Hokeja eksperti par Latvijas Čempionātu

Tuvojoties Latvijas čempionāta jeb Optibet Hokeja Līgas izslēgšanas spēļu turnīram un pēc spēlētāju pieteikumu termiņa beigām noteiktajiem spēlētāju sastāviem, aicinājām Latvijas pazīstamākos hokeja žurnālistus – Anatoliju Kreipānu, Jāni Matuli un Māri Zembergu - dalīties ar saviem viedokļiem par favorītu komandām, labākajiem spēlētājiem un prognozēm par gaidāmajām izslēgšanas spēlēm.

 

 

Kuras komandas spēlētāju sastāvs Jums šķiet visiespaidīgākais un kuras komandas spēle patīk visvairāk?

 

Anatolijs Kreipāns:

Pēdējā laikā vislabāk patīk “HK Zemgale/LLU”. Var redzēt ļoti spēcīgi pielikto trenera Arta Ābola roku gan spēles disciplīnas, gan taktikas un visādā citādā ziņā. Protams, arī sastāvs komandai ir pieteikoši labs, taču varbūt nav tik dziļš. Ļoti izteikta pirmā triecienmaiņa un pēdējā laikā šī komanda rāda vislabāko hokeju. Bet tas ir tikai tagad, kā būs izslēgšanas spēlēs, to nevar zināt, jo, kā zināms, tas ir pavisam citādāks turnīrs. Jebkurā līmenī var atrast piemērus, kur komandas, kas spilgti aizvadījušas regulāro sezonu, bieži vien izslēgšanas spēlēs nekur tālu netiek. Tādēļ šobrīd grūti prognozēt, kāds būs gala iznākums, jo arī “HK Olimp/Venta 2002” ir pastiprinājušies ar pieredzējušiem spēlētājiem kā Miķelis Rēdlihs vai Gints Meija, kuriem izslēgšanas spēlēs var būt milzīga nozīme. Principā pirmo četru komandu starpā jebkurā brīdī var uzvarēt jebkurš.

 

Jānis Matulis

Droši vien visvairāk pastiprinājās “HK Olimp/Venta 2002”. Tas, ka ir traumēts vārtsargs (Rūdolfs Gusts) Lazdiņš, tas gan viņus šobrīd dara nedaudz vājākus. Savukārt “HK Liepāja” sakarā man vienmēr interesējis, kā spēlē (Verners) Egle un varbūt tagad būs iespēja redzēt. Savukārt “HK Zemgale/LLU” nedaudz pastiprināja aizsardzības līniju un spēlē ļoti stabili. “HK Mogo/LSPA” īsti nekā nepastiprināja sastāvu.

Pēdējā brīža sastāva izmaiņas no malas ir grūti izvērtēt, jo, piemēram, “HK Dinaburga” zaudēja vairākus labus spēlētājus un uzbrukuma līderi (Fedor Yarovinskii), taču pēkšņi izbraukumā uzvarēja “HK Mogo/LSPA”. Esmu novērojis, ka, līdzīgi kā pagājušogad “HK Kurbads”, kurai ilgstošai uzvaru sērijai sekoja zaudējumu sērija, tāpat arī “HK Olimp/Venta 2002” šogad un pagājušogad, ilgstoši esot līderiem, uz sezonas beigām mazliet sāk pagurt. Līdzīgi ir gandrīz visām komandām. Vienīgi pašlaik bez zaudējumiem spēlē Arta Ābola “HK Zemgale/LLU”.

 

Māris Zembergs

Spriežot pēc uzvārdiem, iespaidīgākais sastāvs izskatās “HK Olimp/Venta 2002”. Taču laiks iet uz priekšu un uzvārdi paši par sevi nespēlē un galu galā pašiem spēlētājiem ir jāparāda varēšana. Viņiem ir daudz pieredzējuši veterāni, kuri ir spēlējuši augstā līmenī, bet zinu arī, ka iekšēji komandā ir dažas problēmas, jo viņus skāra Covid-19 un ne visi ir atguvušies un savā labākajā kondīcijā. Līdz izslēgšanas spēlēm vēl ir laiks un tas var mainīties. Taču izslēgšanas spēlēs ir saspringts spēļu grafiks un fiziskajai sagatavotībai būs liela nozīme. Šajā ziņa izskatās, ka “HK Zemgale/LLU” tomēr ir priekšā.

