Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Kalvītis: Decembrī sastāvs būs optimālais no pieejamajiem spēlētājiem, no bronzas komandas būs desmit hokejisti

Jau nākamajā nedēļā Harija Vītoliņa vadītā Latvijas nacionālā hokeja valstsvienība startēs “Kaufland” kausa izcīņas Ziemassvētku turnīrā Bratislavā. Tā kā mājiniece Slovākija būs arī Latvijas pretiniece nākamā gada Pasaules čempionātā, šis būs labs pārbaudījums mūsu izlasei. Par gaidāmo turnīru, novembra izlašu logu, kandidātiem un situāciju ar spēlētājiem stāsta Latvijas valstsvienības ģenerālmenedžeris Rūdolfs Klavītis.

- Novembrī Rīgā aizvadījām divas pārbaudes spēles pret Francijas izlasi? Kādas pārdomas un secinājumi pēc šiem diviem mačiem?

- Jāsaka, ka visi puiši ieradās ar dzirksti acīs un vēlmi šeit atrasties. Spēlētāji bija noilgojušies pēc izlases spēlēm, atmosfēras, latviešu valodas… Tribīnēs bija sanākuši daudz atbalstītāju, kas radīja pacilātu sajūtu. Pašas spēles bija saturīgas. Parādījām labu spēli aizsardzībā, neatļaujot frančiem izveidot daudz momentu un realizācijas iespējas. Mūsu vārtsargi lieliski tika galā ar franču mēģinājumiem gūt vārtus. Iesākām sezonu uz pozitīvas nots un izcīnījām divas uzvaras. 

- Kurus spēlētājus vari uzteikt novembra spēlēs?

- Pret Franciju sevi labi parādīja liela daļa no šī sastāva. Ja kāds jāizceļ, tad Eduards Tralmaks, Haralds Egle izcēlās ar savu spēli, tāpat divus vārtus guva Renārs Krastenbergs, kurš uzreiz pēc šiem mačiem parakstīja līgumu ar Austrijas klubu “Graz99ers”. Tāpat jāuzteic Mārtiņš Dzierkals, kurš, kā vienmēr, bija ātrs un bīstams uzbrukumā. Protams, arī mūsu aizsargi - Kristiāns Rubīns, Kristaps Zīle un Roberts Mamčics. No gados jaunajiem aizsargiem iepriecināja Artūrs Andžāns, Miks Tumānovs un stabilu spēli demonstrēja Nauris Sējejs un Patriks Ozols. Anrī Ravinskis, kurš bija jaunākais spēlētājs un debitēja valstsvienības rindās, parādīja, ka var spēlēt šajā līmenī un krājot pieredzi augsta līmeņa spēlēs var izaugt par labu spēlētāju arī izlašu līmenī. Mūsu vārtsargi parādīja savas labākās kvalitātes. Liels prieks par Ivaru Punnennovu, kurš demonstrēja lielisku spēli Rīgā un arī turpina uz tā paša viļņa Šveices Nacionālajā Līgā. Tomēr uzskatu, ka visa komanda nospēlēja līmenī un izcīnījām divas pelnītas komandas uzvaras. 

Kādas būs sastāva aprises uz turnīru decembrī?

- Sastāvs uz decembri būs optimālais no Eiropā spēlējošajiem hokejistiem, kuri būs pieejami. Tāpat arī nāks klāt pāris pieminētie spēlētāji no novembra spēlēm Rīgā. Treneriem patika, ko viņi redzēja novembrī un vēlas redzēt tos pašus hokejistus darbībā jau pret nopietnākiem pretiniekiem “Kaufland” kausā. Komandas kodols būs lielisks sajaukums starp pieredzējušiem un gados jaunākiem hokejistiem, kuri vēl nav sevi tik skaļi pieteikuši valstsvienības rindās. 

