Ar lielisku sniegumu Latvija atņem punktu spēcīgajai Kanādai

FOTO: Edijs Pālens

Teicamu komandas garu un cīņassparu spēlē ar Kanādu demonstrēja Latvijas izlase, kas hokeja dzimtenes izlases pārākumu atzina papildlaikā ar 1:2. Pirmos vārtus nacionālās izlases kreklā guva Kristiāns Rubīns, tomēr pagarinājumā savai komandai uzvaru izmocīja Konors Makdeivids.

Spēlē pret Kanādu Latvijas izlases treneru korpuss bija nolēmis dot vēl vienu iespēju Kristeram Gudļevskim, kamēr otrā vārtsarga vietu uz komandas soliņa ieņēma Matīss Kivlenieks. Pirmo spēli šā gada pasaules čempionātā aizvadīja aizsargs Edgars Siksna, kurš tika iekļauts otrajā aizsargu pārī kopā ar Kristapu Sotnieku.

Kā gaidāms, ātrie kanādieši jau no pirmajām minūtēm centās uzspiest savu spēli, trešajā minūtē izvirzoties vadībā. Barzala metienu Gudļevskis izlaida caur kājsargiem, tomēr ripa piezemējās sprīdi no vārtu līnijas. Gudļevskis ripu neredzēja, bet acīgākais bija uzbrucējs Entonijs Boviljē, kuru nepaguva aizkavēt aizsargi (1:0). Uzreiz pēc vārtu zaudējuma ar pirmo bīstamo momentu atbildēja arī Latvijas izlase, kad kanādiešu vārtsargs Dārsijs Kempers glāba savu komandu pēc Ķēniņa raidījuma.

Kanāda turpināja uzbrukt un ilgi uzturēties uzbrukuma zonā, taču latviešiem izdevās spēli novadīt stūros un pie apmalēm, neļaujot izdarīt brīvus metienus. Latvijas hokejisti aizsardzībā piekopa spēka spēli, Džeriņam vienkārši aizgrūžot Makdeividu prom no ripas. Uzbrukumā veiksmīgākā bija Ābola maiņa, pie laba momenta tiekot pašam Rodrigo, bet uzbrucējam neizdevās kārtīgi trāpīt pa ripu no vārtu priekšas. Drošu un skaistu saspēli demonstrēja arī brāļi Bukarti.

Latvijas izlase teicami uzsāka otro trešdaļu, kad Bļugera trijniekam izdevās vienādos sastāvos nostiprināties uzbrukuma zonā un vairākkārt apdraudēt Kempera sargātos vārtus. Latvieši tika arī pie diviem vairākumiem, taču to izspēle joprojām sagādāja problēmas. Kanādiešu sekmes uzbrukumā izveidojās galvenokārt pēc individuālām darbībām, komandas spēlei un pacietībai izpaliekot.

Latvijai izdevās pat pārņemt mača iniciatīvu un uzbrukt bīstamāk. Kemperam nācās glābt savu komandu pēc Indraša un Rēdliha metieniem. Kanāda gan atbildēja ar Pažo metienu no uzbrukuma zonas vidus, kā arī Makdeivida reidu pretuzbrukumā, taču teicami vārtos darbojās Gudļevskis, saglabājot rezultātu nemainīgu. Latvieši laukumā darbojās krietni azartiskāk un mērķtiecīgāk. Perioda izskaņā Sotnieka metienu no zilās līnijas pielaboja komandas kaptienis Bukarts, bet uzdevumu augstumos bija Kempers, pēdējā brīdī ripu atvairot ar kājsargu.

Trešās trešdaļas sākumā Kempera vārtus beidzot izdevās atslēgt, kad vārtsargs izlaida starp kājām ripu pēc Kristiāna Rubīna metiena (1:1). Saņēmuši sitienu pakrūtē, kanādieši metās uzbrukumā, bet teicamu sniegumu vārtos demonstrēja Kristers Gudļevskis, glābjot savu komandu atkal un atkal. Kanādas spiedienam pieaugot, Latvijai nācās divreiz spēlēt arī mazākumā, bet savus vārtus izdevās nosargāt neskartus.

Pēdējās spēles pamatlaika minūtēs Kanādas spiediens pieauga, taču lielisku darbu padarīja latviešu hokejisti, pēc iespējas vairāk novirzot spēli pie laukuma apmalēm. Lielisks vārtos bija arī Kristers Gudļevskis, kurš vairākkārt glāba savu komandu. Vārtu pārliktni vēl norībināja Makdeivids, tomēr rezultātu vairs mainīt neizdevās.

Pagarinājumā Kanādas izlases kapteinis tomēr savu panāca, vienatnē apspēlējot latviešu aizsardzību un ieraidot ripu vārtos. Pirmo Makdeivida metienu, esot uz muguras, Gudļevskis ar kājsargu pamanījās atsist, taču atlēkušo ripu Makdeivids ieraidīja vārtos, izraujot uzvaru savai komandai ar 2:1.

Kanāda - Latvija 2:1 P (1:0;0:0;0:1;1:0)

Vārti: 02:51 Boviljē (Pažo, Barzals) 1:0, 41:50 Rubīns (Ro. Bukarts, Bļugers) 1:1, 60:46 Makdeivids (Ņūdžents-Hopkinss) 2:1.
Soda minūtes: 4:4
Metieni: 33:15
Vārtsargi: Dārsijs Kempers - Kristers Gudļevskis

Latvijas izlases sastāvs spēlē pret Kanādu

Vārtsargi: Kristers Gudļevskis (Matīss Kivlenieks)
1. maiņa: Guntis Galviņš - Oskars Cibuļskis; Miķelis Rēdlihs – Andris Džeriņš – Miks Indrašis
2. maiņa: Kristaps Sotnieks - Edgars Siksna; Ronalds Ķēniņš – Rodrigo Ābols – Rūdolfs Balcers
3. maiņa: Ralfs Freibergs - Kristiāns Rubīns; Roberts Bukarts - Teodors Bļugers - Rihards Bukarts
4. maiņa: Kristaps Zīle; Frenks Razgals - Ņikta Jevpalovs - Vitālijs Pavlovs; Gints Meija

B grupa

V. Komanda S U UP ZP Z Vārti P
1. ASV 6 4 2 0 0 37:10 16
2. Somija 6 4 0 1 1 32:9 13
3. Kanāda 6 3 1 1 1 29:12 12
4. Dānija 6 3 1 0 2 13:16 11
5. Latvija 6 2 1 2 1 15:16 10
6. Vācija 6 1 1 2 2 16:17 7
7. Norvēģija 7 1 1 1 4 13:31 6
8. Dienvidkoreja 7 0 0 0 7 4:48 0