Latvijas OHL izlase uzsāks cīņu "Crowns Baltic Challenge Cup"

FOTO: Guntis Lazdāns

Rītdien, 25. augustā Igaunijas galvaspilsētā Tallinā sāksies šīs sezonas pirmais "Crowns Baltic Challenge Cup" posms, kurā piedalīsies Latvijas Optibet Hokeja Līgas (OHL) klubu izlase, Igaunijas un Lietuvas izlases, ka arī Zviedrijas pēc spēka trešās līgas klubs "Hammarby IF".

Šogad turnīrs ieguvis jauno sponsoru – par sacensību atbalstītāju kļuvusi Zviedrijas organizācija "Sweden Crowns". Paredzēts, ka kopā tiks izspēlēti trīs posmi – Tallinā no 25. līdz 27. augustam, Klaipēdā no 10. līdz 12. novembrim un Latvijā (vieta vēl nav zināma) no 16. līdz 18. februārim. Turnīrā piedalīsies četras vienības – trīs Baltijas valstu izlases, ka arī viena komanda, ko katra posma organizatori uzaicinās paši.

Par Latvijas klubu izlases galveno treneri tika apstiprināts "Zemgale/LLU" galvenā trenera asistents Valerijs Kuļibaba, kuram palīdzēs Aldis Āboliņš. 18. augustā tika nosaukts komandas sastāvs, trīs dienas vēlāk klubu izlase sapulcējās uz pirmo treniņu, bet vakar komanda aizvadīja pārbaudes spēli pret "Prizmu", pārliecinoši pieveicot Rīgas komandu ar 10:0.

Pieteikumā ir iekļauti trīs vārtsargi, astoņi aizsargi un 12 uzbrucēji. Ņemot vērā to, ka paralēli kausam Liepājā norisināsies turnīrs ar "Kurbada", "Mogo" un "Liepājas" dalību, Latvijas klubu izlases sastāvā uzaicināti arī daži Latvijas hokejisti, kuri spēlē Ziemeļamerikā vai meklē darbu Eiropā. No Latvijas klubiem viskuplāk ir pārstāvēta "Zemgale/LLU" – septiņi spēlētāji, divi hokejisti ir no "Liepājas" un viens no "Mogo". Starp pārējiem ir pieci ziemeļamerikāņi, bet septiņiem hokejistiem vēl nav noslēgti līgumi ar klubiem.

Igaunijas izlase mājas posmā piedalīsies ar 27 hokejistiem, no kuriem vien astoņi pārstāv vietējo čempionātu. Pārējie ir leģionāri, kuri pārsvarā spēlē Zviedrijas un Somijas zemākajās līgās. Ir arī viens spēlētājs no OHL – Daniils Fursa, kurš šosezon parakstīja līgumu ar hokeja skolu "Rīga". Komandu trenēs Spiross Anastasiadiss – kanādietis ar Grieķijas saknēm, kuram šosezon ir uzticēta ne tikai klubu izlase, bet arī pieaugušo, U-18 un U-20 komandu vadīšana.

Lietuvas izlases galvenais treneris, vācietis Bernds Hāks pirms turnīra atzīmēja, ka ir grūti savākt komandu labākajā sastāvā vasaras beigās, jo spēlētāji šajā laikā nopietni gatavojas sezonas savos klubos. Līdz ar to, atzīst Hāks, Lietuvas izlases sastāvs būs eksperimentāls. No 27 hokejistiem 12 pārstāv valsts vairākkārtējo čempioni – Elektrēnu "Enerģiju", komandu, kas vairākas sezonas piedalījusies arī Latvijas čempionātā, bet tagad apvieno spēlēšanu Lietuvas meistarsacīkstēs ar dalību Baltkrievijas otrajā līgā. Vēl pieci hokejisti pārstāv citus Lietuvas čempionāta klubus, pārējie spēlē ārzemēs. Komandai nepalīdzēs vienīgais lietuvietis Kontinentālajā hokeja līgā – Nerijus Ališausks, nebūs arī Darius Kasparaitis, kurš uzvilks Lietuvas izlases kreklu turnīra Klaipēdas posmā.

Stokholmas "Hammarby IF" komandas vēsture sākas 1921. gadā. Vienība ir astoņkārtējā Zviedrijas čempione, tiesa gan, pēdējais tituls tika izcīnīts vairāk, nekā 60 gadus atpakaļ. 21. gadsimta pirmo pusi komanda aizvadījusi Allsvenskan līgā, 2008. gadā klubs bankrotēja, bet no 2013. gada "Hammarby" spēlē Zviedrijas trešajā līgā. Komandu trenēs 37-gadīgais Johans Sandins, kuram šī būs pirmā pieredze galvenā trenera amata. Viņa vadībā "Hammarby" aizvadījusi vienu pārbaudes spēli, kurā pieveica citu trešās līgas komandu Vallentuna ar 3:2.

Katra komanda aizvadīs trīs spēles trīs dienu laikā. Turnīra pirmajā dienā Latvijas klubu izlase tiksies ar Lietuvu plkst. 16:00, nākamajā dienā plkst. 16:00 ir paredzēts mačs ar Igauniju, bet turnīra noslēdzošajā dienā klubu izlase spēkosies ar "Hammarby IF". Visu spēļu tiešraides būs pieejamas šeit