LHF 16. oktobra valdes sēdes lēmumi

Šodien notika Latvijas Hokeja federācijas valdes sēde, kurā tika sniegta atskaite par notikušo IIHF pusgada kongresu Grieķijā, izskatīts sasāpējušais tiesnešu jautājums, kā arī citi jautājumi. Valdes sēdes ievadā LHF prezidents Kirovs Lipmans un LHF viceprezidents Helmuts Balderis sniedza atskaiti par IIHF pusgada kongresu Grieķijā, kurā IIHF prezidents Renē Fāzels personīgi izteica pateicību LHF un tās prezidentam par pasaules čempionāta noorganizēšanu. Kongresā tika apstiprināti visu šīs sezonas pasaules čempionātu kalendāri (turnīru ar Latvijas izlašu piedalīšanos kalendāri atrodami internetā lhf.lv ). Ļoti liela uzmanība šajā kongresā tika veltīta jauno hokejistu problēmai, jo IIHF veiktais pētījums atklāj ļoti satraucošus faktus par 16-17 gadus veciem Eiropas valstu hokejistiem, kuri devušies meklēt laimi uz ASV un Kanādas zemākajām līgām un vēlāk praktiski ir zuduši lielajam hokejam. IIHF šo problēmu uztver ļoti nopietni un meklēs risinājumus, lai panāktu to, ka jaunie hokejisti no Eiropas augtu tepat uz vietas, un kā viens no risinājumiem šai problēmai varētu būt juridiski pareizi sakārtotas līgumattiecības.

LHF valde šodien pieņēma galīgo lēmumu attiecībā uz sasāpējušo laukuma tiesnešu jautājumu, kas tika risināts jau vairāk kā divus mēnešus. Kā zināms daļa hokeja tiesnešu ir izveidojuši biedrību Latvijas hokeja tiesnešu asociācija, kura vēlējās pilnībā pārņemt LHF tiesnešu komitejas funkcijas. Tāpat tika izvirzītas finansiālas pretenzijas pret LHF par atalgojuma lielumu un samaksas termiņiem. Pārrunās ar Tiesnešu asociāciju LHF atzina līdzšinējās problēmas ar tiesnešu darba apmaksu, un izrādot pretimnākšanu ievērojami paaugstināja tiesnešu atalgojumu, kā arī turpmāk apņēmās veikt savlaicīgu apmaksu par padarīto darbu. Visas šīs problēmas LHF vēlas risināt slēdzot individuālu līgumu ar katru tiesnesi, tajā atrunājot abu pušu tiesības un pienākumus. Savukārt Tiesnešu asociācija kā ultimatīvu prasību izvirzīja kolektīvā līguma parakstīšanu, kas paredzēja nodot arī visas kontroles sviras pār tiesnešu darbu viņu rokās. Turklāt no Tiesnešu asociācijas puses izskanēja neētiski pārmetumi un pat draudi attiecībā uz tiem tiesnešiem, kuri ir parakstījuši LHF piedāvātos individuālos līgumus.
Tā kā šādas prasības ir klajā pretrunā gan ar LHF, gan IHHF statūtiem un Tiesnešu asociācija pēdējo nedēļu laikā ir veikusi tikai destruktīvas darbības nevis meklējusi konstruktīvus risinājumus LHF valde nolēma:
1. Visiem hokeja tiesnešiem, kuri līdz šim nav parakstījuši individuālos līgumus ar LHF, to izdarīt līdz 2006. gada 31. oktobrim, pretējā gadījumā viņiem tiks anulēta hokeja tiesnešu licence. Līdz ar to šie tiesneši nebūs tiesīgi tiesāt nevienā IIHF un līdz ar to arī LHF jurisdikcijā un pakļautībā esošajā turnīrā, čempionātā vai spēlē.
2. Par IIHF un LHF klaju statūtu neievērošanu un destruktīvu darbību, kas vērsta uz Latvijas hokeja graušanu, LHF nolēma diskvalificēt uz nenoteiktu laiku hokeja tiesnešus Eduardu Odiņu un Gintu Zviedrīti, kā arī nosūtīt informāciju par šo tiesnešu diskvalifikāciju uz IIHF un citu valstu hokeja federācijām.
3. Saskaņā ar LHF statūtiem atlaist iepriekšējo LHF tiesnešu komiteju un apstiprināt jauno sastāvu. Saskaņā ar LHF statūtiem LHF valde ieceļ 5 no 8 Tiesnešu komitejas locekļiem. LHF valde iecēla jaunajā tiesnešu komitejā Vladimiru Ostaņinu, Arni Bērziņu, Birutu Plūmi, Haraldu Modri Ozoliņbeiku un Aldi Cīruli. Pērējos trīs locekļus no sava vidus uzdodot ievēlēt līdz 31. oktobrim. Par tiesnešu komitejas vadītāju LHF valde vienbalsīgi ievēlēja Vladimiru Ostaņinu.
Tāpat LHF valde tika informēta, ka 10.oktobrī tika uzsākta jauno tiesnešu apmācība, kurā piedalās 36 cilvēki vecumā no 16 līdz 35 gadiem.
LHF valde arī apstiprināja projektu, ka š.g. 30. decembrī Rīgas Sporta pilī notiks zvaigžņu spēlē, kurā sacentīsies Samsung premjerlīgas zvaigžņu izlase un Baltkrievijas ekstralīgas zvaigžņu izlase. Sīkāka informācija par pašu zvaigžņu spēli un balsošanu par komandas sastāvu būs atrodama Samsung premjerlīgas interneta mājas lapā – samsungliga.lv .
LHF valde par delegācijas vadītāju Latvijas U20 izlasei iecēla valdes locekli Jāni Kaverski.

Sadarbības partneri