Baltijas Sieviešu čempionāts - solis pretim sieviešu hokeja attīstībai Baltijas reģionā

Latvijā līdz šim sieviešu hokejs ir bijis visattīstītākais Baltijas reģionā – Pasaules čempionātā Latvijas sieviešu izlase bez pārtraukuma startē jau kopš 1992. gada un pēdējo pāris gadu laikā ievērojami pieaudzis spēlējošo meiteņu skaits gan puišu klubos, gan arī sieviešu hokeja komandās. Pēc sieviešu hokeja kluba “L&L” vadītājas Ingunas Lukašēvičas iniciatīvas 2019. gadā tika izveidota Sieviešu hokeja attīstības komiteja un Latvijas Hokeja federācijā tika iesniegts Baltijas sieviešu hokeja čempionāta projekts, paredzot, ka turnīrā kopumā piedalītos 10 komandas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kuras tiktu dalītas 2 apakšgrupās, lai iespēju robežās izvairītos no spēlēm ar lielām rezultātu starpībām.

“Optibet” Baltijas sieviešu hokeja čempionāta (OBWIC) otrās sezonas ietvaros A grupā startēs 5 komandas, taču B grupā jau 6 komandas, jo turnīram pievienojusies vēl viena Igaunijas komanda. Jāpiemin, ka, sekojot Lietuvas piemēram, arī Igaunijas Hokeja federācija šogad pieņēmusi lēmumu pēc ilgāka pārtraukuma atkārtoti startēt Pasaules čempionātā, tāpēc šajā sezonā OBWIC A grupā startēs Igaunijas Klubu izlase, kurai dalība turnīrā dos iespēju labāk sagatavoties startam starptautiskajā arēnā. Kopīgu meistarsacīkšu rīkošana reģionā dod iespēju celt spēlētāju kopējo meistarības līmeni, nodrošināt regulāru spēļu pieredzi, motivēt meitenes iesaistīties ar hokeju saistītās aktivitātēs un popularizēt šo sporta veidu.

 

“Baltijas sieviešu čempionāts ir lieliska iespēja iegūt spēļu pieredzi, spēlējot pret meiteņu komandām. Visnozīmīgāk ir tas, ka arī esam raduši iespēju šajā turnīrā jaunākajām spēlētājām startēt jau no 13 gadu vecuma, kas dod viņām iespēju ātrāk iekļauties sieviešu hokejā. Liela daļa no šīm jaunietēm visdrīzāk pēc dažiem gadiem pārstāvēs savas valsts izlasi. Nozīmīga ir arī visu trīs Baltijas valstu savstarpējo spēļu pieredze, jo, bieži sacenšoties ar tuviem kaimiņiem, mums ir ļoti laba iespēja celt kopējo sieviešu hokeja līmeni Baltijā, kas nākotnē varētu ļaut iesaistīt OBWIC arī Skandināvijas un citu tuvāko valstu komandas,” stāsta čempionāta idejas autore Inguna Lukašēviča.

 

Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Viesturs Koziols atzinīgi izsakās par notiekošo sieviešu hokejā: “Prieks, ka katru gadu palielinās meiteņu skaits, kuras izvēlas trenēties hokejā. Loģisks turpinājums ir LHF vēlme organizēt Baltijas valstu hokeja čempionātu sievietēm, un esam gandarīti, ka arī šo turnīru atbalsta mūsu ilggadīgs partneris - Optibet.”

 

Ar Latvijas Hokeja federācijas aktīvu iesaisti un Optibet atbalstu 2020. gada sezonā jau tika rīkots turnīrs, kurā kopumā piedalījās 246 spēlētājas vecumā no 13 – 50 gadiem. Lietuvietēm šajā sezonā pirmo reizi vēsturē bija plānots starts Pasaules čempionātā, tādējādi dalība Optibet Baltijas sieviešu hokeja čempionāta (OBWIC) A grupā bija lieliska sagatavošanās posma sastāvdaļa. Igaunietes OBWIC tika pārstāvētas ar vienu komandu HC “Grizzlyz”, kura arī ļoti novērtēja turnīra laikā gūto pieredzi, spēlējot augstākā līmenī nekā Igaunijas vietējā čempionātā. Latvijā šim čempionātam tika pieteikta atjaunotā Tukuma sieviešu hokeja komanda un iepriekšējās sezonas jaunpienācējas SHK “Pārdaugava/Lauvas 2020”. gada sezonai pieteica jau divus sastāvus, tāpat oficiālajās spēlēs pirmo reizi tika pieteikti arī divi HK “L&L” sastāvi un pirmajai Latvijas sieviešu komandai SHK “Laima” pēc vienas sezonas pārtraukuma atkārtoti izdevās nokomplektēt Laima un Laima Juniors sastāvus.

 

Turnīrā katrā apakšgrupā tika paredzētas kopumā 34 spēles katrā apakšgrupā, katrai komandai izspēlējot 3 apļus 1. kārtā un 4 spēcīgākajām komandām vēl pusfināla un fināla spēles 2. kārtā, tomēr COVID – 19 pandēmijas izplatības ierobežojošo pasākumu dēļ OBWIC 1. kārtu līdz galam izspēlēt neizdevās, čempionātam noslēdzoties bez uzvarētāju godināšanas.

 

Pirmā spēle tiks aizvadīta jau 9. oktobrī un savā starpā tiksies SHK "L&L Hope" un SHK "Laima"