Freibergs: "jāparāda visai pasaulei, kas ir Latvija un kā mēs spēlējam hokeju!"

Latvijas U18 izlase tieši šobrīd atrodas Frisco pilsētā Teksasā, ASV, turpinot gatavoties U18 pasaules čempionātam. Naktī uz rītdienu plkst. 00:00 pēc Latvijas laika mūsu izlasei vienīgā pārbaude pirms čempionāta spēlē ar Vācijas vienaudžiem, kuri čempionātā spēlēs paralēlajā grupā. Intervijā par izlases ceļu līdz ASV, komandas sajūtām un mērķiem aprunājāmies ar Latvijas U18 izlases ģenerālmenedžeri Renāru Freibergu.

 

Renārs Freibergs, Latvijas U18 izlases ģenerālmenedžeris

 

Kā norisinājās ceļojums uz ASV un nokļūšana U18 pasaules čempionāta norises vietā Frisco, Teksasā? 

-19. aprīlī no rīta izlidojām no Rīgas lidostas. Pirmais reiss bija līdz Amsterdamai. Ļoti liels labums bija no vienošanās, kuru panācām ar Amsterdamas lidostu, ka varēsim jau Rīgā reģistrēt visu komandas bagāžu ar ekipējumu reisam uz ASV, lai varētu palikt tranzītā Amsterdamā un nebūtu otrreiz jāiet cauri reģistrācijas procesam – visa bagāža no Rīgas reisa tika automātiski pārlikta Amsterdamas reisā. Amsterdamā mums bija sešas stundas laika līdz nākošajam reisam un vismaz kādas trīs no tām mēs ļoti lietderīgi izmantojām, lai laicīgi sakārtotu visas nepieciešamās dokumentu lietas, ar ieceļošanas atļaujām un biļetēm uz ASV. Šobrīd nokļūšana ASV ir, maigi izsakoties, nedaudz sarežģītāks jautājums nekā ierasts.

Lidojumā uz ASV lidmašīnā atradās tikai U18 pasaules čempionāta komandas un dalībnieki. Bez mūsu izlases šajā reisā atradās arī Krievijas, Baltkrievijas un Čehijas U18 izlases, kā arī astoņi čempionāta tiesneši. Katrai komandai bija nodalītas zonas lidmašīnā. Ārpus savas zonas lidmašīnā nedrīkstēja pārvietoties un tādēļ komandas nekādā veidā nevarēja būt kontaktā. Katrai šādai zonai bija nozīmēti arī savi stjuarti. Katram spēlētājam komforta un distancēšanās nolūkā lidojuma laikā bija pieejamas vismaz 3-4 sēdvietas. Kopumā jāsaka, ka Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) bija parūpējusies, lai komandām nokļūšana ASV būtu pēc iespējas ērtāka un komfortablāka, ievērojot arī visus drošības nosacījumus Covid-19 sakarā.

 

Kā jūtas komanda un vai ir jūtams satraukums? 

-Šobrīd mums ir jau ceturtā diena ASV. Visi jau izskatās ir pārslēgušies laika zonās. Pirmās trīs dienas bija diezgan sarežģītas ar miegu, došanos gulēt un celšanos nepieciešamajā laikā.  Tagad jau spēlētāji dodas gulēt un ceļās pēc vietējā laika un izskatās, ka šajā ziņā viss ir sakārtojies.

Šobrīd vēl nekāds satraukums nav manāms. Protams, ka, tuvojoties pirmajai čempionāta spēlei, uztraukums parādīsies un tas ir labi. Jo šis nav nekāds ikdienišķais pasākums un katram no spēlētājiem ir diezgan liels notikums parādīt sevi uz lielās skatuves. Esmu pārliecināts, ka spēlētāji ar to tiks galā un arī treneri mācēs ievadīt komandu pareizajās sliedēs.

 

Pēdējā pārbaude pirms čempionāta pret Vācijas U18 izlasi. Cik nozīmīga būs šī spēle? 

-Rīt mums ir vienīgā pārbaudes spēle pirms čempionāta ar Vācijas vienaudžiem. Mums ir labi, ka šī spēle norisināsies tajā pašā hallē, kurā norisināsies mūsu grupas turnīra spēles čempionātā. Mums paveicies attiecībā pret pārējām izlasēm, kurām pārbaudes spēles norisināsies citos laukumos. Mums ir iespēja pārbaudīt pasaules čempionāta ledus laukumu, izjust tā specifiku, apmales, stiklus, ieliekumus un iespējamās ripas atlekšanas trajektorijas, izjust dažādas nianses spēles apstākļos. Tas ir liels pluss.

Spēle pati par sevi būs gana liels un vajadzīgs notikums, jo mēs pēdējo spēli aizvadījām 14. aprīlī, pirms desmit dienām un tā ir liela pauze starp spēlēm. Šo reizi varēsim izmantot , lai pārbaudītu dažādas taktiskās iestrādnes,  un, kas ne mazāk svarīgi, būs iespēja redzēt citas mūsu grupu komandas, jo šogad nav bijis tik daudz iespēju redzēt izlases spēlējam.

 

Kā ir ar skatītājiem spēļu laikā, vai tie drīkstēs atrasties tribīnēs? 

-Mēs spēlēsim nosacītajā mazajā hallē, kurā ir 600 skatītāju vietas. Uz mūsu spēlēm tribīnēs drīkstēs atrasties tikai skauti un citi skatītāji netiks ielaisti. Otrajā arēnā ir mazliet citādāk, tur ir 5000 skatītāju vietas, tribīnēs tiks ielaisti arī zināms skaits līdzjutēji un atbalsts varētu būt jūtams.

Mūsu gadījumā praktiski visi puiši savās līgās sezonu ir aizvadījuši bez skatītājiem tribīnēs un tādēļ visi ir pieraduši pie šadas situācijas un skatītāju neesamībai nevajadzētu atstāt nekādu ietekmi.

 

Ko varam sagaidīt no mūsu izlases šajā čempionātā? 

-Šis čempionāts ir nozīmīgākais turnīrs mūsu izlases puišiem viņu dzīvēs līdz šim. Es domāju viņiem nav jāmeklē papildus motivācija sevi parādīt no labākās puses. Galvenais uzdevums ir to visu pārnest uz komandas spēli. Ir jāpieņem no treneriem viņu redzējums, kā veidot komandas spēli. Divus gadus atpakaļ mēs uzlikām jaunu latiņu. Mūsu uzdevums šajā čempionātā ir nostartēt ne sliktāk kā pagājušo reizi. Visi puiši, treneri un komandas personāls ir gatavi ne tikai atkārtot panākumus, bet arī celt latiņu vēl augstak. Mēs esam gana ilgi un smagi strādājuši, lai nokļūtu šeit un varētu parādīt visai hokeja pasaulei, kas ir Latvija un kā mēs spēlējam hokeju!

 

 

Sadarbības partneri