“HK Zemgale/LLU” viss būs atkarīgs no viņu pirmās maiņas, jo ir dzirdētas arī tādas runas, ka pretinieki varētu mēģināt izsist no ierindas Jelgavas komandas līderus. Runājot par spēli, ir redzams trenera Arta Ābola rokraksts un ir paveikts labs darbs. “HK Zemgale/LLU” šobrīd izskatās vispārliecinošāk.

Protams jārēķinās arī ar “HK Mogo/LSPA” un “HK Liepāja”. “HK Mogo/LSPA” komandā treneris (Ģirts) Ankipāns ir ar ambīcijām un sastāvā ir pieredzējuši spēlētāji, tādēļ, ja vārtsargi spēlēs labi un ķers ripas, tad “HK Mogo/LSPA” noteikti var pacīnīties.

Ar “HK Liepāja” nevar zināt, kāda būs situācija, jo komanda atkal atrodas karantīnā. Pirms sezonas sapratu, ka komandai varētu būt lielākais budžets un iespējas, ko piedāvāt spēlētājiem. Tur ir sapulcēti daudzi labākie bijušie audzēkņi un uzbrukums izskatās pārliecinoši. Pagaidām visnepārliecinošakā pozīcija ir vārtos un tam var būt liela nozīme. Ja (Māris) Jučers būs uz viļņa, tad liepājnieki būs konkurētspējīgi, bet ja nē, tad diez vai varēs cīnīties ar vadošajām komandām.

 

 

Kurus spēlētajus Jūs varat nosaukt kā vērtīgākos savās komandās un visā čempionātā?

 

Anatolijs Kreipāns:

Visi ir diezgan zināmi uzvārdi. Nedaudz pat pārsteidz, ka Kirils Tambijevs ir uzkavējies vietējā čempionātā, jo biju pārliecināts, ka viņam būs iespējas aizbraukt uz kādu ārzemju klubu. Katrā ziņā vietējam čempionātam tas ir ieguvums, ka tāds spēlētājs, kurš šobrīd ir arī pārliecinoši rezultatīvākais visā līgā, spēlē šeit. To pašu varētu teikt arī par Robertu Jekimovu. Katrā ziņā pirmā četrinieka komandās visi spēlētāji ir zināmi. Tai pašā Liepājā gan vārtsargs (Māris) Jučers, gan (Bruno) Zabis, (Kristers) Freibergs un citi. Vienu atsevišķu spēlētāju no visām šīm komandām man ir grūtāk izcelt. Ir vesels spēlētaju loks katrai komandai - kādai plašāks, kādai šaurāks, bet tie visi ir zināmi spēlētāji, kuri nosaka toni.

Ļoti labi, ka parādās arī, piemēram, no pagājušā gada“HK Olimp” sastāva, spēlētāji starp junioru un pieaugušo vecumu, kuri varbūt nebija plašākai sabiedrībai zināmi, taču arī deva savu pienesumu rezultāta veidošanai. Tas ir labi, ka mums augstākajā līgā ir šādas četras spēcīgas komandas, kā arī pārējās, kuras ik pa laikam pierāda savu spēku. Tas ir liels ieguvums, jo visi spēlētaji netiks uz labākajām ārzemju līgām un pie šāda vietējā līmeņa, arī Latvijā spēlējot, šie spēlētāji nepazudīs.

 

Jānis Matulis:

Man ļoti patika Kārlis Čukste, bet viņš vairs nav vietējā čempionāta spēlētājs. Divu gadu laikā esmu pamanījis Emīlu Ezīti. Ļoti savdabīgs spēlētājs – mazliet tā kā tanks, bet arī pietiekami tehnisks spēlētājs, kurš var atdot gan piespēli, gan iemest vārtus. Sezonas sākumā man patika “HK Zemgale/LLU” aizsargs Patriks Ozols.

