Citējot Ābolu

Latvijas junioru izlase 2023. gadu pabeigusi ar četrām spēlēm pasaules junioru čempionātā un Jauno gadu sāks ar ceturtdaļfinālu pret ASV. 0:6 pret Zviedriju, 0:10 pret Kanādu un 0:4 pret Somiju gribētos aizmirst, gadu sākot ar pozitīvām atmiņām par itin pārliecinošo 6:2 pret Vāciju.

Citējot izlases galveno treneri Arti Ābolu: “Dažāda līmeņa komandas, diemžēl, mums līdz viņiem ir ļoti tālu” – tas pēc 0:10; vai: ”Lai uzvarētu kādu no šīm komandām, mums vajadzēja izdarīt varoņdarbu. To mēs neizdarījām” – pēc trešās barankas pret Somiju. Zviedri iesāka, kanādieši turpināja un somi pabeidza Latvijas junioru pazemošanu ar dramatisku vārtu starpību – 0:20 pēc trim spēlēm. Vai kādu no šiem trim grandiem varējām uzvarēt? Būsim reālisti – nē! Vai tajos trijos mačos varējām gūt kādus vārtus? Jā. Bet man kā cilvēkam, kurš nemēdz dzīvot vēlmju kategorijās, tuvāks ir Ābola pirmais citāts. Nu nevar tik maza valsts kā Latvija no diviem gadagājumiem savākt konkurētspējīgu komandu ar Zviedriju, Kanādu un Somiju. Kur Zviedrijai 20 NHL draftētu spēlētāju, no kuriem 16 (!!) jau spēlē zviedru augstākajā – SHL līgā… Mums pieaugušo līmenī pagaidām spēlē tikai tie četri, kas no Latvijas virslīgas.  

Pirms došanās uz Gēteborgu uzteicām mūsu U-20 izlases uzbrukuma potenciālu. Jā, Dans Ločmelis, Sandis Vilmanis, Ēriks Mateiko vai Rodžers Bukarts mums šķiet ļoti labi uzbrucēji, taču labākie no viņiem – Ločmelis un Vilmanis NHL draftā atrodami tikai ceturtajā un piektajā kārtā. Zviedriem – septiņi pirmajā kārtā draftētie, kanādiešiem – deviņi, amerikāņiem – desmit, slovākiem – trīs, čehiem – divi. Vismaz pagaidām Gēteborgā labāko hokeju rāda tieši tās izlases, kurās vairāk NHL draftēto hokejistu. Proti, drafts ļoti labi parāda, kāds viņu šā brīža varējums. 

Vai Latviju tāpēc norakstīt? Kā kādreiz teica Oļegs Znaroks, viņš būtu priecīgs, ja no viņa tā brīža trenētās Latvijas junioru izlases pēc dažiem gadiem kādi trīs četri spēlētu mūsu nacionālajā izlasē. Ko gaidām arī no šīs komandas. Bet līdz tam – parādīt zobus ASV junioriem! 

Šonedēļ savu skrējienu turpinās arī Baltijas/Latvijas čempionāts. Divas intriģējošākās spēles sestdien un svētdien, kad HS “Rīga” savā laukumā uzņems “Kaunas City.” 

Lai visai Latvijas hokeja saimei ripām bagāts 2024. gads! 

Jānis MATULIS

Sadarbības partneri