Spēlēsim par bronzu!

Pasaules hokeja čempionāta pusfinālā Latvija cīņā ar Kanādu bija vadībā gan pēc pirmās, gan otrā trešdaļas, tomēr piedzīvoja zaudējumu 2:4 un rīt cīnīsies par bronzas medaļām.

Arēnā Tamperē tribīnēs jau pirms mača saimniekoja Latvijas līdzjutēji, atbalstot komandu gandrīz tik pat skaļi kā Rīgā. Jau pirmajās minūtēs komandas apmainījās metieniem, bīstamāki tie bija kanādiešiem, bet Latvijas aizsardzība un Artūrs Šilovs ar visu tika galā. Ja pirmajā mačā pat divus ātrus vārtus guva Kanāda, tad šoreiz diezgan ātri pirmo reizi izcelties spēja Latvija, turklāt līdzīgi kā spēlē ar Zviedriju, nulli uz tablo nodzēsa Dans Ločmels.

Pēc Kristapa Zīles metiena no zilās līnijas ripa atleca uz vārtu stūri, kur pirmais pie tās tika Ločmelis, ievirzot ripu tukšā stūrī - 1:0! Kanāda jau minūti vēlāk izveidoja ļoti bīstamu pāreju, netraucēti mest varēja Kodijs Glāss, tomēr metiens nebija precīzs, sekoja vēl viens no asa leņķa, tomēr ripu savāc Šilovs.

Vairāk uzbrukt turpināja kanādieši, bet Latvija centīgi aizsargājās un meklēja iespējas pretuzbrukumiem. Viens tāds beidzās ar ātru Ločmeļa reidu un mēģinājumu no tuvas distances pārspēt Samuelu Montambo, bet duelī tomēr uzvarēja vārtsargs. Jau perioda beigās pat divas iespējas bija Mikam Indrašim, tomēr rezultāts nemainījas.

Jau otrā perioda sākumā laba iespēja no tuvas distances uzmest bija Robertam Bukartam, bet ripa trāpīja Oskartam Batņam un līdz vārtiem netika. Pavisam drīz pirmo noraidījumu nopelnīja Kanāda, bet kopumā šajā trešdaļā abas izlases vienādos sastāvos spēja maz – 10 minūtes nopelnīja Latvija, bet Kanādai pat par divām vairāk.

Vairākumi vārtus gūt gan nesanāca, toties vienādos sastāvos gan. 36. minūtē Samuels Blejs trāpīja pa lēkājošu ripu un iešāva to precīzi devītniekā. Tomēr tikai divas minūtes vēlāk vadībā atkal izvirzījās Latvija - Rūdolfs Balcers atņem ripu pie Kanādas zilās līnijas, ieiet uzbrukuma zonā, apspēlē aizsargu un caur Motambo padusi šauj vārtos!

Diemžēl izšķirošā trešdaļa sākās ar kārtīgu nelaimes gadījumu pie Latvijas vārtiem –faktiski no nulles leņķa Džeks Kvins trāpa pa Šilova masku, no kuras ripa nonāk vārtos - 2:2. Šādā veidā ielaistie vārti acīmredzami apmulsināja Latviju, kamēr kanādieši kļuva arvien aktīvāki. Un trešdaļas vidū nodemonstrēja teicamu individuālo meistarību – tehniski nospēlē Adams Fantilli, apspēlē aizsargu, saglabā ripu un no tuvas distances pārspēj Šilovu…

Kanāda turpināja spēlēt aktīvi, neļaujot Latvijai tikt pie momentiem, bet vēl trīs minūtes līdz pamatlaika beigās mūsējie nonāca mazākumā – Oskara Batņas spēka paņēmiens pret Makenziju Vīgeru tika kvalificēts kā grūdiens apmalē, pēc šī lēmuma sarkastiski tiesnešu virzienā aplaudēja Harijs Vītoliņš, kas mainīt lēmumu, protams, nelika. Mazākumu izturēt izdevies, bet Šilova maiņa pret sesto laukuma spēlētāju izglābties neļāva. Kļūda piespēlē beidzās ar Kanādas pretuzbrukumu un metienu tukšos vārtos – 2:4.

Vēl vairāk pārsteigt hokeja pasauli un tikt finālā Latvijas hokejistiem nav izdevies, tomēr rīt pirmo reizi būs iespēja cīnīties par bronzas medaļām, kas tāpat ir liels izaicinājums!

Latvija – Kanāda 2:4 (1:0, 1:1, 0:3)
Vārti: 8:18 Ločmelis (Ri. Bukarts, Zīle) 1:0, 35:32 Blejs (Krebss, Midltons) 1:1, 36:38 Balcers 2:1, 40:45 Kvins (Krouss, Lotons) 2:2, 48:56 Fantille (Lučičs, Berons) 2:3, 59:17 Lotons 2:4 tukš.v.
Metieni: 22:36
Soda minūtes: 12:12
Vārtsargi: Artūrs Šilovs – Samuels Montambo
Galvenie tiesneši: Mika Kaukukari (FIN), Šons Makferleins (USA)

Sadarbības partneri