Latvijas izlases ģenerālmendžeris R.Kalvītis par novembra pārtraukumu, kandidātiem un pavasara plāniem

Jau pēc pāris nedēļām Latvijas nacionālā hokeja valstsvienība aizvadīs pirmās spēles 2023./2024. gada sezonā. Aktuālo informāciju par komandas sastāva aprisēm un jaunākajiem notikumiem sniedza Latvijas hokeja izlases ģenerālmenedžeris Rūdolfs Kalvītis.

Latvijas nacionālā valstsvienība pēdējo maču aizvadīja 28. maijā, kad Pasaules čempionātā (PČ) izcīnīja bronzas medaļas. Ar kādām sajūtām gatavojoties izlases kopā sanākšanai?

Teikšu atklāti – sajūtas ir ļoti patīkamas. Komandas sanākšana kopā atkal radīs pacilājošu, gluži kā svētku sajūtu. Sastāvā būs spēlētāji gan no “bronzas komandas”, gan arī tādi, kas nespēlēja šā gada Pasaules čempionātā, bet valstsvienību pārstāvēja iepriekšējos izlases pārtraukumos. 

Katrs izlases logs ir svarīgs. Tas mums dod iespēju redzēt, iepazīt un saprast, kas ir tie spēlētāji, kas tuvojas pamatsastāvam. Pārstāvēt savu valsti ir liels gods un hokejisti to saprot. Ar nepacietību gaidām šo novembra pauzi, kur spēkosimies ar Francijas izlasi. Tā būs mūsu tiešā konkurente arī PČ Ostravā un, iespējams, arī Olimpiskajā kvalifikācijā. Tas nozīmē, ka frančiem ir jāierāda vieta jau šajā novembrī – pirmajos izlases mačos šajā sezonā. Ir svarīgi, lai hokejisti saprot, ko treneri no viņiem vēlas un izpilda taktisko plānu. Spēlētājiem jau novembrī būs jāparāda savas labākās kvalitātes, lai viņi tiktu izsaukti uz izlases nometni pavasarī. 

Jau pēc pāris nedēļām aizvadīsim divas pārbaudes spēles. Vai vari atklāt, ar kādiem spēlētājiem ir runāts, un kuri ir piekrituši spēlēt?

Mūsu primārais mērķis šajos IIHF pārtraukumus ir izvērtēt hokejistus, kuri ikdienā nav bijuši un redzēti valstsvienības rindās pasaules čempionātos. Tas mums palīdzēs saprast, kuri no šiem hokejistiem ir spēruši soli tuvāk izlases kodolam. Protams, nevajadzētu arī aizmirst par mūsu pamatsastāva hokejistiem. Tāpēc novembrī Latvijā būs arī pārstāvji no “bronzas izlases” – Oskars Batņa, Mārtiņš Dzierkals, Kristaps Zīle, Kristiāns Rubīns, Georgs Golovkovs, Roberts Mamčics un Ivars Punnenovs. 

Kā valstsvienības galvenais treneris Harijs Vītoliņš minēja vienā no pēdējām intervijām, vēlamies lielāku lomu uzticēt Oskaram Batņam, kurš teicami iesācis jauno sezonu. Savukārt, Dzierkals šajā sezonā spēlē Zviedrijas hokeja līgā. Cerams, ka šis pārtraukums Mārtiņam palīdzēs restartēties, iegūt lielāku pārliecību par savām spējām. Tikmēr Rubīns vairākus gadus atradās Ziemeļamerikā un Latvijas izlasē spēlējis tikai PČ laikā. Kristiāns pēc ilgāka laika novembrī varēs spēlēt savu skatītāju un ģimenes priekšā. Rubīna, Zīles un Mamčica dalība šajā starptautiskajā logā ir domāta, lai viņi varētu uzņemties līdera lomu un radīt piemēru jaunākajiem aizsargiem, kas būs šajā sasaukumā. Tas arī dos iespēju treneriem šos pieredzējušos aizsargus izmēģināt dažādākās spēles situācijās, kā, piemēram, vairākumā, mazākumā utt.

Pagājušā sezonā gana daudz hokejisti tika pārbaudīti dažādos turnīros. Vai arī šogad plānots kaut kas līdzīgs?