Jelgavas komandas uzbrucēju trijnieks - (Kirils) Tambijevs, (Rustams) Begovs, (Roberts) Jekimovs – šobrīd ir acīmredzami pārāki par jebkuru citu maiņu. Jelgavas komandā man patīk arī vēl divi uzbrucēji – Ričards Bernhards un Aleksandrs Visockis. Bernhards vispār ir no tiem uzbrucējiem, kuru žurnālisti un varbūt arī treneri nav pamanījuši.

Runājot par “HK Liepāja”, lai arī cik tas neskanētu dīvaini, man liekas, ka viņu vājākā vieta ir vārtos. Kaut arī Māris Jučers ir nopelniem bagāts vārtsargs, taču kopumā kaut kā pietrūkst. Aizsardzībā Liepājai ir kādi 10 aizsargi, starp kuriem grūti kādu atsevišķi izcelt. Patīkami, ka “HK Liepāja” ir atgriezies (Mark) Kaleinikovas, jo ar viņu būs pavisam cita darīšana nekā bez viņa.

Par “HK Mogo/LSPA” ir grūti kaut ko pateikt, jo tur, manuprāt, pašlaik notiek trenera Ģirta Ankipāna veidota pārbūve, jo skatos, ka pirmajās pozīcijās šobrīd izvirzās spēlētāji, kas iepriekš spēlēja trešajā vai ceturtajā maiņā. Tapat arī “HK Mogo/LSPA” pēdējā laikā uzskata, ka viņiem nav pirmā vārtsarga un viņi nevar būt droši ne par (Henriju) Anču, ne par (Renāru) Kazanovu. Ja pirms pāris gadiem “HK Mogo” komanda bija stabili pretendeti uz pirmajām vietām, tad šobrīd ir kaut kas pazudis un tā vairs nav tā komanda, kas bija pirms pāris gadiem.

Protams, man arī vienmēr patīk, kad tādas komandas kā “HK Dinaburga”, “HK Prizma/IHS” un “HS Rīga” uzvar kādas neprognozējamas spēles.

 

Māris Zembergs:

Protams, šobrīd zibeņo “HK Zemgale/LLU” pirmā maiņa – (Kirils) Tambijevs, (Roberts) Jekimovs, (Rustams) Begovs. Šis trijnieks izskatās ļoti pārliecinoši uz vispārējā fona. Varam redzēt arī, ka viens, otrs uz Jelgavu nosūtītais Rīgas “Dinamo” spēlētājs atpaliek no vadošajiem Jelgavas spēlētājiem.

“HK Liepāja” salīdzinoši maz esmu redzējis, bet, pēc uzvārdiem spriežot, līderi varētu būt Kārlis Ozoliņš, (Bruno) Zabis, (Egīls) Kalns. Aizsardzībā (Mārtiņš) Gipters, bet vairāk gan kā palīgs uzbrukumā, jo aizsardzībā varbūt arī nav tas pats dzelžainākais vīrs.

“HK Mogo/LSPA” tie paši visi zināmie, piemēram, (Elviss) Želubovskis. Šogad arī spēcīgs papildinājums ir (Jānis) Straupe. Protams, ļoti labs bija (Kārlis) Čukste, kurš gan tagad ir prom.

“HK Olimp/Venta 2002” sakarā liels zaudējums ir (Nikolajs) Jeļisejevs, kurš pievienojies Rīgas “Dinamo”. (Emīls) Ezītis kā rezultatīvākais komandā ir pamanāms. (Lauris) Bajarūns, kurš starpsezonā pārcelās no “HK Kurbads”, var uzņemties vadību. Un, protams, arī visi ierastie, piemēram, brāļi (Aleksejs un Maksims) Širokovi. Protams, interesanti, kā sevi parādīs Gints Meija un Miķelis Rēdlihs. Miķelis kādu laiku nav nopietni trenējies, kaut arī vienmēr fiziski bijis spēcīgs un būtu jābūt labā formā. Bieži vien šādā variantā, kad komandai pievienojas šāda kalibra spēlētāji, tad pārējie cer uz viņiem un komanda kopumā vairs tik labi nenospēlē. Redzēsim kā būs šajā gadījumā.

 

 

Kurus no čempionāta vārtsargiem Jūs variet izcelt?

