Papildinātais nolikums "Par spēlētāju pāreju"

Saskaņā ar Latvijas Hokeja federācijas Statūtu 3.1.4.apakšpunktu apstiprināts

Latvijas Hokeja federācijas valdes sēdē
2007. gada 28. jūnijā
Ar grozījumiem, kas apstiprināti LHF valdes sēdē
2007. gada 16. augustā.
LHF prezidents
_______________ K. Lipmans
NOLIKUMS
“PAR SPĒLĒTĀJU PĀREJU”
Rīga, 2007.
Saturs
I Vispārīgie noteikumi
II Pārejas karte
III Pārejas kārtība
IV Ierobežotas un neierobežotas pārejas
V Maksa par spēlētāju pāreju
VI Izmēģinājuma spēles
VII Faksimilu sūtījumu apstiprināšanas procedūra
VIII Administratīvās izmaksas
IX Dokumentu nogādāšana
X Spēlētāju atbrīvošana uz Latvijas izlašu spēlēm
XI Noslēguma noteikumi
I nodaļa. Vispārīgie noteikumi
1.1. Latvijas Hokeja federācijas (turpmāk – LHF) nolikums “Par spēlētāju pāreju” (turpmāk – Nolikums) izstrādāts saskaņā ar Starptautiskās Hokeja federācijas (turpmāk – IIHF) “Transfers Regulations” (turpmāk – IIHF pārejas noteikumi) un Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.
1.2. Nolikums izstrādāts un pieņemts, lai panāktu hokeja kā sporta veida sakārtotību un aizsargātu gan klubu komandas, gan hokeja spēlētājus, kas ir LHF jurisdikcijā Latvijas Republikā.
1.3. Spēlētāju licencēšana LHF, ikgadējā licenču pagarināšana, LHF licencēto hokeja spēlētāju LHF pārejas kartes ir par maksu, kas noteikta šī nolikuma VIII nodaļā.
1.4. Spēlētāju no 10 gadu vecuma jālicencē LHF kā kāda kluba spēlētāju. Licencējot spēlētāju klubam jāuzrāda LHF līgums ar attiecīgo spēlētāju vai spēlētājiem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu, ar viņu likumiskajiem pārstāvjiem. LHF neatbild par spēlētāja vai spēlētāja, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu, likumisko pārstāvju un kluba noslēgtā līguma saturu un minēto personu savstarpējām saistībām.
1.5. Spēlētāju, jaunāku par 10 gadiem jālicencē tikai gadījumā, ja viņš piedalās LHF rīkotās oficiālās sacensībās. Šāda spēlētāja licencēšana notiek pēc I nodaļas apakšpunktā 1.4. minētajiem noteikumiem.
1.6. Spēlētāju pārejas uz citas valsts nacionālās asociācijas (federācijas) klubu, kas ir IIHF jurisdikcijā, regulē IIHF pārejas noteikumi “Transfers Regulations”.
1.7. Klubiem un aģentiem (juridiskajām un fiziskajām personām), kas organizē spēlētāju pāreju uz citas valsts nacionālās asociācijas (federācijas) klubu, jāinformē LHF par ikviena spēlētāja, kurš ir vecāks par desmit gadiem, pārejas noteikumiem.
II nodaļa. Pārejas karte
2.1. Spēlētājiem - sievietēm, vīriešiem, tajā skaitā bērniem un jauniešiem, kas licencēti LHF kā kāda kluba spēlētāji, kuri vēlas pāriet no kluba uz citu klubu, LHF jāiegādājas pārejas karte. Pārejas karti (paraugs apstiprināts LHF valdē) spēlētājam vai jaunajam klubam izsniedz pēc tam, kad spēlētājs vai jaunais klubs ir samaksājis LHF par Pārejas karti VIII nodaļas apakšpunktā 8.3. noteiktajā apmērā un uzrāda samaksu apstiprinošu dokumentu.
2.2. Derīga LHF Pārejas karte atbilstoši jāaizpilda un jāparaksta: spēlētājam vai spēlētāja, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu, likumiskajiem pārstāvjiem (turpmāk tekstā kopā – “spēlētājs”), iepriekšējam klubam, jaunajam klubam, kā arī jāapstiprina LHF. Visai LHF Pārejas kartē iekļautajai informācijai jābūt atbilstoši aizpildītai pirms tā tiek iesniegta apstiprināšanai LHF.
