LHF prezidents Aigars Kalvītis par vēsturisko panākumu IIHF kongresā: Milzīgs gandarījums par sasniegto mērķi

FOTO: CHRISTINA KOROVNIKOVA

Aizvadītajā nedēļas nogalē Sanktpēterburgā, Krievijā noslēdzās Starptautiskās Ledus Hokeja Federācijas (IIHF) kongress. Latvijai šis bija vēsturisks brīdis, jo pirmo reizi IIHF Padomē tika ievēlēts pārstāvis no mūsu valsts - Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols. Par kongresa norisi stāsta LHF prezidents Aigars Kalvītis un jaunievēlētais IIHF Padomes loceklis Viesturs Koziols.

LHF prezidents Aigars Kalvītis:

"Man, stājoties amatā, bija trīs galvenie mērķi, ko mēs kopā ar valdes locekļiem izvirzījām - noorganizēt Rīgā Pasaules čempionātu hokejā; atgriezties Olimpiskajā apritē un beidzot iegūt būtisku ietekmi Starptautiskajā Ledus Hokeja Federācijā, lai mēs piedalītos hokeja kā sporta veida attīstīšanā. Tāpēc nupat notikušais Starptautiskās Ledus Hokeja Federācijas kongress bija ļoti svarīgs. Tas sakrita ar laiku, kad pavisam nesen bija aizvadīts Pasaules čempionāts hokejā Rīgā. Mums tas nozīmēja labu reputāciju, jo čempionātu noorganizējām ļoti veiksmīgi, lai arī neapskaužami grūtos apstākļos. Tādējādi mums bija arī pamatotas cerības, ka mēs varētu iegūt pārstāvniecību Starptautiskās Ledus Hokeja Federācijas institūcijās, Latvijas pārstāvim ieņemot kādu nozīmīgu amatu. 

Vēlēšanas izvērtās ļoti sarežģītas. Pēdējā kārtā, kad bija palikusi vien viena vieta, un mums stājās pretī ASV kandidāts Deivs Ogreans (Dave Ogrean), Frenks Gonsaless (Frank Gonzalez) no Spānijas un slovāks Miroslavs Šatans (Miroslav Satan),  pielikām visas pūles, lai pārliecinātu delegātus nobalsot par Viesturu. Balsojuma rezultāts pierādīja, ka visu izdarījām pareizi. Latvijas hokejam tas nozīmē, ka mēs turpmākos piecus gadus būsim starp tām valstīm, kas tieši runās un lems par hokeja attīstību. Tas ir liels gods Latvijai, mēs esam mazākā valsts, kas no Eiropas ir pārstāvēta šajā organizācijā. Tā ir mūsu lielā iespēja ietekmēt, kā hokejs vispār turpmāk attīstīsies. Man kā prezidentam un Viesturam Koziolam kā ģenerālsekretāram ir milzīgs gandarījums, ka šo mērķi esam sasnieguši. Vienlaikus esam ļoti priecīgi, ka mums izdevās IIHF Disciplinārajā komiteja ievēlēt Annu Verhoustinsku. Tas nozīmē, ka IIHF institūcijās būs jau divi latvieši, iespējams, paverot turpmāko ceļu darbam izpildinstitūcijās arī citiem. Pie tā mēs turpināsim strādāt.

Iezīmējot jaunās Padomes darba stūrakmeņus, jāsaka, ka sporta attīstība vienmēr ir saistīta ar papildu resursiem. Jaunā Padome noteikti savu darbu orientēs uz jaunu tirgu apgūšanu, kuros ir izvēršami reklāmas projekti, iespējama veiksmīga sponsoru piesaiste. Pirmkārt, ir vajadzīgi naudas resursi, otrkārt, ir vajadzīgas jaunas idejas - arī sports mainās, līdzās tam, ka transformējas arī citi sporta veidi, iespējams, tiks attīstīts, piemēram, 3x3 hokejs. Kā redzējām, arī visu kandidātu prezentācijas bija vērstas uz jaunu tirgu apgūšanu, jaunām vēsmām hokejā kā sporta spēlē.

Kongress bija sekmīgs, tika ievēlēts ļoti godājams prezidents Luks Tardifs (Luc Tardif), kurš vairākus iepriekšējos gadus bija atbildīgs par IIHF finanšu jautājumiem, tika ievēlēta laba Padome. Atrasties blakus hokeja lielvalstīm ir milzīgs panākums Latvijai."

