Latvijas izlase tuvojas ceturtdaļfinālam

Pasaules čempionātā Kanādā 11. maijā tika aizvadītas četras kvalifikācijas kārtas spēles, un svarīgākā no tām nepašaubāmi bija F grupā, kur par vienīgo vakanto ceļazīmi uz ¼ finālu cīnījās Latvijas un Norvēģijas izlases. Savstarpējā mačā Latvija uzvarēja ar 4:1 un tagad viss izšķirsies pēdējās abu šo komandu spēlēs.

Latvijas un Norvēģijas savstarpējā spēle bija ļoti svarīga abām komandām cīņā par vienīgo atlikušo vakanci ¼ finālā. Uzvara šajā spēlē norvēģiem garantētu vietu pasaules čempionāta astotniekā, bet Latvijas izlasei uzvara bija nepieciešama, lai turpinātu cīnīties par ¼ finālu. Abas komandas bija izvēlējušās līdzīgu taktiku spēlējot no aizsardzības ar ļoti aktīvu spēli visduszonā un savas zilās līnijas, neļaujot pretiniekiem uzsākt uzbrukumus. Šī spēle nebija ļoti skatāma no hokeja estētikas viedokļa, jo vairāk bija smagas cīņas nekā skaistu momentu, tomēr Latvijas izlases hokejisti izšķirošos momentos apliecināja savu pārākumu individuālajā meistarībā, jo tas šoreiz arī izšķīra spēles likteni. Jāatzīst gan arī, ka veiksme šoreiz bija Latvijas izlases sabiedrotā, jo pirmajos trijos mūsējo vārtu guvumos lielākā vai mazākā mērā klāt bija arī veiksmes moments. Pirmo vārtu guvumā Jāņa Sprukta piespēle burtiski izgāja cauri norvēģu aizsargam un atrada Mārtiņa Cipuļa nūju, otro vārtu guvumā Herberts Vasiļjevs spēja ar patālu metienu piemuļķot norvēģu aizsargus un vārtsargus, bet trešos vārtus Miķelis Rēdlihs vispār guva no nulles leņķa. Tomēr, kā zināms veicas stiprākajiem, un var droši teikt, ka Latvijas izlase šajā spēlē bija spēcīgāka par Norvēģiju un izcīnīja pelnītu uzvaru ar 4:1. Latvijas izlase praktiski visa mača garumā kontrolēja spēles gaitu, un tikai 2. un 3. periodā skaitliskā vairākumā norvēģi atsevišķās epizodēs spēja pārņemt iniciatīvu, un radīt bīstamus momentus pie mūsu vārtiem. Šķiet pēc šīs spēles visvairāk iepriecināja tieši mūsu hokejistu pārliecinošais sniegums visa mača garumā, kas iepriekšējos gados tomēr nebija vērojams. Iespējams papildus pārliecību saviem spēkiem deva arī Edgara Masaļska pārliecinošā darbība vārtos, kā arī Mārtiņa Karsuma debija Latvijas pieaugušo izlases formas tērpā, jo vēl viens meistarīgs uzbrucējs vēl nevienam nav patraucējis. Treneri līdz ar Karsuma pievienošanos komandai ir pamainījuši arī laukuma spēlētāju sadalījumu, jo tagad uz spēli tiek pieteikti 7 aizsargi un 13 uzbrucēji (līdz šim pieteica 4 pilnus aizsargu pārus un uzbrucēju trijniekus), kas visi arī pabija laukumā. Jau iepriekšējos divus mačus Latvijas izlase aizvadīja ar trim aizsargu pāriem, un Agris Saviels laukumā parādījās tikai gadījumos, kad tika noraidīts kāds no pamataizsargiem. Šāda sistēma aizsardzībā ir nesusi augļus, un tagad treneriem ir iespējams arī nepieciešamības gadījumā variēt ar uzbrucēju virknējumiem. Katrā ziņā abām komandām jau rīt gaidāmas tikpat atbildīgas spēles, kurās tad arī izšķirsies tas, kura komanda iekļūs ¼ finālā. Pirmie laukumā dosies norvēģi, kuru pretinieki būs ASV hokejisti, bet uzreiz pēc šī mača Latvijas izlase aizvadīs savu spēli pret Vāciju, kura jau zaudējusi visas cerības tikt tālāk, taču nav šaubu ka vācieši cīnīsies par uzvaru šajā mačā – augstākas vietas turnīra tabulā un arī prestiža dēļ.
2008. gada Pasaules čempionāts hokejā.Kvalifikācijas raunds F apakšgrupa.
2008. gada 11. maijs, Halifax Metro CentreNorvēģijas izlase – Latvijas izlase 1:4 (1:2, 0:1, 0:1) Spēles gaita
Vārtu guvumi:
11:34 Cipulis (Sprukts) 0:1,
12:56 Spets (Bastiansen, Holos) 1:1,
17:22 Vasiļjevs (Karsums) 1:2,
22:27 Miķelis Rēdlihs (Bērziņš, Dārziņš) 1:3, 59:36 Dārziņš (Pujacs, Masaļskis, vair., tukšos vārtos) 1:4Metieni:23:30Vārtsargi: Grotnes (no 57:29–59:04 un no 59:19-59:36 tukši vārti) – Masaļskis Soda minūtes: 10:10

Sadarbības partneri