LHF skaidro izmaiņas Latvijas bērnu un jaunatnes čempionāta jaunajā nolikumā un pāreju noteikumos

No 2017./2018.gada hokeja sezonas Latvijas bērnu un jaunatnes čempionātā stāsies spēkā jaunais nolikums un izmaiņas pāreju noteikumos. Lai iepazīstinātu ar dažām būtiskām izmaiņām šajos noteikumos un nolikumā, savu redzējumu skaidro Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols, sporta direktors Edgars Buncis un LHF treneru komitejas priekšsēdētājs Gints Bisenieks.

Jaunajā nolikumā būs četras būtiskas izmaiņas. Sākot ar nākamo sezonu U-10, U-12, U-14 vecuma grupās  sezonas kopvērtējums tiks skaitīts trīs daļās: 1)čempionāta spēles; 2) fiziskās sagatavotības testi; 3) meistarības pārbaudes.

No 2017./2018.gada sezonas katra komanda kopumā drīkstēs pārcelt trīs mačus (iepriekš šis skaits bija neierobežots). Tikmēr U-10 vecuma grupā tiks izmantotas zilās ripas, mazie vārti un cīņas norisināsies formātā 4 pret 4. Savukārt trijās vecuma grupās (U-10, U-12, U-14) komandām uz mājas spēlēm būs jānodrošina savs tiesnesis, tādējādi attīstot arbitru darbību Latvijas teritorijā.

Tāpat izmaiņas skars arī spēlētāju pārejas. No 2017./2018.gada sezonas bērniem līdz 12 gadu vecumam pārejas maksa būs 300 eiro, bet vecumā līdz 18 gadiem tie būs 500 eiro.

LHF sporta direktors Edgars Buncis: "Izstrādājot LBJČH nolikumu jaunajai sezonai, esam pievērsuši lielu uzmanību bērnu fiziskās un speciālās sagatavotības jautājumiem. Hokejs ir kļuvis ātrāks, atlētiskāks un pamati fiziskajai attīstībai jāieliek jau bērnībā - strādājot un apzinot savu ķermeni un attīstot gan izturību, gan spēku un koordināciju. Ir daudz par vēlu un pat bīstami likt lielas slodzes nesagatavotam organismam. Hokejs kā sporta veids nevar būt pašmērķis - mūsu vīzija ir attīstīti bērni un pilnvērtīgi Latvijas iedzīvotāji."

LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols: "Pāreju noteikumu galvenā būtība – veidot stiprus vietējos klubus ar bagātu vēsturi. Arī mūsu - Latvijas Hokeja federācijas uzdevums un mērķis ir veidot spēcīgas komandas. Tas mums palīdzēs attīstīt Latvijas hokeja sistēmu. Lai klubi varētu attīstīties, šīm komandām ir jāveido savas hokeja piramīdas. Mēs no savas puses vēlamies pasargāt klubus no nevajadzīgām spēlētāju “staigāšanām”. Nevajadzētu būt tā, ka jaunie hokejisti sezonas laikā var staigāt no vienas komandas uz otru. Tas kaitē hokeja piramīdas veidošanā. Tādēļ viens no veidiem, kā ar šo cīnīties ir iedibināt spēlētāju pāreju maksas, kuru kompensācijas tiks novirzītas šiem klubiem. Pirmkārt, sezonas laikā spēlētāju pārejas vispār nenotiks, tas ir atļauts tikai vasarā. Hokejists sezonas laikā komandas var mainīt tikai tad, ja vecāki pārceļas uz citu dzīves vietu. Otrkārt, jaunajos noteikumos būs paredzēts, ka par pāreju būs iedibināta maksa. Tas būs tikai godīgi, jo klubi spēlētāju audzināšanā, attīstībā ieguldījuši ļoti lielus līdzekļus un laiku. Šī nav nekāda pelnīšanas shēma. Tas tiek darīts, lai izskaustu “staigāšanu” no kluba uz klubu. Šādu metodi piekopj ļoti daudzas hokeja federācijas. Kā jau teicu, mums ir jāveido spēcīgi vietējie klubi, lai pēc tam, bērniem pieaugot, viņi varētu lepoties ar savu komandu."

Treneru komitejas priekšsēdētājs Gints Bisenieks: "Pirmkārt galvenās nolikuma izmaiņas būs tās, ka kopvērtējumā tagad tiks rēķināti arī fiziskās sagatavotības testi. Tas motivēs jaunos spēlētājus strādāt un attīstīt savu ķermeni. Latvijā mums ir lielas problēmas šajā jomā. Vēl ļoti saistošas izmaiņas ir mazie vārti un zilās ripas. Uzskatu, ka šāds solis palīdzēs maziem spēlētājiem un vārtsargiem. Runājot par pārejas noteikumiem, treneru padome bija tā, kas “pacēla” šo jautājumu. No šī galvenais ieguvums būs tas, ka jaunie noteikumi ierobežos bezjēdzīgās un nevajadzīgās staigāšanas no komandas uz komandu. Šo lēmumu atbalsta visa treneru komisija."