IIHF Padomes loceklis Viesturs Koziols:

"Daudz lielāku skaidrību par turpmāko darba procesu ieviesīs pirmā Padomes sēde. Daudzo iepriekšējās Padomes dienaskārtībā esošie jautājumi tika atlikti, jo visi gaidīja jauno Prezidentu, jauno Padomi. Pirmā Padomes sēde sagaidāma novembra sākumā Cīrihē, klātienē - tās būs trīs spraiga darba dienas, kad arī es sapratīšu, ko no manis sagaida, un kas būs mana galvenā atbildība. Man ir vīzija un aktuāli jautājumi, par kuriem runāšu. Man ir būtiski runāt arī par tādam lietām, kā jautājumu uzdošana, apspriešana, diskutēšana, jo, manuprāt, nepieņemama ir situācija, kad tiek prezentētas finanses, bet mums kā federācijas biedriem nav iespējas iepazīties ar šo finanšu atskaiti. Man ir dažādas ieceres, kā uzlabot šo situāciju, arī attieksmi pret mazajām federācijām. 

Manuprāt, viss sākas no klausīšanās, dzirdēšanas. Es gribu ierosināt, ka tiek radīta IIHF Attīstības komiteja. Šobrīd ir Jaunatnes un junioru attīstības komiteja. Uzskatu, ka ir jābūt IIHF Attīstības komitejai. Pandēmija mums ir iemācījusi strādāt attālināti, komunicēt attālināti, un šādā veidā Attīstības komitejā mēs varam uzklausīt visas federācijas, saprast viņu vajadzības. Skaidrs, ka dažādu valstu federācijām ir atšķirīgas intereses un mēs nevaram taisīt vienu plānu, kas vienlīdz labi derētu kā Kanādai, tā Armēnijai. Mēs nedrīkstam ignorēt arī Armēniju. 

Jāskatās uz jauniem tirgiem - man ir bijusi lieliska saruna ar Apvienoto Arābu Emitrātu (AAE) pārstāvjiem, piemēram, Dubaijā ir uzbūvēta jauna halle, kas tehniski ir aprīkota un piemērota arī hokejam. Kāpēc mēs nevarētu uztaisīt pasaules sērijas tūri Dubaijā? Ja es domāju par Āzijas reģionu, ar kuru sākt, tad, protams, es saprotu, ka diez vai gada laikā taps jaudīga AAE hokeja izlase. Bet hokeja popularizācijas nolūkā, Dubaija būs stratēģiski nozīmīgs punkts, no kura sākt šo sportu virzīt reģionā.

Mums jāvirza hokejs ar modernām metodēm. Interesants ir piemērs ar Netflix oriģinālsatura seriālu "Queen's Gambit", kas iemantoja milzu popularitāti. Vienlaikus, milzu popularitāti iemantoja arī šahs - spēles lejupielāde daudzkāršojās. Mums hokejā ir leģendāras personības ar leģendāriem stāstiem, aizraujošām, pat neticamām pieredzēm hokeja laukumā, ārpus hokeja laukuma. Mums ir izcils saturs, kas jārāda un rezultāts būs sprādzienveidīgs. IIHF ir jādara vairāk, lai virzītu un popularizētu hokeju. Ir vajadzīgas jaunas vēsmas, idejas.

Manā ieskatā lieliska bija Baltkrievijas izvirzītā IIHF Prezidenta kandidāta Sergeja Gončarova ideja - viņš ierosināja, lai top dīvīzijā būtu 24 komandas. Tas pavērtu jaunus tirgus, jaunus sacensības un motivācijas apvāršņus. Manis dedzīgi aizstāvēta ideja ir 3x3 hokejs, tas ir laika jautājums - tas būs. Tas būs dinamisks, interesants hokejs, tas būs jauns hokeja pavērsiens, kas dos iespēju augstā līmenī startēt, piemēram, Lietuvai, Polijai, Ungārijai, Rumānijai. To es noteikti vēlēšos attīstīt, jo tas ir nākotnes hokejs.

IIHF ir organizācija ar milzīgu potenciālu. Latvijai šobrīd būs pievērsta lielāka uzmanība, šī vieta Padomē ir augsts novērtējums Latvijas hokejam, tā ir atzinība Latvijas hokejam. Tas ir arīdzan liels sasniegums Baltijā."

 

Sadarbības partneri