 

Anatolijs Kreipāns:

Pirmkārt izceltu (Rihardu) Cimermani. Žēl, ka (Artūrs) Šilovs šeit tik mazu laiku uzkavējās, būtu ļoti interesanti pavērot viņa spēli ilgāk. Arī (Rūdolfs Gusts) Lazdiņš, kurš debitēja arī Latvijas izlasē. Nu, protams, (Māri) Jučeru mēs visi labi zinām. Arī “HS Rīga” jaunos vārtsargus var uzteikt, kuriem augstākā līga ir izcili laba skola.

 

Jānis Matulis:

Mans favorīts (Rūdolfs Gusts Lazdiņš) šobrīd ir savainots. Pirms sezonas nebiju pārliecināts par “HK Olimp/Venta 2002” vārtsargu situāciju, bet šobrīd uzskatu, ja, protams, viņš ir vesels, tad Lazdiņš komandai ir ļoti liels devums.

Šobrīd gan laikam kā labāko es sauktu Rihardu Cimermani, lai gan tas ir visas komandas iespaidā, jo arī tā viņam daudz palīdz. Rihards ir pieteikami pieredzējis un šobrīd ir stabilākais. Par Māri Jučeru jau minēju iepriekš un uzskatu, ka tik pieredzējušam vārtsargam vajadzētu spēlēt sekmīgāk. “HK Mogo/LSPA” man patika Artūrs Šilovs, kamēr viņš šeit bija. Mums, protams, ļoti daudz vārtsargu ir ārpus Latvijas.

Atļaušos arī pieminēt, ka, ja vietējie treneri dažkārt mēdz sūdzēties par vārtsargu trūkumu, tad man ļoti patīkams pārsteigums bija, kad LHF sacensību direktors Toms Broks, kurš profesionāli jau pasen kā nesargāja vārtus, divas spēles nospēlēja ne sliktāk par iepriekš piesauktajiem labajiem vārtsargiem. Kāds būtu rezultāts ilgstošākā posmā, protams, grūti pateikt.  

Šajā sakarā līdzīgi tika atrasts arī uzbrucējs Ričards Grīnbergs, kurš iepriekš bija tā kā pazudis, taču šobrīd “HK Mogo/LSPA” sastāvā met vārtus gandrīz katrā spēlē. Tā ka arī Junioru Attīstības Hokeja Līgā un citur ir spēlētāji, kurus var iesaistīt mūsu septiņās augstākās līgas komandās.

 

Māris Zembergs:

Sarežģīts jautājums. “HK Olimp/Venta 2002” ir jaunais (Rūdolfs Gusts) Lazdiņš, bet neesmu daudz redzējis. “HK Liepāja” vārtos (Māris) Jučers nepārliecina. “HK Mogo/LSPA” (Henrijs) Ančs un (Renārs) Kazanovs arī spēlē kā kuro dienu. Es domāju, ka “HK Zemgale/LLU” komandā (Rihards) Cimermanis ir liels pluss. Viņš ir pietiekami pieredzējis un nozīmīgs. Par pārējām komandām nav daudz ko piebilst.

 

 

Kas spēlēs vislielāko lomu jeb kas kalpos par pamatu, lai uzvarētu čempionātā?

 

Anatolijs Kreipāns:

Pirmkārt, lai ierindā būtu visi labākie spēlētāji. Jo līderu loma ir ļoti būtiska. Un, otrkārt, mēdz arī teikt, ka komanda ir tik stipra, cik stiprs ir tās vājākais posms. Tā ka varbūt arī trešās un ceturtās maiņas spēlētāji būs tie, kas varēs izšķirt spēles likteni.

 

Jānis Matulis:

Par pamatu kalpos visas komandas kopējā meistarība, taču daudz lielāka loma būs visas komandas kopējai gribai uzvarēt. Šajā ziņā es būšu ļoti subjektīvs un teikšu, ka no vadošā četrinieka komandām, kuras cīnīsies par uzvaru čempionātā, izteikti lielākā griba uzvarēt ir “HK Olimp/Venta 2002” komandai. Tie ir brāļi (Aleksejs un Maksims) Širokovi, tas ir (Aleksandrs) Jerofejevs, (Georgijs) Pujacs, (Renārs) Undelis, tagad vēl arī (Gints) Meija. Tie ir cilvēki, kas ir sportisti pēc būtības un tas ir ļoti nozīmīgi. Šī komanda ir spējīga saņemties uz izšķirošajām spēlēm un sērijām, kuras ir jāuzvar. Vai tā notiks, Dievs to tikai zina.

