Intervija ar Miku Goluboviču, galveno treneri sieviešu nacionālajā un U18 izlasēs

Miks Golubovičs ir Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas absolvents ar hokeja trenera kvalifikāciju. Kopš 2018. gada viņš ir Latvijas sieviešu hokeja izlases treneris. Pirms tam Miks ir spēlējis gan HK “Zemgale”, gan HK “Rīga 2000” junioru un citās komandās. Sporta metodiķis Latvijas hokeja federācijā, kurš ir veidojis treneru programmu. Aizvadītajās brīvdienās uz pirmo treniņnometni jaunajā sezonā pulcējēs Latvijas sieviešu U18 izlase, kas pavasarī pirmo reizi piedalīsies U18 vecuma grupas Pasaules čempionātā 2. divīzijas B grupā.

Cik ilgi jau jūs strādājat ar sieviešu hokeja komandām?

Ar sieviešu hokeja komandu strādāšu nu jau ceturto sezonu, tomēr jau iepriekš esmu strādājis ar meitenēm, kuras spēlēja vienā klubā ar zēniem. 1999. gadā dzimušo meiteņu komandā bija Anna Kubliņa un Anna Lagzdiņa, kuras bija pirmās manis trenētās meitenes.

Pastāstiet, kā radās ideja par U18 sieviešu izlasi un kādi mērķi ir uzstādīti?

Agrāk, strādājot kopā ar abām Annām, jau sāku domāt, ka meitenēm arī ir nepieciešamas U18 vecuma izlases. Tas ļauj labāk sagatavot meitenes lielajai izlasei un tiek apskatīts lielāks potenciālu kandidāšu loks. Mērķis ir labi aizvadīt tuvāko turnīru, lai meitenēm būtu vēlme arī turpmāk trenēties un attīstīties hokejā, kā arī, iespējams, spēlēt augstākajā līmenī pasaulē. Protams, bez sieviešu hokeja kluba trenerēm šī ideja nebūtu iespējama. Treneri ir ieguldījuši daudz darba un laika, lai beidzot varētu savākt sastāvu un trenētos kopā.

Kādos turnīros ir plānots piedalīties šajā sezonā? Kādā grupā komanda spēlēs pasaules čempionātā?

Saistībā ar Covid - 19 saistītajiem ierobežojumiem, turnīri visticamāk nenotiks, tomēr skolas brīvlaikos, rudenī un ziemā ir plānotas 3 - 5 dienu ilgas nometnes, lai savāktu meitenes kopā. 2019. gada pavasarī jau aizvadījām arī pirmo turnīru ar U18 sieviešu izlases dalību. Bet šogad Pasaules čempionātā Turcijā kā debitanti spēlēsim U18 2. divīzijas B grupā, kur pretiniekos būs Turcijas, Kazahstānas un Meksikas izlases.

Kā tika komplektēts sastāvs, kādi klubi pārstāvēti?

Šobrīd kandidāšu loku veido spēlētājas, kas jau no mazotnes trenējas kopā ar zēniem un arī meitenes, kas pavisam nesen uzsākušas savas gaitas hokejā. Iepriekš bija grūtības nokomplektēt komandu ar trīs maiņām un divām vārtsardzēm, tomēr pēc pirmā treniņa var redzēt, ka spēlētājas ir pietiekami meistarīgas, lai varētu nokomplektēt konkurētspējīgu sastāvu. Protams, viss ir atkarīgs no pašām meitenēm, bet pagaidām cerības ir labas un darbs treniņos aizrit labā līmenī. 

Šobrīd, Latvijas hokeja federācijas bērnu un jaunatnes čempionātā hokejā, meiteņu klubi tiek pārstāvēti gan U9, gan U11, gan U15 vecuma grupās – nākotnē sieviešu hokejistu būs vairāk un hokeja kvalitāte noteikti uzlabosies.

Kādas sajūtas bija pirms Latvijas U18 sieviešu izlases treniņa?

Ir milzīgs prieks, ka beidzot būs U18 sieviešu izlase un būs viens papildu posms pirms sieviešu nacionālās izlases. Citās valstīs U18 sieviešu izlases jau pastāv ilgāku laiku un tās ļoti palīdz uzlabot hokeja kvalitāti un vēl labāk sagatavot spēlētājas nacionālajai izlasei un veikt kvalitatīvu paaudžu maiņu.

Kāda ir lielākā atšķirība starp sieviešu un vīriešu hokeja komandas trenēšanu?

Ar meitenēm savā ziņā laikam ir vieglāk, jo viņas precīzi uztver un cenšas izpildīt trenera zīmētos uzdevumus vai dotās norādes. Tomēr no otras puses puiši ir kreatīvāki, kas bieži nāk par labu nestandarta situācijās.

Kā noritēja pirmais komandas treniņš?

Meitenes uz laukuma savā starpā bija pozitīvas, kā arī  liela daļa ir uzlabojušas un pilnveidojušas gan tehnisko, gan fizisko meistarību.  Tas noteikti priecēja, ņemot vērā vīrusa radītos ierobežojumus, kas sākās jau no marta. Ar meitenēm izrunājām gan mūsu plānu, gan to ka federācija mūs atbalsta un esam gatavi iet uz priekšu. Protams, tika pieminēts arī tas, ka sākoties treniņiem būs arī konkurence un vieta sastāvā ir katras pašas rokās, kājās un galvās.

Kādi treneri un speciālisti vēl ir vai tiks piesaistīti?

Šobrīd esmu galvenais treneris lielajai sieviešu izlasei, trenera asistente ir Laila Dekmeijere - Trigubova, vārtsardžu treneris - Helmuts Eglītis, fiziskās sagatavotības trenere un fizioterapeits - Diāna Ņikitina un ekipējuma menedžeris - Aivars Dukāts. Šis sastāvs mums ir jau pēdējās trīs sezonas. Par U18 sieviešu izlases trenera nozīmējumiem gaidām LHF Valdes lēmumu.

Kā jūs rīkosieties, ja pamanīsiet, ka treniņos spēlētāju atdeve nebūs pietiekama?

Meitenes salīdzinot ar puišiem, uz laukuma pieiet visam ļoti nopietni. Tad kad ir treniņš tad viņas ir ar labu un pozitīvu atdevi, kas īsti nekad nav bijusi liela problēma. Viņas vienmēr cenšas un dara, laika mums ir daudz un vadošās meitenes jau ir ļoti spējīgas, kas ļaus atrast īstos partnerus un labi saspēlēties.

Pēc jūsu domām, Latvijā ir pietiekami daudz sieviešu hokejistu, no kurām var nokomplektētu spēcīgu sastāvu, kurš varētu cīnīties par augstākajām vietām čempionātos?

Pagaidām kopā ir apmēram 300 meitenes Latvijas sieviešu hokejā. Nokomplektēt komandu ir grūti, jo ir maz komandu, kurās meitenes trenējas jau no bērnības profesionālā līmenī. Tomēr arī tagad mums ir komandas jaunākām meitenēm, kas nākotnē noteikti būs liels uzlabojums sieviešu hokeja kvalitātei Latvijā. Tieši U18 sieviešu izlases trūkums, iespējams, ir trūcis, lai nokomplektētu labāko iespējamo sastāvu šobrīd.