2.3. Spēlētāja pāreja ir spēkā no tās apstiprināšanas dienas LHF. Ar šo datumu spēlētājs ir pilntiesīgā jaunā kluba jurisdikcijā. Jaunais klubs saņem LHF Pārejas kartes kopiju. Spēlētājs ir tiesīgs spēlēt jaunā kluba sastāvā oficiālās spēlēs, kad jaunais klubs ir saņēmis LHF apstiprinātas pārejas kartes apliecinātu kopiju.
2.4. Gadījumā, ja spēlētājs piedalās oficiālās spēlēs bez derīgas LHF pārejas kartes, jaunais klubs un spēlētājs tiek pakļauti LHF noteiktajai disciplinārajai procedūrai.
III nodaļa. Pārejas kārtība
3.1. Spēlētāju pāreja LHF ietvaros notiek ik gadu no 1. jūnija līdz 1. septembrim. Spēlētāja pārejas procedūra tiek uzskatīta par veiktu termiņā, ja attiecīgā spēlētāja LHF pārejas karte ir iegādāta un iesniegta iepriekšējam klubam augstāk minētajā periodā.
LHF pārejas karte, kura ir iegādāta, bet netiek iesniegta iepriekšējam klubam attiecīgajā pārejas periodā tiek uzskatīta par nederīgu un nav izmantojama pēc pārejas perioda termiņa beigām.
3.2. Izņēmuma kārtā, ar LHF piekrišanu spēlētāja pāreja var notikt no 2. septembra līdz 31. janvārim, ja jaunais klubs, iepriekšējais klubs un spēlētājs savstarpēji vienojas un LHF nav saņēmusi no iepriekšējā kluba, jaunā kluba vai spēlētāja rakstiskas pretenzijas.
Par LHF pārejas kartes derīguma termiņu gadījumā, ja spēlētāja pāreja notiek pusēm vienojoties no 2. septembra līdz 31. janvārim, tiek uzskatīts attiecīgais laika posms no LHF pārejas kartes iegādes dienas līdz 31. janvārim.
3.3. Visas spēlētāju pārejas beidzas 31. janvārī. Laikā no 1. februāra līdz 31. maijam spēlētāju pārejas nav atļautas.
3.4. Spēlētāja pārejas procedūrai jābūt sagatavotai divu attiecīgo klubu un spēlētāja pārrunu ceļā. Klubs, kas vēlas iegūt savā rīcībā spēlētāju, kurš licencēts LHF kā kāda cita kluba spēlētājs, pirms jebkādu sarunu sākšanas ar spēlētāju, rakstveidā informē pašreizējo klubu par savu ieinteresētību.
3.5. Spēlētāja, kurš vēlas pāriet uz citu klubu attiecības ar iepriekšējo klubu regulē spēlētāja, vai spēlētāja, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu, likumiskā pārstāvja, līgums ar klubu.
3.6. Iepriekšējais klubs ir tiesīgs pieprasīt no jaunā kluba vai spēlētāja, spēlētāja kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu likumiskā pārstāvja, tikai abu pušu līgumā paredzēto noteikumu izpildi.
3.7. Spēlētāja pārejas gadījumā LHF pārejas karti iepriekšējam klubam iesniedz spēlētājs vai jaunais klubs.
Ja iepriekšējais klubs piekrīt spēlētāja pārejai, tam nekavējoties jāparaksta un jāatdod LHF pārejas karte tās iesniedzējam tālākās pārejas procedūras kārtošanai LHF.
Ja iepriekšējais klubs nepiekrīt spēlētāja pārejai, tam nekavējoties jāizdara atteikuma atzīme uz LHF pārejas kartes aizmugures un jāatdod pārejas karte tās iesniedzējam, kā arī ne vēlāk kā 3 (trīs) dienu laikā no atteikuma atzīmes uz LHF pārejas kartes izdarīšanas jāsniedz motivēts rakstisks atteikums LHF un pārejas pieprasījuma iesniedzējam, pievienojot atteikumam iepriekšējā kluba un spēlētāja līguma kopiju, kā arī citus atteikumu pamatojošus dokumentus.
