Matulis spriedelē: Neizdodas uzlabot statistiku pret Slovākiju pirms Ostravas

Pirms Latvijas un Slovākijas izlašu spēles Bratislavā žurnālisti atgādināja mūsu izlases neveiksmīgo bilanci pret slovākiem – zaudēts pēdējās septiņās spēlēs no astoņām. 0:3 “Kaufland Cup” bilanci vēl vairāk pasliktināja – nu ir astoņi “zāģi” deviņos mačos. Kaut spēlētāji pirms zaudējuma bija stipri kareivīgi, solot atriebties par 1:6 pirms gada. Neizdevās.

Ja gribam būt pavisam objektīvi: šajā pirmsziemsvētku mačā Bratislavā Latvijai uzvarēt slovākus nebija vienkārši. Pirmkārt jau pašu pasniegto dāvanu dēļ. Nu nedrīkst savā aizsardzības zonā dot tādas piespēles! Jebkuram spēlētājam ripa savā zonā ir jāsargā kā labākā draudzene. Ja tā nenotiek, tad pret tādu pretuzbrukuma karalieni kā Slovākijas izlasi uz panākumu cerēt ļoti grūti. 

Negribu proponēt, ka Slovākija mums kļuvusi par neuzvaramu biedu, bet statistika ir bezkaislīga – pēdējos gados šis mums bija ceturtais  zaudējums pret slovākiem. 0:3, pasaules čempionātā Rīgā – 1:2, pērn Bratislavā – 1:6, olimpiskajā Pekinā – 2:5. Štruntīga bilance. Neko daudz labāk pirms tam neveicās arī Bobam Hārtlijam: Vispā – 2:6, Pještanos 2:1 un 0:1, Popradā un Mihalovčē pirms 2018. gada pasaules čempionāta – 1:4 un 1:4, tikai 2017. gada pasaules čempionātā Ķelnē Hārtlijam uzvarot bez problēmām – 3:1. Braukt tālāk atpakaļ uzvaru un zaudējumu bilancē nav lielas jēgas, septiņi gadi tāpat ir pietiekami objektīva bilance. Kas izskatās diezgan biedējoša. It sevišķi ņemot vērā, ka 2024. gada pasaules čempionātā Ostravā tieši Slovākijas izlase varētu būtu mūsu galvenais konkurents par tikšanu ceturtdaļfinālā. Zviedrija, Vācija, Latvija, ASV, Slovākija – viens šajā kvintetā ir lieks... Negribētos, lai tā ir Latvija. Skaidrs, ka Slovākijas izlase gandrīz savās mājās Ostravā savu skatītāju vētraini atbalstīta sitīsies līdz pēdējam. 

Kamēr Gēteborgā vēl nav sācies pasaules junioru elites skrējiens, ir iespēja noskatīties kādu no septiņām šā gada Baltijas/Latvijas čempionāta spēlēm. Intrigas ziņā es priekšroku dotu HS “Rīga” sapārotajām spēlē piektdien un sestdien Rīgā ar Elektrēnu “Airwell Energija”.   

Jānis MATULIS

Sadarbības partneri