Notikusi LHF tiesnešu metodiskā sanāksme

Otrdien, 27.septembrī, LHF telpās, Raunas ielā 23, notika Latvijas atklātā virslīgas hokeja čempionāta un jaunatnes meistarsacīkšu apkalpojošo tiesnešu metodiskā sanāksme. Sanāksmē piedalījās 45 Rīgas un Jelgavas tiesneši.

Dienas kārtībā bija jautājumi par:
- hokeja spēles noteikumu pielietošana;
- laukuma tiesnešu sadarbība ar spēles sekretāru, precīza spēles statistikas atspoguļošana hokeja spēles protokolos;
- spēļu organizācijas uzlabošanas pasākumi;
- reglamentu prasību ievērošana kā no tienešu, tā ar no komandu puses.

Par noteikumu prasību pielietošanu un vienādu traktējumu, materiālus sagatavoja un skaidrojumu sniedza Latvijas labākais hokeja tiesnesis Eduards Odiņš. Izskatot dažādas spēļu situācijas, tiesnešiem tika izskaidrots IIHF un LHF redzējums un uzstādījums, lai visi tiesneši vienādi pielietotu noteikumu prasības. Uzmanība tika pievērsta noteikumu punktiem, kuri saistīti ar uzbrukumu galvā, nepareizu uzbrukumu, pielietojot spēka paņēmienu, grūšanu apmalē, kā arī spēlei ar augsti paceltu nūju, gūstot vārtus. Uzsvērta tika prasība, ka tiesneša pieņemtais lēmums ir jāsaprot ne tikai spēlētājiem un treneriem, bet arī skatītājiem, kuri ne vienmēr precīzi orientējas hokeja spēles noteikumos. Eduards Odiņš dalījās savā pieredzē par dažādām situācijām spēlēs, kas notika pagājušajā pasaules čempionātā Slovākijā.

Lai nodrošinātu precīzu spēles statistiku hokeja spēles protokolos, liela uzmanība sanāksmē tika veltīta spēļu sekretāru darbībai. Pēc pirmajām aizvadītajām sacensībām Latvijas virslīgā un jaunatnes čempionātā ir izkristalizējušies jautājumi, kuri traucē precīzu spēļu sekretāru darbu. Pirmkārt, tie ir komandu pieteikumi uz spēli. Ne visi tiesneši ievēro prasību komandām iesniegt LHF apstiprināto pieteikumu formu. Tika atgādināts pagājušās sezonas jauninājums protokolus no komandu puses parakstīt pēc spēles, lai komandu pārstāvji var pārliecināties par statistikas precizitāti. Joprojām aktuāla ir spēlētāju licenču pārbaude. No tiesnešu puses izskanēja priekšlikums, ka komandas pārstāvim ir jāiesniedz spēles sekretāram tikai to spēlētāju licences, kuri ir attiecīgās spēles pieteikumā. LHF Tiesnešu sektora vadītājs Andrejs Zaķis aicināja un pieprasīja cienīt sevi un nenovērsties no noteikumu un reglamentu prasību izpildīšanas. Kā arī vēlreiz atgādināt komandām par attiecīgām prasībām. Par sekretāru darba uzlabošanu savus priekšlikumus izteica brigādes tiesneši Ivars Plikšķis, Haralds Ozoliņbeiks un Ģirts Ūdris.

Spēļu organizācija. Šī lieta nav īpaši bieži izskatīta tiesnešu sanāksmēs. Taču ir saņemtas pamatotas pretenzijas no hokeja arēnām, ka atsevišķas spēles nebeidzas tām paredzētajā laikā. Lai novērstu šo situāciju, tika pievērsta uzmanība un atgādināta prasība par savlaicīgu spēļu un trešdaļu sākumu (pirmo iemetienu veikšanu), kā arī komandu spēlētāju maiņas procedūras ievērošanu. Pie spēļu organizācijas pieskaitāms arī konkrētā tiesneša gatavība nodrošināt tam uzticēto funkciju izpildi, pirms spēles pārbaudot viņa rīcībā nodoto tehniku, iekārtas, pienākumu izpildes vietu.

Pēc Tiesnešu komitejas lēmuma tika pieņemts, ka metodiskās sanāksmes tiks sasauktas katra mēneša otrajā otrdienā. Turpmāk šajās sanāksmēs tiks izvērtētas konkrētu tiesnešu darbību neprecizitātes, un paziņoti Tiesnešu komitejas lēmumi, ja tādi būs pieņemti.

LHF Tiesnešu sektora vadītājs
Andrejs Zaķis

Sadarbības partneri