3.8. Gadījumā, ja LHF no iepriekšējā kluba 14 (četrpadsmit) dienu laikā nav saņēmusi motivētu rakstisku atteikumu ar tam pievienotām apliecinošo dokumentu kopijām, vai arī atteikuma motivācija neatbilst LHF Nolikuma “Par spēlētāju pāreju” pārejas ierobežojumu prasībām, tas tiek uzskatīts kā spēlētāja pārejas apstiprinājums.
LHF Pārejas kartes iedaļā, kuru paraksta iepriekšējais klubs, norādāms, ka iepriekšējais klubs nav iesniedzis motivētu rakstisku atteikumu vai atteikumam nav tikušas pievienotas atteikumu apliecinošo dokumentu kopijas, vai arī atteikuma motivācija neatbilst LHF Nolikuma “Par spēlētāju pāreju” pārejas ierobežojumu prasībām. Šādā gadījumā LHF Pārejas karti bez iepriekšējā kluba paraksta apstiprina LHF.
3.9. Spēlētājs līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai tiesīgs pāriet no viena kluba uz citu klubu ne vairāk par divām reizēm, izņemot gadījumus:
3.9.1. Ja trešais pēc kārtas klubs, kura jurisdikcijā ir spēlētājs, piekrīt spēlētāja pārejai;
3.9.2. Ja klubs izbeidzis savu darbību un tas kļuvis par pamatu spēlētāja pārejai.
3.10. Spēlētājs nedrīkst pāriet no viena kluba uz otru laika periodā, kamēr viņš ir diskvalificēts.
3.11. Visus šajā nodaļā minētos strīdus gadījumus izskata LHF Disciplinārā komisija, ievērojot visu pušu iesniegtos rakstiskos dokumentus un paskaidrojumus. LHF Disciplinārās komisijas lēmumu var pārsūdzēt LHF valdē, kura pieņem savu lēmumu.
IV nodaļa. Ierobežota un neierobežota pāreja
4.1. Spēlētājam var tikt piemērota ierobežota (limitēta) un neierobežota (nelimitēta) pāreja.
Ierobežota pāreja nozīmē spēlētāja tiesības pārstāvēt jauno klubu noteiktā laika periodā, vienlaicīgi saglabājot savu piederību iepriekšējam klubam.
Neierobežota pāreja nozīmē spēlētāja pāreju no iepriekšējā kluba uz jauno klubu, vienlaicīgi pilnībā mainot savu piederību uz jauno klubu.
4.2. Ierobežotas pārejas ilgumu nosaka iepriekšējais klubs pēc vienošanās ar spēlētāju un jauno klubu, kuram spēlētājs tiek izīrēts, uz jebkuru laika periodu.
Ja nav atzīmēts precīzs ierobežotās pārejas laika periods, bet norādīta tikai sezona, ierobežotas pārejas periods beidzas attiecīgās sezonas 1. jūnijā un spēlētājs šajā dienā tiek atgriezts iepriekšējā klubā.
4.3. Ja LHF Pārejas kartē nav atzīmēts precīzs pārejas laika periods, pāreja uzskatāma par neierobežotu.
4.4. Ja spēlētājs, kurš pakļauts ierobežotai pārejai, vēlas atgriezties iepriekšējā klubā vai spēlēt citā klubā pirms beidzies viņa ierobežotās pārejas termiņš, visām ieinteresētajām pusēm vispirms jāvienojas par jaunas limitētas vai nelimitētas pārejas kartes noformēšanu, atbilstoši šiem noteikumiem. Ja klubi un spēlētājs nevar vienoties, spēkā paliek esošā ierobežotā pāreja.
4.5. Ja ierobežotās pārejas termiņš jāpagarina, atbilstoši šiem noteikumiem jābūt noformētai jaunai LHF Pārejas kartei.
4.6. Ja saņemtā LHF Pārejas karte nav iezīmēta kā ierobežota vai neierobežota attiecībā uz tās ilgumu, tā tiek uzskatīta par neierobežotu. Strīdus gadījumus izskata LHF Disciplinārā komisija, ievērojot visu pušu iesniegtos rakstiskos dokumentus un paskaidrojumus. LHF Disciplinārās komisijas lēmumu var pārsūdzēt LHF valdē, kura pieņem savu lēmumu.
