U-18 un U-20 pasaules čempionātos jauna izspēles kārtība

Foto: Phillip MacCallum / HHOF-IIHF Images

Sākot ar nākamo gadu, U-18 pasaules hokeja čempionāti tiks izspēlēti pēc jaunas sistēmas. Jaunie noteikumi paredz, ka būs četri ceturtdaļfināli iepriekšējo divu vietā. Līdz šim katras apakšgrupas uzvarētāja automātiski iekļuva pusfinālā. Izmaiņas arī vājāko komandu noskaidrošanā.

Jauno formātu ierosināja čempionāta dalībvalstis, ar priekšlikumu klajā nākot ikgadējā kongresā, kas no 18. līdz 19. maijam notika Helsinkos. Iepriekšējais formāts bija spēkā no 2003. gada.

Pirmo reizi jaunais formāts tiks izmēģināts 2013. gada pasaules U-18 čempionātā Sočos (18.-28. aprīlis). U-20 pasaules meistarsacīkstēs jaunā sistēma ar četriem ceturtdaļfināliem (piedalās katras apakšgrupas pirmo četru vietu ieguvējas) tiks izmantota 2014. gada pasaules čempionātā Malmē, Zviedrijā.

Ceturtdaļfinālu zaudētājas savu galīgo vietu uzzinās pēc apakšgrupā sasniegtajiem rezultātiem. Izmaiņas arī pēdējo vietu ieguvējām grupā. Abu apakšgrupu vājākās komandas aizvadīs sēriju līdz divām uzvarām, zaudētājai pametot elites divīziju.

Latvijas U-18 izlase nākamgad Sočos spēlēs A apakšgrupā ar ASV, Somiju, Krieviju un Čehiju, savukārt Latvijas U-20 komanda gadu mijā Ufā A apakšgrupā sacentīsies ar Zviedriju, Somiju, Čehiju un Šveici.