IIHF apstiprina jaunu pasaules čempionāta izspēles kārtību

Piektdien, 17. septembrī Slovēnijas pilsētā Portorožā Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) rīkotajā kongresā tika pieņemts lēmums mainīt turnīra izspēles kārtību pasaules čempionātos augstākajā divīzijā. Iepriekšējo četru apakšgrupu vietā būs divas grupas pa astoņām komandām. Pasaules čempions hokejā pēc jaunās izspēles tiks noskaidrots sākot no 2012. gada, kad čempionāts notiks Somijā.

Pašreizējais formāts – 16 komandas iedalītas četrās apakšgrupās pa četrām katrā, izspēlējot apļa turnīru noskaidro 12 labākās, kuras cīnās par iekļūšanu „play-off”. Pēc šāda formāta tiek spēlēts jau kopš 2000. gada, nākamais 2011. gada pasaules čempionāts būs pēdējais, pirms tiks veiktas izmaiņas čempionāta izspēles kārtībā.

Jaunais pasaules čempionāta izspēles formāts paredz, ka 16 komandas būs iedalītas divās apakšgrupās pa astoņām katrā. Proti, pirmajā raundā katra komanda aizvadīs 7 spēlēs. Katras grupas labākās četras komandas izspēlējot ceturtdaļfinālus (savas grupas ietvaros) noskaidros pusfinālistus un pasaules labāko hokeja komandu. Katras apakšgrupas pēdējā komanda (astotā) izkrīt no augstākās divīzijās uz I divīziju. Komandām, kuras ierindojušās attiecīgi no 5-7 vietai, čempionāts būs beidzies.

Jaunā izspēles kārtība palielinās kopējo spēļu skaitu no 56 uz 64 spēlēm. Lai sasniegtu finālu komandām nāksies aizvadīt desmit spēles, iepriekšējo deviņu vietā. Pēc jaunās sistēmas, katra komanda varēs pieteikt 25 spēlētājus (22 laukuma spēlētāji un 3 vārtsargi). Iepriekš pirms pasaules čempionāta sākuma varēja pieteikt 23 spēlētājus (20+3).

Ar šādu priekšlikumu nāca Somijas un Zviedrijas nacionālās federācijas, kuras organizē attiecīgi 2012. un 2013. pasaules čempionātus.

Galvenokārt tas pamatojams ar līdzjutēju un rīkotāju neērtībām, kas saistāmas ar neparedzamo turnīra otro kārtu – ar jaunās sistēmas izveidi fani jau laicīgi varēs saplānot savus maršrutus, kā arī iegādāties biļetes uz visām pirmās kārtas spēlēm.

Sadarbības partneri