Vēl varētu izšķirt arī tas, kādas uz to brīdi (izslēgšanas spēlēm) būs komandu finansiālās iespējas. Jo daudz labāk visi šie morālie stimuli strādā, ja pa virsu ir arī nedaudz naudas.

Uz doto brīdi izskatās, ka uzvarēt var tikai “HK Zemgale/LLU”, bet, vai tā notiks, grūti pateikt. Vēl jānospēlē līdz galam regulārais čempionāts un vēl divas izslēgšanas spēļu kārtas. Katrā ziņā man izskatās, ka “HK Zemgale/LLU” komandā notiek viskvalificētākais darbs un tur ir vistrenētākā komanda.

Māris Zembergs:

Ja runājam par augstāko līmeni, tad, protams, izslēgšanas spēlēs svarīgākie atslēgas elementi ir fiziskā sagatavotība, vārtsargu spēle un skaitliskā vairākuma izspēle. Latvijā vārtsargiem vienmēr bijusi liela nozīme. Šobrīd jāņem vērā arī Covid-19 apstāklis, kas tagad līgā ir bijis, un no tā var būt atkarīgs, kādā fiziskajā kondīcijā komandas būs.

Protams, arī spēles disciplīnai būs nozīme. Domāju visvairāk pie tā jāpiedomā “HK Olimp/Venta 2002” un “HK Mogo/LSPA” komandām, jo tur ir tādi spēlētāji, kuri varētu sapelnīt nevajadzīgus noraidījumus, kas var dārgi maksāt izslēgšanas spēlēs.

 

 

Kādus pusfinālu pārus Jūs vislabāk gribētu redzēt izslēgšanas spēlēs un kādas prognozes par finālistiem?

 

Anatolijs Kreipāns:

Šobrīd līderi ir “HK Zemgale/LLU”, kaut gan “HK Liepāja” vēl ir spēles rezervē un arī varētu pakāpties augstāk. Katrā ziņā patiktu redzēt pusfinālus “HK Zemgale/LLU”ar “HK Mogo/LSPA” un “HK Liepāja” ar “HK Olimp/Venta 2002”. Taču jebkurš variants starp šīm četrām komandām būs interesanti.

 

Jānis Matulis:

Pusfināli jau faktiski iezīmējas. Acīmredzot, regulārajam čempionātam beidzoties, “HK Liepāja” būs trešie un “HK Mogo/LSPA” būs ceturtie. Vai “HK Zemgale/LLU” saglabās pirmo vietu, nevar zināt, taču, ja šobrīd “HK Olimp/Venta 2002” vārtsargam (Rūdolfam Gustam) Lazdiņam ir savainojums, tad visticamāk pusfināla pāri būs “HK Zemgale/LLU” pret “HK Mogo/LSPA” un “HK Olimp/Venta 2002” pret “HK Liepāja”. Var jau būt, ka atlikušajā laikā “HK Mogo/LSPA” un “HK Liepāja” uzaudzē tādus muskuļus, ka uzvarēs visus pēc kārtas, taču šobrīd jāsaka, ka finālā prognozēju “HK Zemgale/LLU” un “HK Olimp/Venta 2002” tikšanos.

 

Māris Zembergs:

Šobrīd izskatās, ka attiecīgā secībā pirmie būs “HK Zemgale/LLU” un “HK Olimp/Venta 2002”. Man gribētos, lai savā starpā izcīnītos “HK Olimp/Venta 2002” ar “HK Mogo/LSPA” un otrajā pārī tiktos ārpus Rīgas esošās komandas “HK Zemgale/LLU” ar “HK Liepāja”. Šobrīd izskatās viss velk uz to, ka finālā tiksies “HK Zemgale/LLU” un “HK Olimp/Venta 2002”, bet tikpat labi finālā varētu iekļūt arī “HK Mogo/LSPA”. Situācija šobrīd ir tāda, kāda tā ir, jo arī Covid-19 var daudz ko ietekmēt un tādēļ nevar zināt, kurš būs kādā kondīcijā.

 

Sadarbības partneri