Latvijas izlase ar sausu zaudējumu sāk pasaules čempionātu

Ar četrām spēlēm Kanādas pilsētās Kvebekā un Halifaksā 2. maijā sākās 72. pasaules čempionāts hokejā, un jau pirmajā dienā čempionātā iesaistījās arī Latvijas izlase. Mūsu hokejisti diemžēl nespēja sagādāt šī čempionāta pirmo sensāciju atņemot kādu punktu favorītu pulkam pieskaitītajai ASV izlasei. Četras zaudēti vārti skaitliskā mazākumā un vairākas nerealizētas drošas vārtu gūšanas iespējas arī noteica rezultātu 4:0 par labu jeņķiem.

Latvijas izlases pirmie pretinieki ASV hokejisti šim čempionātam ir nokomplektējuši ļoti jaunu un ambiciozu komandu, un tas ļoti labi bija redzams arī mača sākumā, kad amerikāņi aktīvi uzbruka un pārspēja mūsējos galvenokārt jau ātrumā un arī spēka divcīņās. Izturējuši pretinieku sākuma ofensīvu mūsu hokejisti sāka veidot bīstamus momentus arī pie amerikāņu vārtiem, taču šādu spēles ritējumu pārtrauca noraidījums Latvijas izlasē, un ASV izlases hokejisti visai ātri izspēlēja vairākumu panākot 1:0. Pēc šāda pavērsiena amerikāņu pārsvars vēl pieauga, ko vēl vairāk palielināja arī noraidījumi mūsējo sastāvā. Tomēr, jo tuvāk nāca pirmās trešdaļas beigas, jo aktīvāk sāka uzbrukt Latvijas izlases hokejisti amerikāņu vārtiem un bīstamas epizodes jau arvien biežāk sāka veidoties viņu aizsardzības zonā. Aktīvi uzbruka gan Jāņa Sprukta, gan Herberta Vasiļjeva, gan arī Viktora Bļinova maiņas. Labi iespēju no vārtu priekšas pēc Raita Ivanāna piespēles neizmantoja Juris Štāls, un arī kopumā vērtējot pirmo trešdaļu, lai arī amerikāņi uzbruka vairāk un arī guva vienīgos vārtus, tomēr mūsējo sniegums atstāja ļoti cerīgu iespaido tieši centības, cīņasspara un arī atdeves ziņā.
Otro periodu ASV hokejisti iesāka tikpat aktīvi kā pirmo, daudz uzbrūkot Edgara Masaļska sargātajiem vārtiem, tomēr arī Latvijas izlases hokejisti spēja izveidot vairākas bīstamas epizodes pie amerikāņu vārtsarga Tima Tomasa sargātajiem vārtiem. Tomēr Latvijas izlasei atkal liktenīgs izrādījās noraidījums trešdaļas vidū, ko pēc labas saspēles ar patālu, bet ļoti precīzu metienu vārtu augšējā stūrī amerikāņu jaunais talants Patriks Keins guva otros vārtus. Pēc šīs epizodes Latvijas izlases spēlētāji centās atspēlēties kā rezultātā neizbēgami cieta arī spēle aizsardzībā, un vienā no ātriem pretuzbrukumiem amerikāņi nopelnīja soda metienu, ko gan nespēja realizēt, jo duelī pārāks izrādījās Edgars Masaļskis. Tomēr pēc šī nerealizētā bullīša Latvijas komanda spēja izveidot vairākus ļoti labus vārtu gūšanas momentus pie Tima Tomasa vārtiem, kurus gan nespēja realizēt. Pašās perioda beigās Latvijas izlase uzbrukumā izskatījās ļoti cerīgi, taču nespēja realizēt savus momentus ļoti uzskatāmi izpaudās arī šajā spēlē.
Trešajā periodā amerikāņi turpināja spēlēt sev ierastā manierē – ātri pārvarot vidus zonu un aktīvi spēlējot Latvijas izlases aizsardzības zonā, kā arī izdarot daudz metienu uz Edgara Masaļska vārtiem. Tomēr galvenais trumpis šajā vakarā ASV izlasei bija vairākuma realizācija, jo 3. periodā amerikāņi vēl divas reizes spēlējot skaitliskā vairākumā spēja iedegt sarkano gaismu aiz Latvijas izlases vārtiem. Latvijas izlasei turpinājās neveiksmes ar vārtu gūšanas momentu realizāciju, jo atsevišķās epizodēs treneriem nekas cits neatlika kā saķert galvas, jo ripa amerikāņu vārtos negāja pat visizdevīgākās situācijās.
2008. gada Pasaules čempionāts hokejā.Priekšsacīkšu raunds B apakšgrupa.
2008. gada 2. maijs, Halifax Metro CentreASV izlase – Latvijas izlase 4:0 (1:0, 1:0, 2:0) Spēles gaitaVārtu guvēji:
7:21 Brown (Kane, Martin, vair.) 1:0,
28:44 Kane (Martin, vair.) 2:0,
47:09 Parise (Brown, Kane, vair.) 3:0,
51:05 O’Sullivan (Mueller, Martin, vair.) 4:0.Vārtsargi: Tomass – MasaļskisMetieni: 49:24 (14:5, 13:8, 22:11)Soda minūtes: 18:26Latvijas izlases sastāvs: Masaļskis; Pujacs, Reķis, Širokovs, Sprukts, Cipulis; K.Rēdihs, Jerofejevs, Daugaviņš, Vasiļjevs, Ņiživijs; Laviņš, Galviņš, M.Rēdlihs, Bērziņš, Dārziņš; J.Rēdlihs, Saviels, Štāls, Bļinovs, Ivanāns.