No bronzas izlases sastāva valstsvienībā uz “Kaufland” kausa izcīņu būs desmit spēlētāji. Valstsvienību gaidāmajā izlašu logā pārstāvēs arī tādi spēlētāji, kā mūsu kapteinis Kaspars Daugaviņš, Oskars Batņa, Ralfs Freibergs, Ronalds Ķēniņš, Toms Andersons, Renārs Krastenbergs, Roberts Mamčics.

Ar galveno treneri Hariju Vītoliņu bijām klātienē aplūkot Šveices čempionāta spēles starp Biel-Bienne un ZSC Lions komandām. Pēc vizītes Šveicē un tikšanās ar mūsu spēlētājiem, kā arī EHC Biel-Bienne un ZSC Lions klubu vadību, kļuvis skaidrs, ka arī Rihards Bukarts un Rūdolfs Balcers pievienosies valstsvienības rindām. 

Savukārt runājot par vārtsargu līniju, tad uz decembri tā būs nemainīga no pirmā izlašu loga. Vārtos atkal redzēsim Ivaru Punnenovu, Ēriku Vītolu un Arginto Milbergu. Šie trīs vārtsargi sevi labi apliecināja cīņās pret frančiem.

Vai ir tādi spēlētāji, kurus vēlējāmies redzēt, bet viņi nevarēs šoreiz pārstāvēt Latviju? 

- Ir spēlētāji, kuri šobrīd ir iedzīvojušies mikro traumās un nevarēs palīdzēt decembrī, piemērām, Zīle, Jaks, Rubīns un Dzierkals.  Mūsu prioritāte ir, lai hokejistiem labi sokas pārstāvētajos klubos, un viņiem pēc iespējas veiksmīgāk izdotos attīstīt savu karjeru, nopelnot labākus profesionālus līgumus. Tomēr jāuzsver, ka visās Eiropas līgās decembra izlašu logos nav pauzes. Piemēram, virkne Latvijas izlases spēlētāju pārstāv Zviedrijas līgu – “Allsvenskan”. Šajā līgā, kā arī Vācijā, Somijā, Dānijā un Čempionu līgā - turpinās sezonas. Tādēļ komunicējot ar klubiem, mēs izrunājam katra spēlētāja situāciju un saprotam komandas nostāju. Ir klubi, kas neskatoties uz esošajām spēlēm, tieši vēlas, lai spēlētājs pārstāv izlasi, jo tas varētu dot pozitīvu soli pārliecībā un attīstībā (piemēram, Batņa, Tumānovs, Vītols, Ravinskis, Andžāns). Tomēr mēs nekad par visām varītēm nespiedīsim hokejistu ierasties, ja viņa pārstāvētajam klubam ir cita nostāja. Šobrīd esam atraduši ļoti veiksmīgu komunikācijas pieeju ar visiem klubiem. 

- Ko sagaidām no decembra izlašu pauzes un “Kaufland” kausa izcīņas

- Spēles “Kaufland” kausā būs jau pret nopietnākiem pretiniekiem un būs ļoti noderīgās, lai treneri varētu saprast šo spēlētāju līmeni un iemēģināt potenciālos virknējumus pavasarim. Pagājušajā decembrī šajā pašā turnīrā slovākiem izdevās mūs apspēlēt, gribētos redzēt, ka šogad mēs spējam revanšēties. Spēle pret norvēģiem pagājušogad arī nevedās viegli, taču spējām to uzvarēt. Šis sastāvs ir sapulcēts, lai mēs spētu sezonu turpināt uz pozitīvas nots. Šī būs lieliska atkal redzēšanās daudziem mūsu Sapņu komandas spēlētājiem un, cerams, to varēs redzēt arī uz laukuma ar labu komandas spēli. Braucam uz Bratislavu ar mērķi cīnīties par uzvaru “Kaufland” kausā!

Oficiālo izlases sastāvu uz turnīru Slovākijā LHF publiskos piektdien, 8. decembrī.