Pret Kanādu vēl viens sauss zaudējums ar 0:7

Pirms Latvijas un Kanādas spēles laikam tikai vislielākie optimisti cerēja uz to, ka mūsējie spēs pret pašreizējajiem pasaules čempioniem tikt pie kāda punkta. Drīzāk mūsu cerību griesti varēja būt cienīga spēle neatkarīgi no rezultāta. Arī treneri noskaņojot spēlētājus mačam pret Kanādu uzsvēra to, ka ir jāiztur pretinieku sākuma ofensīva – aktīvi spēlējot savā aizsardzības zonā un neļaujot sāncenšiem gūt ātrus vārtus. Diemžēl Latvijas izlases hokejisti šos treneru vārdus nespēja īstenot laukumā, jo jau mača sākums ar kanādiešiem Latvijas izlasei izvērtās pagalam neveiksmīgs. Mūsu hokejisti pirmajās minūtēs izskatījās tik nobijušies un bikli titulēto sāncenšu priekšā, ka Kanādas izlases hokejisti to nekavējās izmatot. Ar savu ātrumu un agresivitāti jau spēles pirmajās minūtēs kanādieši ieslēdza mūsējos savā zonā un Latvijas aizsardzības bastioni izrādījās negatavi izturēt šādu spiedienu. Spēlētās mazliet vairāk kā 12 minūtēs hokeja dzimtenes hokejisti guva 3 vārtus, un šajā laikā Latvijas izlasei nesekmējās ne spēle aizsardzībā, ne uzbrukumā (pat spēlējot skaitliskā vairākumā). Ieguvuši tik komfortablu pārsvaru kanādieši mazliet samazināja savu spiedienu mūsējo vārtiem, tā ļaujot arī Latvijas izlases hokejistiem epizodiski kontrolēt ripu un pat veidot uzbrukumus. Aktīvākie Latvijas izlasē pirmajā periodā, un arī visā spēlē kopumā bija Armanda Bērziņa maiņa (ne velti par šīs spēles labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīts tieši šī piecinieka uzbrucējs Miķelis Rēdlihs). Taču ar šo aktivitāti izrādījās par maz, lai gūtu vismaz pirmos vārtus čempionātā, vēl vairāk otrās trešdaļas sākums izvērtās par īstu murgu Latvijas komandai, jo kanādieši vienkārši nolīdzināja mūsu komandu līdz ar ledu līdz spēles vidum panākot jau graujošo 7:0. Pēc zaudētiem sestajiem vārtiem Latvijas izlases treneri, lai sapurinātu savu komandu, nomainīja vārtsargu un izmantoja arī pusminūtes pārtraukumu.

Varētu teikt, ka tas zināmā mērā iedarbojās, jo, lai arī pēc mirkļa tika zaudēti vārti, spēles turpmākajā gaitā laukumā vismaz epizodiski bija redzama arī Latvijas izlase. Turklāt vārtu gūšanas momenti sāka veidoties arī pie kanādiešu vārtiem. Par šādu pavērsienu mačā mūsu hokejisti ir pelnījuši uzslavas kaut vai par to, ka turpināja cīnīties arī pie rezultāta 0:7, taču arī Kanādas hokejisti vairs nebija tik aktīvi un uzstājīgi mūsu aizsardzības zonā, ko pie šāda pārsvara uz tablo var ļoti labi saprast. Principā visu spēli var iedalīt divās gandrīz vienādās daļās – pirmās 32 minūtes, kad laukumā kanādieši darīja, ko gribēja, bet Latvijas hokejistiem bija atvēlēta tikai statistu loma, un atlikušajā laikā, kad hokeja dzimtenes pārstāvji ļāva uzspēlēt arī mūsējiem. Trešā periodā sākumā šāda kanādiešu atslābinātība ļāva vienubrīd Latvijai apsteigt mājiniekus pat precīzo metienu skaita ziņā un izveidot vairākus bīstamus momentus pie viņu vārtiem. Taču šo momentu realizācijai pietrūka gan aukstasinības, gan laikam jau arī meistarības. Spēles izskaņā tāpat kā iepriekšējā spēlē pret ASV neiztika arī bez asumiem, un šķiet tiesneši zinot Raita Ivanāna reputāciju NHL, piešķīra viņam profilaktisku noraidījumu līdz spēles beigām (5+20 minūtes). Šāds noraidījums ļaus Raitim doties laukumā arī spēlē pret Slovēniju, jo mačs būtu jāizlaiž, ja būtu nopelnīts „Spēles sods” (25 minūtes).
Bija redzams, ka Kanādas izlases treneri bija ļoti uzmanīgi izanalizējuši mūsu izlases iepriekšējo spēli pret ASV, un labi sagatavojuši savu komandu spēlei pret Latviju. Katrā ziņā mūsējo vājās vietas kanādieši izmantoja ļoti prasmīgi, un neatstāja mūsējiem nekādas cerības uz pozitīvu iznākumu.
Latvijas izlases hokejistiem tagad pēc iespējas ātrāk jāaizmirst spēles pret ASV un Kanādu, jo tā jau ir pagātne. Tagad visas domas un spēki jākoncentrē izšķirošajam mačam pret Slovēniju 6. maijā, kad ir ne tikai jāgūst pirmie vārti, bet arī jāizcīna pirmā uzvara šajā čempionātā.
2008. gada Pasaules čempionāts hokejā.Priekšsacīkšu raunds B apakšgrupa.
2008. gada 4. maijs, Halifax Metro CentreKanādas izlase – Latvijas izlase 7:0 (3:0, 4:0, 0:0) Spēles gaitaVārtu guvēji:
02:35 Sharp (Mayers, Jovanovski) 1:0,
03:45 Green (Heatley) 2:0,
12:15 Heatley (Getzlaf) 3:0,
21:03 Nash (Heatley, Burns, vair.) 4:0,
22:00 St Louis (Spezza) 5:0,
22:42 Kunitz (Roy) 6:0,
32:20 Nash (Getzlaf, Heatley) 7:0.Vārtsargi: Leclaire – Masaļskis (no 22:42 Naumovs)Metieni: 37:30 (13:10, 11:13, 13:7)Soda minūtes: 8:39Latvijas izlases sastāvs:
Masaļskis; Pujacs, Reķis, Širokovs, Sprukts, Cipulis; K.Rēdihs, Jerofejevs, Daugaviņš, Vasiļjevs, Ņiživijs; Laviņš, Galviņš, M.Rēdlihs, Bērziņš, Dārziņš; J.Rēdlihs, Saviels, Štāls, Bļinovs, Ivanāns.