LHF valdes sēdes 15. novembra lēmumi

15. novembrī notika Latvijas Hokeja federācijas (LHF) sēde. Dienas kārtībā bija jautājumi par:
- Atskaite par Latvijas U-20 hokeja izlases startu turnīrā Dānijā;
- Latvijas U-18 izlase un tās gatavošanās;
- Republikas čempionātu norises gaita.

Par Latvijas U-20 izlases startu turnīrā Dānijā atskaitījās izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs. Treneris atzina, ka turnīrā bija augsts līmenis. Mūsu galvenie konkurenti baltkrievi izcīnīja pirmo vietu, mūsu komanda palika otrā, piedzīvojot vienu zaudējumu tieši pret Baltkrievijas U-20. Trenerim atsevišķās spēlēs bija pretenzija pret uzbrukumu, kaut gan komandas sniegums ar katru spēli uzlabojās. Iepriecināja aizsardzība, apmierināja vārtsargu līnija. Lielākais uztraukums ir par centra uzbrucējiem. Salīdzinājumā ar pagājušo S. Žoltoka turnīru, sastāvā nebija trīs aizsargu un piecu uzbrucēju. Spēlētāju traumu vai citu iemeslu dēļ, komandā bija tikai viena iespēlēta maiņa. Kopumā noderīgs turnīrs, pasaules čempionāta sagatavošanās posmā. Ir liela vēlēšanās piedalīties šādā turnīrā arī nākamgad. Mūsu galvenie konkurenti par iekļūšanu elites divīzijā, Baltkrievijas junioru izlase, čempionātam gatavojas ļoti nopietni, jau vairākus turnīrus tiek iespēlēts viens un tas pats sastāvs, pamainot tikai dažus spēlētājus. Izlasei ir liela pretimnākšana no diviem MHL Baltkrievijas klubiem.

Uz pasaules čempionātu pirmajā divīzijā, kas notiks no 13. -19. decembrim Baltkrievijas pilsētā Bobruiskā, ir vēlme piesaistīt Ralfu Freibergu, Kristiānu Pelšu un Zemgusu Girgensonu no Ziemeļamerikas, iespējams arī citus. No HK Rīga aptuveni ir 15 Latvijas U-20 izlases kandidāti. Saskaņā ar IIHF noteikumiem visiem izsauktajiem izlases kandidātiem ir jābūt 7 dienas pirms oficiālo spēļu sākuma. Līdz ar to, valde vienbalsīgi atbalstīja, ka visiem Latvijas U-20 izlases kandidātiem 6. decembrī ir jābūt galvenā trenera, Leonīda Beresņeva rīcībā. Galvenais treneris uzsvēra, ka treniņus varētu sākt ātrāk, 3. novembrī, ir pamats uzskatīt, ka ārzemēs un Latvijas čempionātā spēlējošo hokejistu klubi kandidātus atlaidīs ātrāk, nekā IIHF noteikumos un LHF nolikumā par spēlētāju pārejām, ir teikts.

LHF valde cītīgi sekos, lai netiktu pārkāpti IIHF un LHF noteikumi, kuros teikts, ka spēlētājam, kurš izsaukts uz spēlēm kādā no valsts izlasēm, nav tiesīgs spēlēt sava kluba sastāvā laika posmā, uz kuru spēlētājs atlaists vai viņam bija jābūt atlaistam uz kādu no valsts izlasēm. Šajā gadījumā iet runa par Latvijas U-20 hokeja izlasi. Gadījumā, ja klubs atsakās atlaist spēlētāju vai atsakās to darīt, LHF valde var pieņemt lēmumu piemērot naudas sodu vai arī pat diskvalificēt spēlētāju. Šajā sakarībā LHF valde prasīs HK Rīga vadībai paskaidrojumus par izsaukto spēlētāju nepiedalīšanos Latvijas U-20 izlases sastāvā turnīrā Dānijā. Ir sarūgtinājums un bažas par dažu Latvijas jauno hokejistu patriotismu un godu pārstāvēt savu valsti starptautiskajā mērogā. Latvijas izlasē hokejistiem ir jāspēlē patriotisku jūtu vadītiem aizstāvot valsts karoga krāsas un klubu pozīcijai šajā jautājumā ir jābūt lojālākai, jo valsts izlase ir prioritāra jebkurā sportā.

Par Latvijas U-18 hokeja izlases pārbaudes spēlēm ar Austrijas komandu stāstīja ieceltais, uz šīm divām spēlēm, treneris Anatolijs Jemeļjaņenko. Treneris uzsvēra, ka rezultāts iepriecina, bija redzams komandas gars, nebija individuālistu. Diemžēl nepatika spēles disciplīna, kurai jāvelta ir ilgāks laiks. LHF valdes loceklis Valentīns Bļugers atzina, ka divu mēnešu laikā tika apzināti visi Latvijas hokeja treneri un tika piesaistīti spēlētāji no Liepājas metalurga, Daugavpils, SK Rīga, kā arī trīs ārzemēs spēlējošie. Tā kā šobrīd komanda ir bez galvenā trenera, valde izteica piedāvājumu nozīmēt LHF valdes locekli Helmutu Balderi par U-18 izlases vadītāju un dot uzdevumu mēneša laikā izvērtēt Latvijas U-18 izlases galvenā trenera amatu kandidātus un dot priekšlikumus.

Par bērnu un jaunatnes meistarsacīkšu hokejā, otrā posma sākumu klāstīja LHF sporta direktors Mārtiņš Pagodkins. Viņš atzina, ka vēl joprojām turpinās spēļu pārcelšana. Komandas, SK Rīga un Valmiera ir sodītas jo tika patvaļīgi pārceltas spēles, kas pirmajā posmā pēc Reglamenta ir aizliegts. Dažu komandu dalība Baltkrievijas čempionātā jauc Latvijas čempionāta kalendāru.

Par Latvijas atklāto virslīgas hokeja čempionāta norises gaitu LHF valdi iepazīstināja LHF izpilddirektors Ēvalds Grabovskis. No 144 spēlēm ir nospēlētas 55. Tiek stingri ņemts vērā reglamenta neievērošana. LHF valde atbalstīja priekšlikumu, ka HK Ogre jānokārto visas saistības ar LHF, ja tas netiks izdarīts paredzētā termiņā, tad komanda tiks izslēgta no čempionāta. Tai pašā laikā, ja atkārtosies saistību nepildīšana – automātiski komanda tiks izslēgta no čempionāta.

LHF valde nolēma nākamo valdes sēdi rīkot 7. decembrī, plkst.12:00, laikā, kad Latvijas U-20 uzsāks pēdējo gatavošanas posmu pirms pasaules čempionāta pirmajā divīzijā, kas norisināsies no 13. -19. decembrim Baltkrievijas pilsētā Bobruiskā.

Sadarbības partneri