokejs var turpināties.

 

Paldies, Levente, par plašo ieskatu Ungārijas hokejā un lai Jums izdodas iecerētais!

 

 

 

Marton Vas – Ungārijas izlases ģenerālmendežeris

 

Cik daudz Jūs zināt par Latvijas hokeju?

Latvijai ir laba komanda KHL, kā arī diezgan laba vietējā līga. Mēs atceramies Jūsu komandas no aizvadīto gadu Kontinentālajiem Kausiem. Mēs esam spēlējuši arī pret "HK Rīga" un Latvijas U20 izlasi pāris gadus atpakaļ un mēs redzam, ka Jums ir laba jauno spēlētāju attīstība. Jūs kādreiz bijāt lielās Krievijas sastāvā un mēs redzam, ka Jūsu spēlētais hokejs ir ļoti tehnisks ar labu slidojumu un ar lielu meistarību. Mēs vienmēr priecājamies spēlēt pret Latvijas komandām, īpaši Rīgā, kas ir skaista pilsēta ar lielisku arēnu. Arī mūsu U15 izlases komanda piedalījusies “Riga Cup” turnīros pavasarī, kur esam aizvadījuši labas sacensības un atceramies, ka viss bija labi organizēts un baudāms. Mēs zinām tikai labas lietas par Latvijas hokeju.

 

Kāds ir Jūsu gatavošanās plāns gaidāmajai Olimpiskajai kvalifikācijai nākošgad Rīgā?

Šobrīd ir ļoti grūti saplānot tik tālu uz priekšu, redzēsim kā notikumi attīstās. Mēs, kā ierasts, gatavojamies starptautisko pārtraukumu ietvaros. Mēs cenšamies panākt komandas pareizo domāšanas veidu, lai mums būtu iespēja pienācīgi sagatavoties un uzrādīt labus rezultātus šajā turnīrā.

 

Kādi ir tuvākie un tālākie mērķi Ungārijas hokejam un nacionālajai izlasei?

Tuvākie mērķi ir uzturēt programmu dzīvu, aizvadīt cik vien iespējams daudz spēļu un gatavoties, kas nemaz nav viegli dotajā brīdī. Mūsu federācija dara ļoti labu darbu, strādājot ar sponsoriem un nodrošinot visu nepieciešamo hokeja spēlēšanai, lai programma būtu dzīvotspējīga. Nav daudz komandu šajos apstākļos, kuras ir aktīvas. Latvija vēl turpināja spēlēt, taču diemžēl mums tagad nebūs iespēja tikties ar Jūsu izlasi.  Tālākus mērķus mums jāsasniedz soli pa solim, mums jāattīsta jaunatnes hokejs, lai mums būtu jauni, kvalitatīvi spēlētāji, kuri pārstāvēs izlases nākotnē. Tātad būvēt hokeju no apakšas, lai vietējās hokeja piramīdas virsotne celtos augstāk un augstāk.

 

 

Vai Jūs varētu pastāstīt, kuri ir Jūsu labākie pašreizējie hokejisti un izlases līderi?

Mums ir pāris 25-26 gadus veci puiši, kuri ir ļoti talantīgi un spēlē Somijā un Zviedrijā jau diezgan ilgu laiku. Mums ir arī puiši, kas spēlē Slovākijas un Austrijas augstākajās līgās. Arī no jaunās paaudzes mums ir vairāki spēlētāji, kas spēlē ASV, piemēram, viens puisis šogad pirmo gadu spēlē studentu līgā NCAA un vēl viens, kurš pievienosies šai līgai nākošajā sezonā. Mēs arī uzsveram izglītības nozīmi, lai varētu veidoties par labu spēlētāju. Cerams, ka turpmākajos gados mums būs vairāk šādu spēlētāju, kuri dosies uz labākajām ASV junioru un studentu līgām, lai kādu dienu nokļūtu arī NHL.

 

Paldies, Marton, par atbildēm un vēlam Jums veiksmi tālākās gaitās!

 

P.S. Nesen aizvadītajās Euro Ice Hockey Challange turnīra pārbaudes spēlēs 17. un 18. decembrī, kurās diemžēl Latvijas izlase nevarēja piedalīties, Ungārijas valstvienība dalīja uzvaras uz pusēm ar Polijas izlasi, pirmajā mačā zaudējot poļiem ar 1:2, bet otrajā tikšanās reizē izcīnot uzvaru ar 3:1.