Latvijas U-18 izlase iekļūst elitē!

FOTO: Guntis Lazdāns

Latvijas U18 izlase šovakar Arēnā Rīga spēja salauzt Dānijas pretestību, atspēlēties un izcīnīt uzvaru 4:1. Tā bija Latvijas ceturtā uzvara četrās spēlēs pasaules čempionātā pirmās divīzijas A grupā, un situācija turnīra tabulā ļauj Latvijai jau šobrīd garantēt pirmo vietu kopvērtējumā un atgriešanos pasaules TOP10 labāko izlašu pulkā nākamgad.

Dānijas izlase, kas pēdējos sešos gados trīsreiz spēlējusi elites divīzijā, šoreiz spiesta satraukties vispirms par vietas nosargāšanu A grupā, jo pirmajās trīs spēlēs bija tikusi tikai vienas uzvaras. Šodienas maču dāņi sāka daudz pārliecinošāk nekā latvieši un arī ātri izvirzījās vadībā.

Par to parūpējās Viktors Čubars, kurš otrajā minūtē izmantoja Latvijas paviršo atgriešanos aizsardzībā un divu spēlētāju saskriešanos savu vārtu priekšā. Čubars ir bijušā Latvijas izlases hokejista Sergeja Čubara dēls un pārstāv Dāniju, kurā viņa tēvs pavadīja gandrīz visu savu hokejista karjeru.

Dānija turpināja spēlēt aktīvāk un pārliecinošāk, līdz devītajā minūtē uzreiz pēc vairākuma beigām Latvijai izdevās panākt neizšķirtu. To paveica Patriks Ozols, ieturot lielisku pauzi pretinieku zonas centrā. Viņa māņkustība ļāva paslidot garām dāņu aizsargam, kurš jau bija noliecies bloķēt metienu, un pēc tam Ozols ar metienu no neērtās puses trāpīja vārtos.

Otrajā periodā Latvija divreiz nokļuva mazākumā un dažbrīd atsisties izdevās tikai ar grūtībām, taču Dānijas mača sākuma iniciatīva bija atņemta un spēle palikusi līdzvērtīga. Lai arī vārtu gūšanas iespēju nedaudz vairāk bija Dānijai, trešā perioda sākumu izdevās sagaidīt ar neizšķirtu 1:1.

Trešā perioda sākumā dāņu kapteinis Filips Šulcs saņēma diskutablu noraidījumu par ripas izmešanu no laukuma, kas praksē nozīmēja, ka Latvijai sanāca spēlēt vairākumā gandrīz četras minūtes pēc kārtas. Tik ilgs laiks gan nebija nepieciešams, jo 47. minūtē pēc Denisa Fjodorova metiena pa vārtiem ripa atleca vārtu priekšā, kur „iesprūda” starp divu Dānijas aizsargu slidām. Kamēr dāņi meklēju pazudušo ripu, to pamanīja Artjoms Koppass un iemeta vārtos, izvirzot Latviju vadībā.

Dānija metās atspēlēties, taču viņu centienus piebremzēja Vladislavs Barkovskis 54. minūtē. Viņš pretinieku zonā pārtvēra piespēli un ieslidoja iepretim vārtiem, no kurienes paspēja izdarīt precīzu metienu mirkli pirms tad, kad dāņu aizsargs viņu nogāza. Dānija jau trīs minūtes pirms beigām nomainīja vārtsargu pret papildu uzbrucēju, kas ļāva radīt vairākus bīstamus uzbrukumus, taču Jānis Voris arī šoreiz nospēlēja sekmīgi, un Rūdolfs Polcs ar metienu tukšos vārtos nokārtoja Latvijas uzvaru 4:1.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē šajā mačā tika atzīts pirmo vārtu autors Patriks Ozols.

Oļega Sorokina vadītā Latvijas U18 izlase līdz ar to jau pirms pēdējās kārtas nodrošinājusi atgriešanos elites divīzijā nākamajā sezonā. Teorētiski Latviju vēl punktu skaita ziņā spēj panākt Vācija, taču Latvijai tādā gadījumā būs pozitīva bilance savstarpējā spēlē un tāpat pirmā vieta grupā. Parīt vēl Latvijai paredzēta spēle pret Kazahstānu, kamēr Dānijai mačā pret Norvēģiju jācenšas nosargāt vietu A grupā.

Latvijas U18 izlase elites divīzijā spēlējusi piecos no sešiem iepriekšējiem pasaules čempionātiem, tiesa, ceturtdaļfinālā vēl nav izdevies iekļūt, visu laiku elites divīzijā ieņemot devīto vai desmito vietu.

Latvijas U18 – Dānijas U18 (1:1, 0:0, 3:0),

Vārti: 1:45 Čubars (Kaels) 0:1, 8:33 Ozols (Arnicāns, Koppass) 1:1, 46:06 Koppass (Fjorodovs) 2:1, 53:07 Barkovskis 3:1, 59:35 Polcs 4:1
Metieni: 23:21
Soda minūtes: 8:6
Vārtsargi: Jānis Voris – Kristians Kristensens

IA divīzija

V Komanda S U UP ZP Z Vārti P
1. Latvija 4 4 0 0 0 12:3 12
2. Vācija 4 3 0 0 1 14:9 9
3. Kazahstāna 4 2 0 0 2 14:8 6
4. Norvēģija 4 1 0 0 3 11:13 3
5. Dānija 4 1 0 0 3 9:16 3
6. Slovēnija 4 1 0 0 3 5:16 3

Latvijas U18 izlases spēļu kalendārs

Datums Laiks Spēle Rez
2/04 20:15 Latvija – Slovēnija 2:1
3/04 20:15 Latvija – Norvēģija 3:0
5/04 20:15 Latvija – Vācija 3:1
6/04 20:15 Latvija – Dānija 4:1
8/04 20:15 Latvija – Kazahstāna  

Latvijas U18 izlases sastāvs pasaules čempionātam

Vārtsargi: Jānis Voris (HK “Rīga”) un Artūrs Šilovs (HS “Rīga”);
Aizsargi: Nauris Sējējs (“Geneve-Servette”, Šveice), Patriks Ozols, Harijs Brants, Ņikita Mateiko, Ernests Ošenieks (visi HK “Lido”), Rihards Ķuzis (HK “Prizma”), Gustavs Bergs (HK “Rīga”/HS “Rīga) un Kārlis Reinis Štolcs (“Wings HC”, Zviedrija);
Uzbrucēji: Deniss Fjodorovs (HK “Rīga”), Rūdolfs Polcs (HS “Rīga), Vladislavs Barkovskis (“Daugavpils/LDZ CARGO”), Ričards Grīnbergs (HK “Rīga”/HS “Rīga”), Roberts Priževoits (HK “Rīga”), Mikus Mintautišķis (HK “Rīga”/HS “Rīga”), Kristers Arnicāns (“GCK Lions”, Šveice), Ričards Fomins (“Liepāja/SSS”), Gustavs Millers (HK “Lido”), Artjoms Kopass (“Boston Jr. Bandits”, ASV), Patriks Marcinkēvičs (HS “Rīga”) un Gļebs Prohorenkovs (HS “Rīga”).
Galvenais treneris: Oļegs Sorokins. Trenera asistenti: Herberts Vasiļjevs, Juris Ozols

AVOTS: Sportacentrs.com