Soču olimpiskās spēles ir atklātas

Foto: AFP/Scanpix

Soču olimpiskajā stadionā noslēgusies 22. ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija. Lāpu stadionā ienesa Marija Šarapova, tālāk tā nonāca pie Jeļenas Isinbajevas, Aleksandra Kareļina un Aļinas Kabajevas, bet olimpisko uguni kopīgi iededza trīskārtējie čempioni Irina Rodņina un Vladislavs Tretjaks.

Latvijas olimpiskā delegācija ar karognesēju Sandi Ozoliņu priekšgalā stadionā iesoļoja plkst. 18:54 pēc Latvijas laika. Ozoliņš pēc Harija Vītoliņa un Artūra Irbes jaunās brīvvalsts laikā kļuva par trešo hokejistu, kurš nesis Latvijas karogu. Delegāciju secība tika noteikta pēc krievu valodas alfabēta, un Latvijai tika 39. kārtas numurs.

Latvijas delegāciju veidoja 63 cilvēki, no tiem sportistiem, kas jau ieradušies Sočos, nepiedaloties vienīgi biatlonistam Andrejam Rastorgujevam, kamaniņu braucējiem Mārtiņam Rubenim, Ināram Kivleniekam un Kristapam Mauriņam, kā arī kalnu slēpotājam Robertam Rodem. Latvijas delegācija stadionā iesoļoja pēc Ķīnas, kā arī pirms Libānas.

Kā ierasts, sportistu parādē pirmā devās Grieķija, bet no pārējām valstīm pirmā iesoļoja Austrālija. Neilgi pēc Latvijas stadionā devās arī mūsu dienvidu kaimiņiene Lietuva, kuras karogu nesa daiļslidotājs Deivids Stagņūns. Savukārt Igaunija karoga nešanas godu uzticēja biatlonistam Indrekam Tobrelutam. Jāatzīmē, ka, piemēram, Itālijas karogu nesa 40 gadus vecais kamaniņu braucējs Armīns Cegelers, kuru jau rīt gaida sacensības. Cegelera kontā ir divas zelta, viena sudraba un divas bronzas godalgas.

Pirmās olimpiskās sacensības tika aizvadītas jau vakar, bet Latvijas sportisti Sočos debitēs rīt, kad norisināsies sprinta sacensības biatlonā vīriešiem (Rastorgujevs, plkst. 16:30 pēc Latvijas laika) un pirmie divi braucieni kamaniņu sportā vīriešiem (Rubenis, Kivlenieks, Mauriņš, plkst. 16:30 un 18:40).