Lipmans: Latvija var lepoties ar savu vārtsargu skolu

Foto: Mārtiņš Aiše

No 4. līdz 13. jūlijam „Volvo Sporta Centrs” ledus hallē jau ceturto gadu norisinās Latvijas izlases bijušā vārtsarga Sergeja Naumova un leģendārā Vladislava Tretjaka starptautiskā vārtsargu meistarības skola.

Vladislava Tretjaka Vārtsargu skolas tiek organizētas dažādās pasaules valstīs un ir augsti novērtētas šī sporta veida profesionāļu vidū. Līdz ar to, arī LHF ir radusi iespēju jau ceturto gadu finansiāli atbalstīt divus jaunos vārtsargus: šogad „Prizma/Pārdaugava” audzēkni – Maksimu Fursu (1997. g.dz.) un Miku Rubeni (1999. g. dz.) no HK „Tukums”.

Rīgā rīkotajās starptautiskajās treniņnodarbībās, kuras norisināsies vairāk kā nedēļas garumā, piedalās 53 jaunie hokejisti no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Somijas, ASV, Vācijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Spānijas un Japānas. Trīs gadu laikā par šīs skolas absolventiem jau ir kļuvuši vairāk kā 100 jaunie vārtsargi.

Rīgas sporta nometnes dalībniekus gaida saspringta treniņu programma: teorētiskās lekcijas, nodarbības uz ledus un „sausie” treniņi – līdz četrām nodarbībām dienā, kas beidzas tikai vēlā vakarā.

Kā preses konferencē atzina LHF prezidents Kirovs Lipmans, tad Latvija var lepoties ar savu vārtsargu skolu, bet šīs nometnes līmeni tikai cels: "skolas organizēšanā tieši Rīgā ir mūsu mazās valsts milzīgs sasniegums. Hokeja pasaulē tas mūs nostāda priviliģētā vietā. Latvijai ir savs olimpiskais un pasaules čempions. Ir vārtsargi, kuri spēlējuši NHL, Tagad arī Gudļevskis ir pamanīts, kurš savulaik izgājis Tretjaka un Naumova vārtsagu skolu." Nobeigumā Lipmans uzsvēra, ka sponsoru un vecāku interese nākotnē ir jāvairo un jādomā par pasākuma popularizēšanu.

Vladislavs Tretjaks: "Ir ļoti patīkami strādāt tik profesionālā vidē, kur katrs treneris lieliski prot savu darbu. Esam kā viena liela ģimene. Vislielākās uzslavas ir pelnījuši jaunieši vecāki, kuri viņos iegulda savu laiku un līdzekļus. Bērni tiek apmācīti ar visu viņiem nepieciešamo. Katram ir iespēja ņemt piemēru no sevi jau pierādījušiem meistariem. Kas no šiem spēlētājiem sanāks nākotnē, būs atkarīgs tikai no viņiem pašiem. Tomēr ir skaidrs, ka šādas skolas esamība ir svarīga visām iesaistītajām valstīm - īpaši Latvijai un Krievijai."