Oļega Sorokina seši elitārie pavasari

Tas bija pirms sešiem gadiem un gandrīz trim nedēļām, kad Rīgā pasaules čempionāta U-18 vecuma 1. divīzijas A grupā Latvijas puikas uzvarēja visus piecus konkurentus un atgriezās pasaules jauniešu hokeja elitē. Raugoties turnīra tabulā, liekas, ka tas bija viegli, bet laukumā nemaz tik viegli nebija. Spēļu secībā – 2:1 ar Slovēniju, 3:0 ar Norvēģiju, 3:1 ar Vāciju, 4:1 ar Dāniju un atkal 2:1 – ar Kazahstānu. 25. aprīlī sešos vakarā ar spēli pret Somiju Latvijas U-18 izlase sāk savu piekto pasaules čempionātu elites grupā pēc kārtas Oļega Sorokina vadībā.

Šis varēja būt arī sestais Sorokina turnīrs elitē, ja vien covid-19 dēļ netiktu atcelts 2020. gada čempionāts. Sorokina treneru trio – ar viņu visos čempionātos strādājuši arī Juris Ozols un Herberts Vasiļjevs – ir kopā sešus gadus, pārējam apkalpojošajam personālam mainoties.    

Jautāts, kuras bijušas stratēģiski pašas svarīgākās uzvaras, Oļegs vispirms piemin 1:0 pret Norvēģiju pērn un 2:0 pret Slovākiju 2019. gadā, kas ļāva iekļūt ceturtdaļfinālā, kā arī 3:2 pret zviedriem aizpērn. Un 1:3 ar Kanādu 2019. gadā. Vēl divi fakti: kopš 2018. gada sešos (!) pasaules čempionātos Latvijas U-18 izlase vienmēr bijusi priekšā Vācijai; pērn pirms PČ Latvija bija spiesta atteikt pārbaudes spēli... Zviedrijai, kas vēlējās spēlēt ar mums. Vēlme tiek izpildīta šogad – 22. aprīlī. 

Gads  vieta                  ¼ fināls                                medaļnieki 

2023.   8.v.      1:6 ceturtdaļfinālā ar Zviedriju      ASV Zviedrija Kanāda

2022.   7.v.      3:13 ceturtdaļfinālā ar ASV          Zviedrija ASV Somija

2021.   9.v.      netiek ceturtdaļfinālā                    Kanāda Krievija Zviedrija

2020.              PČ nenotika 

2019.   8.v.     1:3 ceturtdaļfinālā ar Kanādu       Zviedrija Krievija ASV

Bez izcīnītās vietas būtiska ir arī U-18 izlases spēlētāju izaugsme. No Rīgas  turnīra pirms sešiem gadiem un 2019. g. PČ Latvijas nacionālajā izlasē PČ vai OS spēlējuši Artūrs Šilovs, Nauris Sējējs un Patriks Ozols, no 2021. g. izlases – Klāvs Veinbergs un Dans Ločmelis. 

Oļegs Sorokins: “Caur grūtu darbu mums ir izaugusi laba spēlētāju izlase, ar diezgan vienādiem spēlētāju piecniekiem, bet lielāku aizsardzības pieredzi. Ļoti gribētos visās spēlēs pret visām komandām izrādīt nopietnu pretestību. Ja domājam par ceturtdaļfinālu, tad laba izejas pozīcija rastos, uzvarot kādu no grandiem. Neiespējams tas nav. Pēdējos gados kā U-18 etalons ir ASV jaunieši, kas divus gadus trenējas kopā un spēlē USHL čempionātā pat ar četrus gadus vecākiem junioriem. Abas mūsu pārbaudes spēles Čehijā bija ļoti labas. Sapnis? Gribētos, lai kādreiz mums ir tāda zvaigzne U-18 izlasē, kas tiek NHL drafta pirmajā kārtā.”

Ko šogad Somijā - Espo un Vantā spēs izdarīt mūsu puikas? Espo grupā mūsu sāncenši: Somija (25. aprīlī, pērn 5. v.), Slovākija (26., 4. v.), ASV (28., 1. v.) un Norvēģija (29., 9. v.). Potenciālie pretinieki ceturtdaļfinālā – Zviedrija, Kanāda, Šveice, Čehija un Kazahstāna. “Metro Arena” Espo ir 6982 skatītāju vietas, no Latvijas tālu tas nav. Jābrauc atbalstīt savējos!       

Jānis MATULIS

Sadarbības partneri