Novembris ir posms, kad mēs atļaujamies pārbaudīt lielāku skaitu jauno spēlētāju. Savukārt, decembrī mēs cenšamies iespēlēt optimālāku sastāvu pasaules čempionātam no Eiropā spēlējošajiem hokejistiem. Jau pērnā sezona ieviesa lielu skaidrību par katra Eiropas spēlētāja varēšanu un spējām. Būsim godīgi – nav mums vairāku simtu hokejistu, kuri atbilst Pasaules čempionāta līmenim. Pagājušajā sezonā veicām lielu latviešu hokejistu caurskati, kur devām iespēju daudziem jauniem spēlētājiem parādīt sevi nacionālajā valstsvienībā. Novembris noteikti būs tāds eksperimentālāks posms. Tomēr vēlētos uzsvērt, ka rūpīgi sekojam līdzi visu mūsu hokejistu gaitām. Latvijas izlasē ir jāspēlē tiem, kas dotajā brīdī ir starp mūsu labākajiem un rāda pārliecinošāko sniegumu.

Kuri spēlētāji šogad Eiropā likuši skaļāk runāt par sevi?

Pēc ilgāka laika Eiropā atgriezies Rūdolfs Balcers. Viņš ir viens no Cīrihes “ZSCS Lions” komandas līderiem un rezultatīvākajiem spēlētājiem. Tāpat arī Eduards Tralmaks ir atgriezies no Ziemeļamerikas un apliecina savu vērtību Čehijas Ekstralīgā. Eduards ir viens no rezultatīvākajiem hokejistiem komandā. Savukārt, Oskars Batņa ir spēris nākamo soli un licis sevi ievērot ne tikai ar savu darbu aizsardzībā, ko viņš veic lieliski, bet arī ar spēju būt rezultatīvam.

Abi Čehijas kluba “Litvinovas” aizsargi Jānis Jaks un Kristaps Zīle aizvada fantastisku sezonu, komandai sasniedzot 11 spēļu uzvaras skrējienu! Kristiāns Rubīns šobrīd demonstrē ļoti stabilu sniegumu Zviedrijas hokeja līgā. Mūsu izlases centrs Rodrigo Ābols turpina apliecināt, ka ir stabila vērtība Zviedrijas hokeja līgā.  Slovākijas Čempionātā spēlējošie Kaspars Daugaviņš, Haralds Egle un Mamčics ir labi iesākuši sezonas, viņi līderi savās komandās. Tāpat jāizceļ Miks Indrašis, kas lieliski iejuties Zviedrijā.

Vēl jāizceļ Renārs Krastenbergs, kurš ļoti labi iesāka sezonu, kā arī Toms Andersons turpina pierādīt savu MVP statusu Šveices Līgā. 

Vārtsargs Kristers Gudļevskis aizvada stabilu un labu sezonas sākumu Vācijas augstākajā līgā, kur par vārtsargu treneri strādā Edgars Lūsiņš. No gados jaunajiem jāizceļ Anrī Ravinskis, kurš ir viens no komandas līderiem Somijas Mestis līgas komandā “Kettera”, un, protams, Roberts Cjunskis. Roberts debitējis Šveices augstākajā čempionātā ar gūtiem vārtiem. Nu jau ar diviem rezultativitātes punktiem četrās spēlēs. 

Kas vēl šajā sezonā ir Latvijas valstsvienības kalendārā? 

Decembrī mēs startējam “Kaufland kausā” Slovākijā, kur bez mums un mājiniekiem piedalīsies arī Norvēģija. Pēc tam jau būs aprīlis un sagatavošanās posms Pasaules čempionātam. Šī cikla ietvaros Latvija aizvadīs astoņas pārbaudes spēles. Lielākie un karstākie jaunumi - mums nākuši klāt divi jauni pretinieki. Cikla sākumā savā laukumā spēlēsim divus mačus pret Austrijas komandu. Pēc tam Rīgā uzņemsim spēcīgo un titulēto Somiju, ar ko esam vienojušies uz divām sezonām, un šobrīd kārtojam pēdējās formalitātes. Pēcāk jau viesosimies Šveicē, bet gatavošanos noslēgsim savu skatītāju priekšā pret norvēģiem.

 Nākamgad PČ startēs Prāgā un Ostravā. Līdzjutēji noteikti būs prasīgi un gaidīs augstus rezultātus. Vai varam gaidīt līdzīgu spēlētāju kodolu 2024. gada čempionātā?

Laiki iet un mainās. Tomēr atkārtošos - mūsu mērķis izlasē ir sapulcināt visus labākos. Ļoti ceram, ka 2023. gada “Sapņu komandas” iespētais dos vēl lielāku motivāciju un vēlmi spēlētājiem rauties uz valstsvienību, un, iespējams, atkārtot vai pārspēt šajā gadā iespēto. Pavasarī apliecinājām to, ka mēs varam spēlēt par augstākajām vietām. Vēlamies turpināt šādā pašā garā un, kā mēs visi zinām, lai spēlētu par augstākajām vietām sākumā ir jāiekļūst labāko astotniekā.