4.7. Ja LHF Pārejas karte ir parakstīta kā neierobežota, spēlētājs kļūst par pilntiesīgu jaunā kluba biedru un jebkuras turpmākās pārejas ir tiesīgs parakstīt tikai jaunais klubs.
4.8. Ja divus gadus pēc kārtas spēlētājs saņem ierobežotu LHF Pārejas karti uz vienu un to pašu klubu, vai trīs gadus pēc kārtas uz jebkuru citu klubu, nākamā ierobežotā pāreja (attiecīgi trešā vai ceturtā) automātiski kļūst par neierobežotu.
V nodaļa. Maksa par spēlētāju pāreju
5.1. Saskaņā ar šī Nolikuma III nodaļas noteikumiem, jaunais klubs vienojas ar iepriekšējo klubu un spēlētāju par spēlētāja pārejas maksu, vadoties tikai no spēlētāja līguma ar iepriekšējo klubu nosacījumiem. Ja šāda līguma nav vai līgumā nav ietverta samaksa par spēlētāju pāreju, iepriekšējais klubs nav tiesīgs pieprasīt atlīdzību par spēlētāja pāreju.
5.2. Spēlētāja un kluba līgumā savstarpēji noteiktās saistības (tai skaitā spēlētāja pārejas un citi maksājumi) attiecināmas tikai uz konkrētā līguma slēdzējām pusēm un Latvijas Hokeja Federācijai, piemērojot šī Nolikuma “Par spēlētāju pāreju” noteikumus spēlētāju pārejas procesā, minētās pušu līgumattiecības nav saistošas.
VI nodaļa. Izmēģinājuma spēles
6.1. LHF var izsniegt spēlētājam rakstveida atļauju šajā nolikumā noteiktajā pārejas laikā no 1. jūnija līdz 1. septembrim piedalīties cita kluba izmēģinājuma jeb pārbaudes spēlēs, ja pašreizējam klubam nav oficiālu spēļu, laika periodā, kas nepārsniedz 15 (piecpadsmit) dienas no pirmās izmēģinājuma paraugspēles, kurā spēlētājs piedalās. Šajā laika periodā spēlētājs atrodas viņa pašreizējā kluba jurisdikcijā, taču viņa pašreizējais klubs nav tiesīgs bez pamatota iemesla (piedalīšanās oficiālās spēlēs) neatlaist spēlētāju uz izmēģinājuma paraugspēlēm, citā klubā.
6.2. Klubs, kas ir uzaicinājis spēlētāju uz izmēģinājuma spēlēm par attiecīgo laika periodu veic spēlētāja apdrošināšanu, vienojoties ar spēlētāja klubu par apdrošināšanas veidu un summas apmēriem.
VII nodaļa. Faksimilu sūtījumu apstiprināšanas procedūra
7.1. Lai sekotu spēlētāja pārejas procedūrai, jaunais klubs var pieprasīt LHF nosūtīt pa faksu uz jauno klubu pilnīgi aizpildītu un parakstītu LHF Pārejas karti.
7.2. Jaunajam klubam vai spēlētājam nekavējoties pēc saņemšanas no LHF jāizsūta pa pastu vai jānogādā tieši iepriekšējam klubam LHF Pārejas kartes oriģināls, lai iepriekšējais klubs to parakstītu vai izdarītu uz pārejas kartes atteikuma atzīmi.
Pārejas procedūras paātrināšanas nolūkā pieļaujama arī no LHF saņemtās pārejas kartes nosūtīšana iepriekšējam klubam pa faksu.
7.3. Iepriekšējam klubam nekavējoties pēc iesniegšanas / saņemšanas jāatdod iesniedzējam vai jānosūta pa pastu, vai jānogādā tieši LHF Pārejas kartes oriģināls, kas ir noformēts atbilstoši šī Nolikuma prasībām, lai LHF varētu pieņemt attiecīgu lēmumu.
Pārejas procedūras paātrināšanas nolūkā pieļaujama arī no iesniedzēja saņemtās pārejas kartes / faksimila kopijas parakstīšana un nosūtīšana LHF pa faksu.
