Romas pāvests Francisks ar emocionālu uzrunu sveic IIHF kongresa delegātus

No 25.- 27.septembrim Romā notika kārtējais Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) pusgada kongress, kurā tika diskutēts par ļoti svarīgiem un aktuāliem hokeja dzīves jautājumiem. Kongresa delegātus savā rezidencē uz oficiālo pieņemšanu bija uzaicinājis Romas Katoļu baznīcas augstākais virspriesteris - Francisks I. Kā atzina vairums IIHF delegātu, pāvesta runa bija ļoti emocionāla un iedvesmojoša!

"Dārgie draugi,

emu priecīgs sveikt Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) pusgada kongresa dalībniekus. Tāpat es pateicos Renē Fāzela kungam par laipno uzņemšanu.

Sports ir viens no labākajiem veidiem kā sludināt mieru un vienotību. Sportiskās aktivitātes notiek vietās, kur vienkopus pulcējas dažādi cilvēki, ar dažādām pieredzēm. Hokejs ir lielisks piemērs tam, kā veidot kopības sajūtu. Tas ir komandas sporta veids, kurā katram dalībniekiema ir būtiska loma. Ikreiz, vērojot pasaules čempionātu hokejā, redzam kā kopā pulcējas cilvēki, lai izbaudītu sporta pievilcību. Tāpat svarīgi atcerēties, ka sportam ir būtiska nozīme mūsu izaugsmē. Tāpēc Baznīca augsti vērtē sportu kā arēnu, kurā tiek sekmēta cilvēku mērenība, pazemība, drosme un pacietība, kurā piedzīvojam skaisto, labo, patieso un prieku.

Jums kā Starptautiskās hokeja federācijas vadītājiem ir jāapzinās, ka Jūsu mērķis ir kontrolēt ne tikai sporta noteikumu ievērošanu, bet arī sportu padarīt iekļaujošu un globāli pieejamu. Hokejs kā sporta veids pieprasa attīstīt unikālas prasmes un spēku.  Spēlētājiem jāizkopj ne tikai slidošanas tehnika, bet arī ripas kontrole un jāspēj piecelties pēc kritiena. Tas prasa milzum daudz treniņstundu.  Jūs kā sporta attīstītāji iedvesmojat jaunus un vecus, vīriešus un sievietes tikties pēc labākajiem sasniegumiem un kopt draudzīgas attiecības gan uz ledus laukuma, gan ārpus tā.

Vienlaicīgi vēlos izteikt atzinību, ka šī gada maijā jūsu organizācija saņēmusi jauno statūtu un nolikumu apstiprinājumu, kā arī par to, ka iecelta jauna ētikas valde. Mūsdienu kultūra dažkārt nevirza sportiskās aktivitātes pareizā virzienā, taču jāatceras, ka noteikumi kalpo konkrētam mērķim, lai izvairītos no haosa. Sportisti tur godā godīgas cīņas principu, ne tikai ievērojot noteikumus, bet arī cienot savu pretinieku un sāncensi, tādejādi ikviens var iesaistīties spēlē.

Paturot prātā visu iepriekš minēto, es iedrošinu Jūs un Jūsu federācijas doties tālāk, aizvien pildīt savu misiju - padarīt hokeju iekļaujošu un nodrošināt drošus apstākļus ikvienam, kurš iesaistīts. Lai Dievs Jūs svētī un vienmēr priecē par sportu, kas tiek spēlēts kopā. Paldies!"

Savukārt pēc savas uzrunas IIHF prezidents Renē Fāzels pasniedza Romas pāvestam bronzas hokejista statueti un speciāli darinātu hokeja kreklu, kur krekla priekšpusē attēlota Vatikāna, bet uz muguras uzvārds "Franciscus".

Uz tikšanos ar pāvestu bija ieradušies 180 IIHF kongresa pārstāvji no 75 dažādām valstīm. 

Sadarbības partneri