Latvijas hokeja izlase PČ noslēdz ar minimālu zaudējumu Zviedrijai

Dalību 2022. gada pasaules čempionātā noslēgusi Latvijas valstsvienība, kas izšķirošajā mačā ar 0:1 zaudēja Zviedrijas hokejistiem. Neveiksmes rezultātā zuda jebkādas izredzes kvalificēties ceturtdaļfinālam.

Spēles ievadā aktīvāki bija Zviedrijas hokejisti, vairākkārt šķietami cenšoties izspēlēt līdz tukšiem vārtiem. Pēc spēlētām astoņām minūtēm zviedri pa vārtiem bija metuši deviņas reizes, bet Latvijas hokejisti - tikai vienu.

Trešdaļas vidū pie negaidītas iespējas vārtu priekšā tika Rihards Marenis. Zviedri kļūdījās savā aizvārtē, ripai atlecot priekšā, kur to kontrolēja Latvijas izlases uzbrucējs, viņa raidījumu atvairot pretinieku vārtu vīram.

Perioda izskaņā Harija Vītoliņa padotie uzlaboja sniegumu. Par nesavaldību un nūjas izsišanu Rihardam Bukartam pirmo noraidījumu mačā saņēma Ēriks Gustafsons, atstājot zviedrus mazākumā. Latvieši atraisījās uzbrukumā, vairākkārt bīstami apdraudot Līnusa Ulmarka sargātos vārtus.

Ar diviem labiem momentiem arī izcēlās Balcera un Ķēniņa duets. Vispirms Rūdolfs pretuzbrukumā atrada Ronaldu, kurš no ļoti tuvas distances meta virsū vārtsargam. Brīdi vēlāk abi mainījās lomām - Ķēniņš piespēlēja Balceram, kurš no labas pozīcijas neguva vārtus.

Līdzvērtīga spēle turpinājās arī pēc pārtraukuma. Karls Klinberjs otro reizi atstāja mazākumā Zviedriju, arī šoreiz pārsvaru nerealizējot latviešiem. Vairākumā labs moments bija Rodrigo Ābolam.

Divdesmitminūtes turpinājumā pirmo reizi mazākumā nonāca arī Latvijas hokejisti, par klupināšanu divu minūšu sodu saņemot Artūram Kuldam. Spēlei atsākoties pēc iemetiena, zviedri uzreiz izveidoja momentu, kur Šilovs un Sotnieks kopā glāba latviešus.

Brīdi vēlāk Zviedrijas spilgtākā zvaigzne Viljams Nīlanders izvirzīja vadībā pretiniekus, izmantojot skaitlisko vairākumu. Toronto ''Maple Leafs'' uzbrucēja metiens izlidoja starp Kristapa Sotnieka kājām un atrada ceļu Artūra Šilova sargāto vārtu tālajā stūrī, panākot 1:0 zviedru labā.

Neilgi pēc nonākšanas iedzinējos Latvija ieguva labu iespēju atspēlēties. Adams Lāšons ar rupju spēka paņēmienu pie apmales gāza Arvilu Bergmani, tiekot sodīts. Arī šo skaitlisko pārsvaru diemžēl neizdevās izmantot, bet perioda izskaņā Artūrs Šilovs pie vārtu staba klupināja Lukasu Valmarku, atstājot latviešus mazākumā.

Harija Vītoliņa padotie trešo trešdaļu iesāka ar izturētu pusotru minūti nevienādos sastāvos, bet trešdaļas turpmākajās minūtēs būtiski saasināt situāciju pie Ulmarka vārtiem, kas ļautu atgriezties cīņā par trīs punktiem, neizdevās.

Trešā perioda beigās Latvijas izlase aktivizējās, daudz apdraudot Zviedrijas cietoksni. Nedaudz vairāk nekā divas minūtes līdz pamatlaika beigām Harijs Vītoliņš pieprasīja pusminūtes pārtraukumu, pēc kā arī Šilovs tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju. Viena vīra pārsvaru izmantot neizdevās, piedzīvojot zaudējumu.

Latvija - Zviedrija 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Vārti: 34:54 Nīlanders (Dalīns, Valmarks) (vair.) 0:1
Metieni: 21:35
Soda minūtes: 4:6
Vārtsargi: Šilovs - Ulmarks

Sadarbības partneri