IZM rīkotā preses konference

Sekojot Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) lēmumam par visa Pasaules čempionāta rīkošanas tiesību uzticēšanu Rīgai, Latvijai, šorīt Latvijas Izglītības un Zinātnes Ministrija (IZM) rīkoja attālināto preses konferenci, kurā piedalījās IZM, Latvijas Hokeja Federācija (LHF), čempionāta organizētāji kompānija SIA "Hokeja Akadēmija" un žurnālisti no vadošajiem valsts medijiem.

Preses konference tika atklāta ar abpusēju pateicību izteikšanu IZM ministrei Ilgai Šuplinskai un LHF prezidentam Aigaram Kalvītim, kā arī SIA "Hokeja Akadēmija" valdes loceklim Edgaram Buncim par labi izdevušos kopējo sadarbību, lai čempionātu būtu iespējams organizēt Rīgā.

IZM minstre Ilga Šuplinska izteicās, ka sarīkot šo 85. Pasaules čempionātu hokejā ir liels pagodinājums un vēsturisks notikums, kas apliecina mūsu valsts stiprību, uzņemoties čempionātu rīkot pandēmijas apstākļos. Ministres kundze arī izteica nožēlu, ka, iespējams, čempionātu nāksies rīkot burbuļa apstākļos un Latvijas faniem būs ierobežotas iespējas just līdzi komandai, bet tam vēl ir laiks sagatavoties un tiek cerēts uz iespējami labāko situāciju līdzjutēju interesēs. Tāpat arī tika apliecināta ministrijas un valdības gatavība sadarboties ar LHF un IIHF visos iesaistītajos jautājumos, lai nodrošinātu veiksmīgu čempionāta norisi.

Turpinājumā LHF prezidents Aigars Kalvītis kā galvenos prioritāros darbus uz doto brīdi iezīmēja, ka ir nepieciešams sakārtot juridisko bāzi un līgumu slēgšanu ar IIHF un citiem čempionāta sadarbības partneriem, kā, piemēram, Latvijas Olimpisko Komiteju, Olimpisko Sporta Centru un Latvijas valdību. Būs nepieciešams izstrādāt arī Covid-19 drošības protokolus sadarbībā ar visām atbildīgajām institūcijām.

Kā izteicās SIA Hokeja Akadēmijas valdes loceklis Edgars Buncis, tad, runājot hokeja terminoloģijā, šobrīd ir pieveikta tikai pirmā trešdaļa šī pasākuma sarīkošanas procesā, un divas trešdaļas vēl ir priekšā – atlikusī gatavošanās jeb organizācija līdz čempionātam un čempionāta norise kā noslēdzošā trešdaļa. Buncis arī izteicās, ka par skatītāju iespējamo klātbūtni lēmumi, visticamāk, tiks pieņemti salīdzinoši pēdējā brīdī.

IZM Sporta Departamenta direktors Edgars Severs izteica patiesu prieku par to, ka viss čempionāts tiks organizēts Rīgā un tāpat apgalvoja, ka IZM Sporta Departaments ir gatavi atbalstīt čempionāta organizēšanu. Severs arī apgalvoja, ka Latvijai kopumā ir liela pieredze augsta līmeņa starptautisku sacensību sarīkošanai Covid-19 apstākļos, par piemēriem minot dažādu sporta veidu augstākā līmeņa starptautiskos sacensību posmus, kvalifikācijas sacensības un Eiropas čempionātus. Tāpat Severs uzsvēra ekonomiskos ieguvumus no čempionāta rīkošanas, minot, ka vairāk kā 70% no čempionāta izmaksām paliks Latvijas ekonomikā un arī starptautiskā auditorija šādam pasākumam mērama simtos miljonu līdzjutēju visā pasaulē.

Atbildot uz pirmo žurnālistu jautājumu par to, kāds labums šādu pasākumu rīkot Covid-19 apstākļos, gan IZM ministre Šuplinska, gan LHF prezidents Kalvītis atbildēja līdzīgi, ka tas ir svarīgi no starptautiskās atpazīstamības viedokļa un tas ir prestiža jautājums Latvijas valstij, kā arī tas nepieciešams sabiedrības morāles celšanai pandēmijas apstākļos. Kalvītis arī uzsvēra, ka pirmoreiz tik lielas finanses līdz 14 miljonu eiro apmērā čempionāta rīkošanai piešķir IIHF, kas nozīmē, ka starptautiskā sabiedrība uzticas Latvijai tik nozīmīga pasākuma sarīkošanā.

Turpinājumā tika uzdoti jautājumi par Daugavas ledus halles būvniecību un čempionāta infrastruktūru, finansējumu, potenciālajiem sarīkošanas scenārijiem un prognozēto cilvēku skaitu, kas ieradīsies Rīgā uz čempionātu.

IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs apgalvoja, ka Daugavas ledus halle būs gatava paredzētajā termiņā uz marta mēnesi un kā pozitīvo minēja, ka šī halle paliks ekspluatācijā arī pēc čempionāta un to būs iespājams izmantot visiem sporta veidiem, kuriem nepieciešama ledus halle.

Runājot par pārējo čempionāta infrastruktūru, Severs atbildēja, ka būs nepieciešama Olimpiskā Sporta Centra pielāgošana un iekārtošana atbilstoši IIHF prasībām un šajā ziņā valdība ir gatava atbalstīt projekta īstenošanu arī finansiāli un tam ir rezervēti līdzekļi. Orgkomitejas vadītājs Edgars Buncis apgalvoja, ka nepieciešamais ekipējums skatītāju tribīnēm un Olimpiskā Sporta Centra iekārtošanai būs pagaidu un tas tiks īrēts.

Atbildot uz jautājumiem par potenciālajiem sarīkošanas scenārijiem, LHF prezidents Aigars Kalvītis izteicās, ka būs paredzēti vairāki dažādi risinājumi ar Covid-19 protokoliem, taču galīgie lēmumi šajā sakarā varētu sekot ne ātrāk kā aprīļa vidū. Ir izstrādāti arī vairāki varianti skatītāju klātesamībai spēļu laikā, taču viss atkarīgs no attiecīgā brīža epidemioloģiskās situācijas valstī.

Preses konferences noslēgumā Orgkomitejas vadītājs Edgars Buncis apgalvoja, ka kopējais cilvēku skaits, kas ieradīsies Rīgā no komandu, apkalpojošā personāla un mediju cilvēkiem, būs aptuveni 1200 personas. Visas komandas uzsāks Covid-19 testēšanu 10 dienas pirms ierašanās Rīgā un kopš ierašanās brīža visām dalībnieku komandām tiek plānota dzīvošana burbuļa formātā. Pirmās komandas varētu ierasties Rīgā jau sākot ar 6. maiju, lai būtu iespējams droši aizvadīt arī sagatavošanās nometnes un pārbaudes spēles tepat uz vietas Rīgā.

Nobeigumā LHF prezidents Aigars Kalvītis apgalvoja, ka visas dalībnieku komandas un personāls tiks izmitināti viesnīcā “Radisson Blu Latvija”, jo tā ir vispiemērotākā un būtībā vienīgā viesnīca, kura var nodrošināt visas drošības prasības burbuļa formāta dzīvošanai, jo, kā papildināja Orgkomitejas vadītājs Edgars Buncis, tajā nepieciešamas arī 18 dažāda izmēra konferenču zāles komandām un apkalpojošā personāla sapulču vajadzībām. 

Sadarbības partneri