Zviedrijas U-20 izlase triumfē pasaules čempionātā

Foto: Reuters/Scanpix

Šonakt pirmo reizi kopš 1981. gada pasaules U-20 hokeja čempionātā uzvarējusi Zviedrija, kas finālā dramatiskā cīņā ar 1:0 papildlaikā apspēlēja Krievijas vienaudžus.

Skandināviem spēles pirmajā pusē piederēja nospiedošs pārsvars – 40 minūšu laikā viņi bija izdarījuši 39 metienus, kamēr krievu izslavētajam uzbrukumam ar daudziem supertalantiem ierindā bija tikai četri raidījumi! Tomēr gūt vārtus Zviedrijas jaunajiem hokejistiem neizdevās.

Noslēdzošajā trešdaļā beidzot aktivizējās arī mūsu austrumu kaimiņi, kas vairākumā trāpīja pa vārtu stabiņu. Pamatlaika pēdējo 20 minūšu laikā viņi bija sasparojušies (12:11 metienos), taču pirmo reizi kopš 2000. gada U-20 pasaules čempionāta fināls pēc 60 minūtēm beidzās bez vārtu guvuma.

Pagarinājumā labāk ar sasprindzinājumu galā tika zviedri. Krievu uzbrucējs Ņikita Kučerovs zaudēja cīņā pie labās apmales Mikam Zibanejadam, kurš sekojošo izgājienu pret lielisko Krievijas vārtsargu Andreju Makarovu realizēja ar metienu no neērtā tvēriena – 1:0, un zviedru emocijas bija neaprakstāmas.

Skandināviem izdevies triumfēt tikai otro reizi un pirmo kopš 1981. gada. Par čempionāta vērtīgāko spēlētāju tika atzīts pret Latvijas izlasi deviņus punktus guvušais čempionāta rezultatīvākais spēlētājs krievu kapteinis Jevgēņijs Kuzņecovs, kurš visas spēles garumā tika izsvilpts (kopumā zviedriem piederēja iespaidīgas Kalgari publikas simpātijas).

Pēc šā mača kļuvušas skaidras arī apakšgrupas nākamā gada čempionātam, kas norisināsies Ufā, Krievijā. Latvija spēlēs A apakšgrupā kopā ar zviedriem, somiem, čehiem un Šveici. Savukārt B apakšgrupā būs Krievija, Kanāda, ASV, Slovākija un Vācija.

Spēlē par bronzu Kvintons Houdens guva divus vārtus, kaldinot mājinieku kanādiešu sauso uzvaru pret Somijas U-20 hokejistiem – 4:0.Uzvaras ripu, gūstot savus pirmos vārtus čempionātā, 10. minūtē iemeta Teners Pērsons, bet Marks Visentins apturēja 27 somu metienus. Kanādieši izdarīja 44 raidījumus sāncenšu cietokšņa virzienā.

Vietu sadalījums 2012. gada čempionātā

VIzlase
1.Zviedrija
2.Krievija
3.Kanāda
4.Somija
5.Čehija
6.Slovākija
7.ASV
8.Šveice
9.Latvija
10.Dānija

Pēdējo piecu čempionātu medaļnieces

GadsZeltsSudrabsBronza
2012ZviedrijaKrievijaKanāda
2011KrievijaKanādaASV
2010ASVKanādaZviedrija
2009KanādaZviedrijaKrievija
2008KanādaZviedrijaKrievija

teksts: sportacentrs.com