Latvijas izlase ļoti spraigā cīņā piekāpjas Somijai

Latvijas un Somijas izlašu spēles iznākums skatoties rezultātu tabulā neizsauc nekādu izbrīnu, taču laikam jau droši var teikt, ka tas pilnībā neatspoguļo to, kas notika laukumā visu 60 minūšu garumā. Par šīs spēles favorītiem uzskatītie somi jau pašā mača sākumā nokļuva sev nekomfortablajā iedzinēju lomā, un šāda situācija šķiet viņiem sagādāja zināmas psiholoģiskas problēmas. Pēc zaudētajiem vārtiem Somijas izlase, ar Tēmu Selane un Saku Koivu priekšgalā, pirmajā trešdaļā nepārtraukti uzbruka (metienu attiecība 36:5 (!) par labu somiem), turklāt perioda lielāko daļu spēlēja skaitliskā vairākumā (soda minūšu attiecība 2:14 Latvijas labā), tajā skaitā arī 5 pret 3, tomēr rezultātu izlīdzināt tā arī nespēja.

Tam par iemeslu bija fantastiskā Latvijas izlases vārtsarga Edgara Masaļska spēle, kā arī visu komandas spēlētāju pašaizliedzīgā spēle aizsardzībā skaitliskā mazākumā. Latvijas izlases hokejisti šajās 20 pirmajās spēles minūtēs šķiet atstāja ļoti daudz fizisko spēku, taču otrajā un arī trešajā periodā Latvijas izlases spēlētāji pašreizējajiem olimpiskajiem un pasaules vicečempioniem ļoti uzskatāmi parādīja, ka ir spējīga kā līdzīgs ar līdzīgu spēlēt arī ar šāda līmeņa komandām.
Katrā ziņā uzslavas par milzīgo pašatdevi šajā mačā ir pelnījuši gan visi Latvijas izlases hokejisti, kuri cīnījās laukumā, gan arī komandas treneru kolektīvs ar Oļegu Znaroku priekšgalā, par māku noskaņot hokejistus cīņai un pareizi izvēlēto spēles taktiku. Vienīgais, ko varētu pārmest treneriem, ir mača labākā spēlētāja titula piešķiršana, jo to neapšaubāmi bija pelnījis Edgars Masaļskis, bet treneru izvēle krita uz komandas kapteini Rodrigo Laviņu. Tomēr tas viss bija jau pēc finālsirēnas, kas vēstīja par Somijas izlases minimālu uzvaru ar 2:1.
Šķiet neskatoties pat uz somu milzīgo pārsvaru metienos pa vārtiem (64:27) pēc spēles beigām neatstāja sajūta, ka Latvijas izlase šajā mačā bija pelnījusi vismaz punktu par cīņassparu un pašatdevi. Tomēr sports ir nežēlīgs un šoreiz uzvaru, lai arī maz pārliecinošu, izcīnīja Somija, un pēc dažiem gadiem apskatoties šīs spēles statistiku secinājumi būs dažādi.
Tomēr, neskatoties uz zaudējumu, Latvijas izlases hokejisti un treneri ir pelnījuši uzslavas, kaut vai par to milzīgo pašatdevi ar kādu tika aizvadīts šis mačs. Ja mūsu izlase spēs saglabāt savu spēli tādā pašā līmenī arī mačos ar Norvēģiju un Vāciju, tad mūsu izlasei ir reālas iespējas iekļūt ¼ finālā jeb labāko 8 pasaules izlašu skaitā.
Pasaules čempionāts hokejā.Kvalifikācijas raunds F grupa.
2008. gada 9. maijs, Halifaksa (Kanāda)Somijas izlase – Latvijas izlase 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) Spēles gaitaVārtu guvēji:
1:27 Dārziņš (Rēdlihs, Laviņš) 0:1,
29:21 Pilstroms (Niskala, Bakstroms) 1:1,
50:04 Kapanens (Lepisto) 1:2.Metieni pa vārtiem: 64:27
Soda minūtes: 14:26