Par meiteņu un sieviešu hokeju Latvijā!

Latvijas sieviešu hokeja panākumi augstā līmenī, tāpat kā jebkurā citā sporta veidā, galvenokārt ir atkarīgi no izlases kandidāšu meistarības līmeņa. Pateicoties lielo, turīgo hokeja valstu, kā arī IIHF realizētajām sieviešu hokeja popularizēšanas un attīstības programmām pēdējos gados iespaidīgu progresu ir piedzīvojis sieviešu hokeja līmenis visā pasaulē. Tas ir noticis, jo daudzas valstis ir realizējušas savas vai kopā ar IIHF sieviešu hokeja attīstības programmas un tas ir nesis augļus – pietiekami liels meistarīgu spēlētāju skaits valstu izlasēs vecumā no 16 - 22 gadiem.

Pēdējos 10 gados Latvijas sieviešu hokeja izlases sastāvs ir mainījies par 50%, vidējais vecums izlasei 2019. gada pasaules čempionātā bija 27 gadi, 7 spēlētājas vecumā virs 30 gadiem. Šodienas situācija ir rezultāts nepietiekamai darbībai (pareizāk jāsaka bezdarbībai) pirms 5-10 gadiem, kad tikai daži fanātiski cilvēki turpināja atbalstīt sieviešu hokeju Latvijā.

Mums ir parādījušās Ziemeļamerikā dzīvojošas hokejistes ar latviešu saknēm, pasi. Tā, piemēram, Krista Yip-Chuck un Anthea Lasis. Krista jau ir palīdzējusi izlasei, tagad tiek kārtotas formalitātes Anthea. Viņu vēlme pārstāvēt Latvijas izlasi ir ļoti apsveicama, bet tas nav pietiekami. Tuvākās izlases rezerves Latvijā ir jaunas meitenes vecumā no 16-20 gadi, kuras ar hokeju nodarbojas 2-4 gadus un viņu līmenis pagaidām neatbilst pasaules čempionātiem, jo, lai arī kā nebūtu, tomēr uzskats par 10 000 stundām darba, lai nodarbotos ar savu sporta veidu pasaules līmenī ir taisnība. Lielisku darbu veic meiteņu hokeja komanda "Rīga", kura ir daļa no hokeja skolas "Rīga" sistēmas un "Ice Academy" startējot ar meiteņu komandām U9 un U11 vecuma grupās Latvijas bērnu un jaunatnes čempionātā, bet mums ir nepieciešamas vairāk mazo meiteņu komandas vecumā līdz 10 gadiem, lai regulārā treniņprocesā nonākot līdz lielās izlases kandidātu sarakstam, viņas būtu sevī ieguldījušas vismaz 5 000 stundas un viņas spētu konkurēt pasaules augstākajā līgās un līmeņos - NCAA, ŽHL, SWHL u.t.t. Šo grūto darbu ar meitenēm iesācējām Latvijā veic vairāki entuziasti, klubi, ar kuriem Latvijas Hokeja federācija sadarbojas un meklē labākos risinājumus, kā kopīgi varam sekmēt šo procesu. Pēdējo 2 gadu laikā meiteņu, kuras regulāri apmeklē hokeja treniņus ir vairāk nekā dubultojies un to kopējais skaits pārsniedzis 300!

Lai arī situācijai ar sieviešu hokeju Latvijā ir pietiekami daudz izaicinājumu, tomēr pirmo reiz vēsturē ir iespēja nokomplektēt U18 sieviešu izlasi ar kuru š. g. maijā tika startēts sieviešu turnīrā Andreja Zaķa piemiņai un izcīnīta 3. vieta 6 komandu konkurencē. Šā gada rudens brīvlaikā tiks organizēta piecu dienu nometne U20 vecuma spēlētājām.

Latvijā var izaugt arī augsta līmeņa spēlētājas. Tā, piemēram, šosezon spēlēt un mācīties uz ASV aizbrauca Kristiana Apsīte (2000) un Beāte Žagare (2000), ar mērķi nākamajā sezonā iekļūt kādā no NCAA 1 div. (ASV augstākā koledžu un universitāšu līga) vai Usport  (Kanādu augstākā koledžu un universitāšu līga). Pirms 2 sezonām NCAA 3. div. sāka mācīties un spēlēt Agnese Apsīte (1998) un pirms sezonas NCAA 1. div. Līga Miljone (1997). Viņas visas ar hokeju sāka nodarboties 5-7 gadu vecumā, trenējās un spēlēja pie puišiem un gadu gaitā attīstīja savas prasmes, lai spētu iekļūt dažās no pasaules augstākajām sieviešu hokeja līgām. Arī iepriekš vairākas Latvijas izlases hokejistes ir spēlējušas augsta līmeņa Eiropas komandās-  Vācijā, Šveicē, Dānijā, Zviedrijā un Austrijā, kļuvušas par valstu čempionēm un strādājušas par trenerēm

Šobrīd 75% no izlases kandidātēm trenējas un spēlē sieviešu klubu izlases sastāvā - 2 treniņi nedēļā un 1 spēle pie U15 A grupas puišiem, kuru finansē LHF, jo tikai vienam kluba: SHK L&L ir regulārs treniņprocess 3-4 treniņi nedēļā, SHK Lauvas/Pārdaugava trenējas 2 reizes nedēļā un SHK Laimai ir treniņš reizi nedēļā. LHF atbalsta un virzās uz to, lai Latvijā būtu spēcīgi sieviešu klubi un spēcīgs vietējais čempionāts. Esam uzrunājuši un mērķtiecīgi strādājam ar vairākiem sponsoriem, kuri izteikuši ieinteresētību atbalstīt tieši meiteņu un sieviešu hokeju.

