Jaungada tiesnešu seminārs

Pēc gadu mijas, 3.janvārī, tiesnešu komiteja sarīkoja, starpsezonas hokeja tiesnešu semināru. LHF telpās kopā sanāca Rīgas, Jelgavas, Ogres un Lietuvas tiesneši, kuri apkalpo Latvijas atklātā hokeja čempionāta un Jaunatnes meistarsacīkšu spēles.

Semināra programma sastāvēja no divām tēmām:
1. spēļu sekretāru un galveno tiesnešu precizitāte un atbildība noformējot spēļu protokolus;
2. laukuma tiesnešu darbība traktējot noteikumus un spēļu situācijas.

Sekretāru un galveno tiesnešu mijiedarbībā tika pievērsta uzmanība
situācijām, lai novērstu kļūdas vārtu guvēju un to asistentu precīzā fiksēšanā spēļu protokolā. Kā arī uzlikto sodu pareizā, uz hokeja noteikumiem atbilstošā punkta pamata, piemērošanā un atspoguļošanā.

Kā jaunievedumu tiesnešu komiteja ir pieņēmusi lēmumu spēļu protokolus no komandu puses parakstīt pēc spēles. Tas saistīts ar pāreju uz elektroniski aizpildītu protokolu ieviešanu. Otrs moments ir komandu pārstāvju apliecinājums spēles statistikas pareizībai.

Otrajā tēmā tika apskatītas un iztirzātas sekojošas situācijas:
a) Galveno akcentu pievēršot vārtu gūšanas situācijām, kas saistītas ar ripas kontaktu ar uzbrūkošās komandas spēlētāja kāju pirms ripa šķērsojusi vārtu līniju;
b) spēka spēlei, kas rada situācijas uzbrukumiem pretinieka spēlētāja galvai;
c) plaši analizēja situācijas par soda metienu piešķiršanu vai nenozīmēšanu.

Vadošie tiesneši ieteica aktivizēt savstarpēju komunikāciju, analizējot spēļu momentus, lai noteikumu traktēšana iegūtu maksimāli vienādu, pamatojoties uz hokeja noteikumiem, pielietojumu.

No tiesnešu puses tika izteikts aicinājums LHF un tiesnešu komitejai paātrināt darbu hokeja noteikumu jaunās redakcijas (2010.-2014.g.) pārtulkošanai latviešu valodā.

Tiesnešu komiteja atzīmē Eduarda Odiņa, Ivara Plikšķa un Haralda Ozoliņbeika ieguldījumu šā semināra sagatavošanā un vadīšanā.

A.Zaķis,
LHF Tiesnešu sektora vadītājs.