Latvijas izlase demonstrē labu spēli, bet pagarinājumā zaudē Šveicei

FOTO: Guntis Lazdāns

Vēl vienu zaudējumu, gatavojoties pasaules čempionātam hokejā, piedzīvojusi Latvijas izlase. Vakarā, kurā tika godināts leģendārais vārtsargs Artūrs Irbe, latvieši līdzīgā cīņā ar 1:2 pagarinājumā zaudēja Šveices izlasei.

Latvijas hokeja izlase pirms pasaules čempionāta paspējusi aizvadīt sešas pārbaudes spēles un visās piedzīvojusi zaudējumus. Pret Šveici Latvijas izlase vēl nevarēja spēlēt labākajā sastāvā, kāds tas varētu būt pasaules čempionātā, bet tāda nu ir Latvijas izlases šī brīža situācija, kas jāpieņem. Tikmēr paveroties uz Šveices izlases sastāvu, nav šaubu, ka viesi bija mača favorīti. Pirms spēles notika arī svinīgais un emocionālais brīdis, kad iemūžināja Artūra Irbes kreklu ar pirmo numuru.

Spēles pirmajās minūtēs komandas cīnījās par iniciatīvas iegūšanu, nespējot radīt nopietnus momentus. Pirmie vārti tika gūti īsti no nekā, kad pēc Roberta Bukarta uzmetiena uz vārtiem labākais cīņā pie tiem bija Andris Džeriņš, gūstot savus 30. vārtus Latvijas izlases rindās (1:0). Šveicei pirmais ļoti labais moments bija pēc 12 spēlētām minūtēm, kad "Bern" hokejists Simons Mozers cnetās pārspēt Kristeru Gudļevski.

Nepilnu minūti vēlāk Oskars Cibuļskis nopelnīja noraidījumu, bet pēc tam muļķīgu noraidījumu pie iemetiena nopelnīja arī Mārtiņš Karsums. Tas nozīmēja divas minūtes lielo skaitlisko mazākumu. Par laimi arī Mozers brīdi vēlāk devās uz noraidīto soliņa. Uzslavas par pašaizliedzīgo spēli pienācās Kristapam Zīlem, kurš bloķēja vismaz trīs pretinieku metienus un ļāva Latvijas izlasei saglabāt vadību. Latvieši savā nepilnajā minūtē vairākumā nespēja nostāties zonā, komandām turpinot cīņu vienādos sastāvos. Šveicieši pēdējās minūtēs centās panākt izlīdzinājumu, bet rezultāts palika labvēlīgs Latvijas izlasei.

Pēc spēlētas minūtes otrajā periodā Ralfs Freibergs pieļāva bērnišķīgu kļūdu savā zonā, dodot piespēli, bet, par laimi, Gudļevskis pēc tam glāba pēc pretinieka metiena. Turpinājumā vairāk uzbruka Latvijas izlase, bet rezultātu izmainīt neizdevās. Perioda vidū jau vairāk bija jāiespringst Gudļevskim un Latvijas izlases aizsargiem. Kad jāspēlē otrajā periodā bija sešas minūtes, Andris Džeriņš pretuzbrukumā adresēja ripu Robertam Bukartam, bet viņš nespēja pārspēt Leonardo Dženoni. Brīdi vēlāk Frenks Razgals apspēlēja trīs pretspēlētājus, bet finālā ne Dženoni. Iegūtas vismaz divas minūtes vairākumā. Pēc spēlētas minūtes šveicieši vēlreiz pārkāpa noteikumus, dodot Latvijai iespēju dubultot pārsvaru. Šveicieši spēja noturēt savu cietoksni neieņemtu, arī otrajam periodam noslēdzoties ar 1:0.

Trešo periodu Latvijas izlase sāka mazākumā, bet sāpīgākais bija pēc nedaudz vairāk nekā nospēlētās minūtes zaudētais Kristers Gudļevskis, kurš pēc ripas trāpījuma vairs nespēja turpināt spēli. Par laimi, Gudļevskim savainojums nav gūts. Tomēr vārtos viņa vietu ieņēma Uldis Čalpa. Pēc izturētā mazākuma Karsums nopelnīja vēl divas minūtes. Čalpa ļoti labi iegāja spēlē un divreiz glāba savu komandu. Šveice izdarīja nopietnu spiedienu līdz tomēr panāca savu, kad lielisku metienu zem vārtu pārliktņa veica Kilians Motē. Pēc tam Miks Indrašis nopelnīja vairākumu, bet tas beidzās bez pretinieku vārtu apdraudējuma. Perioda 11. minūtē Vitālijs Pavlovs izdarīja visu, lai izkārtot vārtu guvumu Egilam Kalnam, bet Kalns netrāpīja pilnīgi tukšajā vārtu malā.

Abas komandas līdz pēdējam cīnījās par uzvaru pamatlaikā. Vispirms latvieši noturēja aizsardzību, bet tad pēdējās sekundēs Razgals trāpīja ripu pa vārtu stabu, Latvijas izlasei esot ļoti tuvu pirmajai uzvarai. Pamatlaiks noslēdzās ar rezultātu 1:1, komandām esot gatavām pagarinājumam. Pagarinājumā vairāk ripu kontrolēja Latvijas izlases trio, bet divas reālas vārtu gūšanas iespējas bija viesiem, Čalpam nosargājot vārtus. Pusotru minūti līdz pagarinājuma beigām šveicieši izgāja divatā pret Čalpu, bet viss beidzās ar neprecīzu metienu. Minūti vēlāk Damjēns Riā izmantoja latviešu kļūdu pretinieku zonā, izgāja viens pret vienu ar Čalpu un izrāva uzvaru Šveicei ar 2:1.

Pēc spēles beigām komandas vēl izpildīja pēcspēles metienus, pirmajās piecās sērijās komandām tiekot pie viena vārtu guvuma. Latvijas izlases labā vienīgos vārtus guva Rodrigo Ābols un tieši viņš arī pēc tam realizēja uzvaru nesošo izgājienu (2:1). Artūrs Irbe apbalvoja šī mača labākos spēlētājus, par kuriem atzina Džoelu Genazi un Kristapu Zīli. Rīt, plkst. 19:40 abas komandas tiksies atkārtoti.

Pārbaudes spēle hokejā, 26. aprīlis

Latvija - Šveice 1:2 P(1:0, 0:0, 0:1, 0:1)
Vārti: 05:47 Džeriņš 1:0, 47:13 Motē 1:1, 64:23 Riā 1:2
Vārtsargi: Kristers Gudļevskis (41:23 Uldis Čalpa) - Leonardo Dženoni

Latvijas izlases pārbaudes spēles pirms pasaules čempionāta

Spēle Datums Vieta Rez.
Norvēģija - Latvija 6. aprīlis Holdena 3:2
Norvēģija - Latvija 7. aprīlis Holdena 6:2
Latvija - Somija 11. aprīlis Rīga 0:3
Latvija - Somija 12. aprīlis Rīga 0:5
Slovākija - Latvija 20. aprīlis Mihalovce 1:4
Slovākija - Latvija 21. aprīlis Poprada 1:4
Latvija - Šveice 26. aprīlis Rīga 1:2 P
Latvija - Šveice 27. aprīlis Rīga  
Latvija - Kanāda 1. maijs Rīga

AVOTS: SPORTACENTRS.COM

Sadarbības partneri