7.4. LHF nekavējoties pēc Pārejas kartes oriģināla vai pilnīgi aizpildītas Faksimila kopijas saņemšanas nosūta pa faksu pārejas pagaidu apstiprinājumu jaunajam klubam, lai pēc tā saņemšanas spēlētājs nekavējoties varētu piedalīties oficiālās spēlēs jaunā kluba sastāvā.
7.6. Šāds pārejas pagaidu apstiprinājums ir spēkā 30 (trīsdesmit) dienas no dienas, kad LHF izsūtījusi pa faksu pārejas pagaidu apstiprinājumu. Pēc trīsdesmit dienām minētais LHF nosūtītais pārejas pagaidu apstiprinājums zaudē savu spēku.
VIII nodaļa. Administratīvās izmaksas
8.1. LHF nosaka nodevas par spēlētāju licencēšanu, licenču pagarināšanu, LHF Pārejas kartes izsniegšanu un apstiprināšanu, pagaidu LHF Pāreju kartes faksa sūtījumu izdevumu apstiprinājumiem.
8.2. LHF nosaka spēlētāju licencēšanas izmaksas:
8.2.1. Jauna spēlētāja licencēšana LHF – Ls 10,-
8.2.2. Licences pagarināšana kārtējai sezonai – Ls 5,-
8.2.3. Nozaudētas licences atjaunošana – Ls 20,-
8.2.4. Ārvalstu hokejista līdz 15 gadu vecumam licencēšana – Ls 150,-
8.2.5. Ārvalstu hokejista no 16 – 18 gadu vecumam licencēšana – Ls 250,-
8.2.6. Ārvalstu hokejista no 19 gadu vecuma licencēšana – Ls 350,-
8.3. LHF nosaka neierobežotas pārejas LHF Pārejas kartes izsniegšanas izmaksas:
8.3.1. līdz 11 gadu veciem spēlētājiem – Ls 5,-;
8.3.2. no 12 līdz 16 gadus veciem spēlētājiem – Ls 20,-;
8.3.3. no 17 līdz 18 gadus veciem spēlētājiem – Ls 50,-;
8.3.4. 19 gadus un vecākiem spēlētājiem – Ls 100,-;
8.3.5. LHF klubu spēlētājiem, kuru klubi beiguši aktīvu līdzdalību LHF rīkotajās sacensībās, vai paziņojuši par savas darbības izbeigšanu – Ls 25,-;
8.3.6. LHF Pārejas kartes nosūtīšana pa faksu – Ls 1,-
8.4. LHF nosaka ierobežotas pārejas LHF Pārejas kartes cenu 50% apmērā no šī nolikuma VIII nodaļas apakšpunktos 8.3.1., 8.3.2., 8.3.3. un 8.3.4. noteiktās summas.
IX nodaļa. Dokumentu nogādāšana
9.1. Visu LHF pārejas procedūras dokumentu nogādāšana tiek veikta, nogādājot dokumentus tieši adresātam, par ko ir attiecīgā dokumenta saņēmēja atzīme uz tā vai izmantojot ierakstītus pasta sūtījumus, vai pa faksu. Klubu pienākums ir apstiprināt jebkura pa faksu nosūtīta dokumenta saņemšanu.
9.2. Katram pa faksu nosūtītam dokumentam nekavējoties seko dokumenta oriģināla nosūtīšana pa pastu vai nogādāšana tieši adresātam.
X nodaļa. Spēlētāja atbrīvošana uz Latvijas izlašu spēlēm
10.1. Ikvienam klubam, kura sastāvā ir spēlētājs, kurš tiesīgs spēlēt Latvijas valstsvienībā jeb izlasē attiecīgajā vecuma grupā, ir pienākums atlaist attiecīgo spēlētāju uz izlases spēlēm, kurām minētais spēlētājs ir izvēlēts, kā arī treniņu un atjaunošanās procesu pasākumiem Latvijas izlases sastāvā.
10.2. Šie nosacījumi ir saistoši:
10.2.1. Kopumā 9 (deviņām) valsts izlases spēlēm kādā no līgām sezonā un ne vairāk kā 4 (četros) gadījumos;
10.2.2. Papildus, jebkura spēle pasaules meistarsacīkstēs, kontinenta meistarsacīkstēs, olimpiskajās spēlēs un šo sacensību kvalifikācijas spēlēs, maksimums 18 (astoņpadsmit) dienas.
