Brahmaņa un Zelta “dāvanas” konkurentiem

Latvijas hokeja čempionāta pusfinālos abās sērijās rezultāts ir 3-0. Ja vien nenotiks tādi brīnumi kā pirms septiņiem gadiem, kad “Kurbads” pret “Mogo” uzvarēja nākamos četrus mačus, tad jau pirmdien vai otrdien var kļūt zināms viens vai pat abi finālisti.

Hokeja apskatnieki bija prognozējuši, ka sīksti sitīsies senie “draugi” – “Mogo” un “Kurbads”, jelgavnieku un “Prizmas” teātrim atvēlot rezerves skatuvi. Bet dzīvē viss iznāca otrādi. Sitās tieši tas pusfināla pāris, kur regulārā čempionāta uzvarētājs “Zemgale” krustoja nūjas ar piekto klubu. Arī šajā sērijā ir 3-0, toties ar kādām emocijām un nespēju nospēlēt racionāli. 

Pirmais mačs Jelgavā. Nu ir pērngada čempioni mazliet labāki, kas redzams arī uz tablo – 46:45, un tikai 2:1. Un tad ar savu “dāvanu” piesteidzas “Prizmas” kapteinis, viens no viņu uzbrukuma līderiem Edijs Brahmanis. Stipri nevainīgā situācijā pieredzējušais Talsu buks ar nūju uzsit pa jelgavnieku spēlētāja kājas aizmuguri, kur nav nekādu aizsarglīdzekļu... Sods – piecas minūtes un līdz spēles beigām (5+20). Lielajā noraidījumā zemgalieši (Alksnis, Bernhards) iemet divas ripas, bet Brahmanis ar savu nesavaldību savējiem sagādājis vēl vienu “dāvanu” – LHF Disciplinārā komisija nolemj, ka divās spēlēs Edijs var piedalīties tikai kā skatītājs. Pamatots lēmums. 1:6 vai 0:1 overtaimā – play off mačos tam gan nav lielas nozīmes, bet līdera izsišana no ierindas uz divām spēlēm – būtisks ieguvums “Zemgalei”. 

Otrais mačs Jelgavā. Ne nu gluži spēle rit uz vieniem vārtiem, bet trešās trešdaļas sākumā (41:01) ir 6:1 laukuma saimnieku labā. Nekas neliecina par briesmām. Noraidījums viesiem, pēc mirkļa sodīti tiek arī laukuma saimnieki, spēle no rokas ir gājusi zemgaliešu ceturtajam uzbrucēju trijniekam, un treneri laiž laukumā tos, kas spēlējuši ar milzu atdevi un rezultatīvi (Vilmans -2, Zelts -1). Un tad ar savu performanci Latviju “iepriecina” Kristiāns Zelts – uzbrukums galvas un kakla rajonā (automātiski – 5+20), kautiņš ar “Prizmas” uzbrucēju, kurš gribējis aizstāvēt partneri. No malas un mājsaimniecēm tas var izskatīties arī pēc... slepkavības mēģinājuma. Atsities ar galvu pret ledu cietušais paliek guļot... Ar hronometru nepiefiksēju, cik ilgi, bet tiem, kas gaida, vienmēr liekas, ka palīdzības sniedzēji kavējas. Tā kā Zeltam jau ir “slimības vēsture”, Disciplinārā komisija lemj tāpat kā pirms gada – 11 spēļu diskvalifikācija, kā arī ierosinājums LHF Valdei anulēt spēlētāja licenci Zeltam. Vēl viena pieredzējuša hokejista nespēja spēles laikā valdīt pār savām emocijām. Kas notiek laukumā? “Prizmai” formāli vairākums iznāca īss, taču nepilnas pusotras minūtes laikā rezultāts no bezcerīgā 1:6 kļūst  4:6. Un jelgavniekiem jāizšķiras par pieredzējušā vārtsargu trenera/vārtsarga Riharda Cimermaņa stāšanos vārtos. 

Arī trešajā spēlē Imantā bija 5+20 – Miķelim Rēdliham par sitienu ar celi. Rezultāts tobrīd – 1:1, jelgavnieki realizē vairākumu un uzvar ar 3:1. Ar trīs spēļu izlaišanu sodīts arī Rēdlihs, bet no malas tas izskatījās pēc spēles momenta. Formāli arī Miķelis deva iespēju konkurentiem... 

“Kurbada” un “Mogo” cīkstēšanās rit loģiskāk. 5:1 pirmajā spēlē Šmerlī, otrajā kurbadiešiem spēlējot ar vairāk nekā 100% atdevi, izdodas tikt pie papildlaika, kurā Ģirts Ankipāns nebaidās laist laukumā pieredzējušo Elvisu Želubovski – pārtverta piespēle, ripa aši piespēlēta Deividam Sarkanim, un “Kurbada” vārtu sargātājs Arginto Milbergs ir bezspēcīgs – 1:2. Sērijā pirmo reizi spēlējot savā laukumā Rumbulā, “Kurbada” uzbrucēji Aleksandrs Novikovs un Artūrs Ozoliņš iemet pa ripai, panākot 2:0 (23:25). Kaut kas te šķiet tomēr neloģiski – “Mogo” principā kontrolē spēli, vairāk met pa vārtiem, bet zaudē... Un tad superaktīvi nospēlē Reinis Mārtiņš Lejnieks, kurš pirms pāris gadiem arī bija zināms kā neregulējams spēlētājs. 1:2 jau dod cerības “Mogo”. Laukuma saimnieki dažbrīd izmisīgi pretojas, bet atrisinājums pienāk trešās trešdaļas vidū, kad divu minūšu deviņu sekunžu laikā “Mogo” trīs reizes pārspēj Milbergu. 5:2 manuprāt bija skaistākais pusfināla mačs. Negribu norakstīt “Kurbadu”, bet Toma Bluka komandai šobrīd nav tik daudz labu spēlētāju, kuri varētu šajā sērijā uzvarēt atlikušās četras spēles. 

Emocionāls bija arī izškirošais trešais mačs Baltijas/Latvijas sieviešu čempionātā. Hokeja skolas “Rīga” jaunkundzes ar 5:0 sagrāva sieviešu hokeja pamatlicējas Latvijā – “Laimu”, izcīnot savu pirmo valsts čempioņu titulu.     

Jānis MATULIS     

Sadarbības partneri