Latvijas čempionāts sievietēm ir nepieciešamība un loģisks turpinājums iesāktajiem darbiem, lai veidotos masveidība, kuras ir trūcis līdz šim un Latvijas sieviešu hokeja piramīdas pamatne būtu pamatīga. Ir lieliski piemēri vairākos klubos (HK L&L, Ice Academy, HK Ventspils, HK Talsi, HK Valmiera, Daugavpils sporta skola un HK Pārdaugava, BHC), kuros meitenes spēlē kopā ar puišiem un lieliski papildina, pat pastiprina komandas. Un tas ir pareizais virziens paralēli attīstot tikai meiteņu komandas.  Esam vairākkārtīgi aicinājuši LHF biedrus, klubus palīdzēt meitenēm uzsākt hokeja gaitas, popularizēt  meiteņu hokeju, iedrošināt spēlēt kopā ar puišiem, praktiski nodrošināt ģērbtuvju nepieciešamo loģistiku, plānošanu. Jo spēlējot kopā vienā komandā arī realizējas LHF misija- veidot hokejistus par personībām, kuri ir veseli, gudri, disciplinēti un augstu vērtē ģimeniskās, patriotiskās un morālās vērtības! Šis modelis jau lieliski strādā citu valstu hokeja sistēmās, kur meitenes trenējas un spēlē kopā ar puišiem.  Ņemot vērā faktoru, ka meitenes fizioloģiski attīstās ātrāk tieši pusaudžu vecumā, viņas ir būtisks papildinājums puišu komandām un tas uzlabo visu kopējo komandas sniegumu!

Lielu darbu īsā laikā ir paveikusi tikai vasarā nodibinātā meiteņu un sieviešu hokeja attīstības komiteja, kuru vada Lāsma Saulīte.  Tās sastāvā ir iekļauti visu Latvijas sieviešu hokeja klubu pārstāvji un arī IIHF licencēta hokeja tiesnese. Komitejas galvenie uzdevumi ir piedalīties Latvijas sieviešu hokeja notikumu organizēšanā, veicināt sabiedrības informētību par konkrēto sporta veidu, nodrošināt informācijas un viedokļu apmaiņu iesaistīto personu un organizāciju starpā, apzināt un veicināt sadarbības iespējas ar Starptautisko hokeja federāciju, potenciālajiem atbalstītājiem, treneriem un citām organizācijām un, galvenokārt, popularizēt meiteņu un sieviešu hokeju, celt tā prestižu plašākā sabiedrības lokā.

 Ir ne tikai sastādīts jaunais Latvijas Atklātā čempionāta Nolikums, bet arī tajā spēlēt uzaicinātas komandas gan no Lietuvas, gan Igaunijas. Šāda veida čempionāts ar 10 komandu dalību ir vēsturiski pirmais, kopš sieviešu hokeja dibināšanas Latvijā pirms 30 gadiem. Līdz šim tas ir bijis, tikai 3-4 komandu turnīrs. Ar Igaunijas un Lietuvas Hokeja federācijām diskutējam par iespēju jau šogad sarīkot nevis Latvijas atklāto, bet gan Baltijas čempionātu! I Esam vienojušies, kā šis čempionāts tiks integrēts jau esošajā LHF informatīvajā un datu bāzē. Nākamajā valdes sēdē tiks uzklausīts komitejas ziņojums un apstiprināta izdevumu tāme, kā arī Nolikums, lai čempionāts var sākties!

“Katru gadu Starptautiskās hokeja federācijas iniciatīvas ietvaros Latvijas klubi rīko hokeju popularizējošus pasākumus, kuros ir iespēja pieteikties jaunām spēlētājām. Skatoties uz lielo meiteņu atsaucību, kas ir vismaz 10 jaunas dalībnieces katrā no klubiem, var secināt, ka šim sporta veidam ir nākotne un uzsāktais ceļš ir pareizs, atliek tikai turpināt strādāt. Latvija hokeja pasaules mērogā ir unikāla, un mēs patiešām ticam, ka ar mērķtiecīgām un saskaņotām darbībām iespējams parādīt, ka arī dāmas šajā ziņā nav izņēmums”, saka LHF Sieviešu hokeja attīstības komitejas vadītāja Lāsma Saulīte.