IIHF paziņojums par 2021. g. Pasaules čempionātu

Šodien Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) padomes sēdē tika lemts par 2021. gada Pasaules čempionāta norises vietas pārcelšanu no Minskas, Baltkrievijas:

Pamatojoties uz drošības un aizsardzības jautājumiem, kuri ir ārpus Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) kontroles, IIHF Padome šodien apstiprināja, ka lēmums pārvietot 2021. gada Pasaules čempionātu no Minskas, Baltkrievijas ir neizbēgams. Lēmums tika pieņemts Padomē kā secinājums plašam izpētes procesam.

IIHF ir pienākums rūpēties par visiem čempionāta dalībniekiem. Kā to paredz IIHF nolikuma 9. sadaļa, IIHF Padomei ir iespēja atsaukt Pasaules čempionātu no rīkotājvalsts, ja ir pamats bažām par spēlētāju, apkalpojošā personāla, tiesnešu, mediju un skatītāju drošību un brīvu pārvietošanos.

Tādēļ IIHF Padome ir veikusi godīgu un objektīvu izpētes procesu, kurā neatkarīgi eksperti un ieinteresētās puses tika konsultēti par reālajām iespējām sarīkot 2021. gada čempionātu Baltkrievijā, ņemot vērā augošās bažas par drošības un aizsardzības jautājumiem, kas saistās gan ar pieaugošajiem politiskajiem nemieriem, gan COVID-19. Beidzamajā posmā IIHF Padomes izmeklēšanas procesā bija tikšanās ar Baltkrievijas valdību pagājušajā nedēļā un neatkarīgu ekspertu papildināta ziņojuma sagatavošana.

Ņemot vērā visu, ko IIHF Padome uzzinājusi izpētes procesā, IIHF Padome noteikusi, ka šobrīd ir neiespējami nodrošināt labklājību dalībnieku komandām, skatītājiem un tiesnešiem, rīkojot Pasaules čempionātu Baltkrievijā.

“Tā ir ļoti nožēlojama lieta, atcelt Minskas/Rīgas kopējo pieteikumu,” teica IIHF prezidents Renē Fāzels. “Šī procesa laikā mēs centāmies veicināt to, ka Pasaules čempionātu varētu izmantot kā līdzekli izlīgumam, lai nomierinātu sociālpolitiskās problēmas, kas norisinās Baltkrievijā, un rast pozitīvu ceļu turpmāk.”

 “Un kamēr Padome jūtas, ka Pasaules čempionātu nevajadzētu izmantot politiskiem mērķiem nevienai no iesaistītajām pusēm, tā ir atzinusi, ka rīkot šādu pasākumu Minskā būtu nepiemēroti, kamēr ir lielākas problēmas, kuras jārisina, un komandu, skatītāju un tiesnešu drošībai un aizsardzībai jābūt prioritātei.”

Tā kā Minskas/Rīgas 2021. gada pieteikums ir kopējs, IIHF Padomei jāņem vērā Latvijas statuss kā līdzorganizētājai un jāizvērtē iespējamība pāriet uz vienas norises vietas formātu, lai atvieglotu COVID-19 drošības noteikumus un komandu pārvietošanos.

IIHF Padome veiks augstāk minētās darbības un atgriezīsies ar jaunumiem.

Sadarbības partneri