10.3. Atbrīvošanas periods paredz treniņu laiku, kuru ilgums ir:
10.3.1. Starptautiskai spēlei – 48 (četrdesmit astoņas) stundas;
10.3.2. IIHF meistarsacīkšu, olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīriem – 72 (septiņdesmit divas) stundas;
10.3.3. IIHF meistarsacīkstēm un olimpisko spēļu turnīram – 7 (septiņas) dienas.
10.4. Attiecīgais klubs un LHF var vienoties palielināt vai samazināt atbrīvošanas termiņu. Spēlētāja pienākums ir ierasties jebkura pasākuma norises vietā ne vēlāk par 48 (četrdesmit astoņām) stundām pirms tā sākuma.
10.5. Jebkurš klubs, kas atbrīvo spēlētāju uz Latvijas izlases spēlēm, treniņu vai atjaunošanās procesu pasākumiem, nav tiesīgs pieprasīt no LHF jebkādu finansiālu kompensāciju.
10.6. LHF uzņemas spēlētāja ceļojuma izdevumus, kas radušies spēlētāja izsaukšanas uz izlasi rezultātā.
10.7. Klubs atbild par uz Latvijas izlasi izsauktā spēlētāja apdrošināšanu pret slimības un nelaimes gadījumiem šī izsaukuma uz izlasi laika posmā, ieskaitot apdrošināšanu pret traumām, kas gūtas spēlēs vai treniņu pasākumos, uz kuriem spēlētājs ir izsaukts.
10.8. Jebkura kluba jurisdikcijā esošā spēlētāja pienākums sniegt apstiprinošu atbildi, kad LHF viņu izvēlas spēlēšanai kādā no Latvijas izlasēm.
10.9. Ja LHF vēlas izsaukt uz izlasi kādu no spēlētājiem, tai par to savlaicīgi, ne vēlāk par 14 (četrpadsmit) dienām no pasākuma sākuma, jāinformē klubu (kluba vadību, treneri).
10.10. Spēlētājam, kurš neapstiprina LHF izsaukumu spēlēt kādā no Latvijas izlasēm, aizbildinoties ar slimību vai traumu, jāpiekrīt LHF nozīmēta ārsta izmeklēšanai.
10.11. Spēlētājs, kurš izsaukts uz spēlēm kādā no valsts izlasēm, nav tiesīgs spēlēt sava kluba sastāvā laika posmā, uz kuru spēlētājs atlaists vai viņam bija jābūt atlaistam uz kādu no valsts izlasēm.
10.12. Gadījumā, ja klubs atsakās atlaist spēlētāju vai atsakās to darīt, neraugoties uz iepriekš minētajiem apstākļiem, LHF var pielietot pret klubu šādas sankcijas:
10.12.1. Sodīt ar naudas sodu LHF valdes noteiktā apmērā;
10.12.2. Ar LHF valdes lēmumu izteikt brīdinājumu, nosodījumu vai diskvalifikāciju.
10.13. Ja klubs pārkāpj šī nolikuma X nodaļas apakšpunktu 10.11., LHF tiesīga tam piemērot visas vai daļu no šī nolikuma X nodaļas apakšpunktā 10.12. minētajām sankcijām.
XI nodaļa. Noslēguma noteikumi
11.1. LHF valde, saskaņā ar šī nolikuma II nodaļas apakšpunktu 2.1., apstiprina LHF Pārejas kartes paraugu.
11.2. Jautājumos par spēlētāju pārejām LHF pārstāv valdes apstiprinātā disciplinārā komisija.
11.3. Šis nolikums piemērojams visām spēlētāju pārejām, kurās klubs pierāda, ka spēlētājs licencēts LHF kā kluba komandas spēlētājs.
11.5. 2007. gada 28. jūnijā LHF valdes sēdē apstiprinātais nolikums stājas spēkā ar 2007. gada 1. augustu.11.6 2007. gada 16. augustā LHF valdes sēdē apstiprinātās izmaiņas stājas spēkā ar 2007. gada 17. augustu.