Slava Čehijai un Eiropas hokejam!

Pasaules čempionāts Prāgā beidzies ar neprognozētu finālu: Čehija – Šveice 2:0. Ja uz pasaules čempionātu sabraukušas izlases, kurās spēlē tikai NHL hokejisti kā Kanādai – 24 vai ASV – 22, tad loģiski, ka visi prognozēja Kanādas un ASV, vai Kanādas un Zviedrijas (18) finālu. Dzīvē viss notika “nepareizi” – finālā spēlēja divas Eiropas izlases ar sabalansētu NHL un pašmāju čempionātu spēlētāju skaitu. Čehiem – 11 no NHL, Šveicei – 7.

Kā zināms, Nagano olimpiskās spēles 1998. gadā bija pirmais turnīrs, kur pasaules labākajām izlasēm bija pieejami gandrīz visi NHL spēlētāji, izņemot slimos un savainotos. Liels bija žurnālistu pārsteigums, kad Čehijas izlases galvenais treneris Ivans Hlinka uz Japānu aizveda komandu, kurā no 23 spēlētājiem tikai puse bija no NHL (11), astoņi no Čehijas, trīs no Zviedrijas un viens no Somijas. Finālspēlē ar Petera Svobodas metienu čehi ar 1:0 uzvarēja Vladimira Jurzinova trenēto Krieviju, kurai pieteikumā 22 spēlētāji bija no NHL un tikai viens no Krievijas. Nē, es neapšaubu aksiomu, ka NHL ir spēcīgākā līga pasaulē, bet... Tas nebūt nenozīmē, ka veidojot izlasi, visiem obligāti jābūt no šīs līgas. Komandā vispirms ir vajadzīgi tie spēlētāji, kas savu ego spējīgi nolikt malā un cīnīties vispirms par komandas interesēm. Jā, protams, ar NHL hokejistiem, bet tikai tad, ja viņi ir komanda. Hlinkas piemērs jaunākiem hokeja faniem varbūt nav zināms, bet vecākie var būt arī piemirsuši. 

Prāgā to vēlreiz atgādināja šīs Čehijas izlases galvenais treneris Radims Ruliks, kuram veidot komandu palīdzēja viena no lielākajām čehu hokeja zvaigznēm ar spilgtu karjeru NHL – Petrs Nedveds. Kurš 1994. gada olimpiskajās spēlēs pārstāvēja... Kanādu. Ruliks un Nedveds uz mājas čempionātu atkal bija izveidojuši miksli no NHL (11) un Čehijas ekstralīgas (10), pa spēlētējam pieķerot no AHL un Zviedrijas, divus – no Šveices. No NHL uzaicinātie nebija nekādi nabagi: sezonas algu summa – 44 miljoni dolāru, bet uzvaras ripas iemetējs Davids Pastrnaks Bostonas “Bruins” var lepoties ar 11, 25 miljoniem, kas oficiāli ir piektā lielākā alga visā līgā, ar bonusiem Davidam sanāk pat 13 miljoni.

Kāpēc es tik daudz par miljoniem? Pat nonākot pretrunās pats ar sevi, jo tiem, kas labāk spēlē, vairāk arī maksā, bet... Ne vienmēr tie, kas vairāk pelna, arī uzvar. Pasaules čempionāts tam bija spilgts apliecinājums. ASV izlases algu summa NHL – gandrīz 83 miljoni (NHL griesti šajā sezonā bija 87,7), Kanādas – 78, Zviedrijas – 70. Un divas visbiezākās valstis Kanāda un ASV paliek vispār bez medaļām. Ar ceturto un piekto vietu. Ceturtdaļfinālā Čehija noliek pie vietas ASV (1:0), bet Šveice (septiņi no NHL, nepilni 34 miljoni) pusfinālā gandrīz visu spēli ir vadībā, Kanādai zaudējot bullīšos. Lai dzīvo Patriks Fišers! Lai dzīvo Eiropas hokejs!

Kādus mums no tā izdarīt secinājumus? Protams, ir jālepojas ar tiem hokejistiem, kas spēj spēlēt Šveices augstākajā līgā (NLA), Šveices izlasei 18 hokejisti no NLA, taču laikam jau labu hokeju spēlē arī Čehijas ekstralīgā. Ralfs Freiberegs, Jānis Jaks, Kristaps Zīle, Eduards Tralmaks, Roberts un Rihards Bukarti. 9. vieta pasaulē. Daudz vai maz? Atkal citēšu kaut ko no Jurzinova – ar izcīnīto vietu varam būt apmierināti, taču spēles kvalitāte vairākos mačos varēja būt augstāka. Principā – šī vieta atbilst mūsu šā pavasara izlases spējām. Bet gan jau kādreiz atkal Latvijā par godu hokejam būs Saeimas izsludināta brīvdiena.       

Jānis MATULIS

Sadarbības partneri