Hokeja sezonas kopsavilkums

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/F64 Photo Agency.

Aizvadītajā sezonā Latvijas Hokeja federācija (LHF) jau kuru gadu cītīgi darbojās, lai hokejs Latvijā dzīvotu arī ekonomiski grūtajā laikā. Par to kā tas izdevās var spriest tikai pēc darbiem.

Atskatoties uz 2011./2012. gada sezonu, jāatgādina, ka pagājušā gada nogalē visus hokeja pazinējus vienaldzīgus neatstāja Latvijas U-20 hokeja izlases dalība pasaules čempionātā augstākajā divīzijā Kanādā. Ērika Miļuna vadītā komanda pēc gada pārtraukuma atkal cīnījās ar hokeja varenajiem. Izšķirošajā spēlē par palikšanu elites divīzijā mūsu juniori ar 2:1 papildlaikā spēja izcīnīt svarīgu uzvaru pār Dānijas vienaudžiem. Priecē, ka nākamajā pasaules čempionātā, kas notiks Krievijas pilsētā Ufā, Latvijas izlasi drīkstēs pārstāvēt 14 šī čempionāta dalībnieki, kuri uzkrājuši augsta līmeņa spēļu pieredzi.

Soli uz priekšu šogad pasaules čempionāta elites divīzijā Čehijā spēra Latvijas U-18 izlase. Kaut arī neizdevās sasniegt nosprausto mērķi, iekļūt nākamajā turnīra kārtā, komandas parādītais sniegums vieš cerības, ka augsti rezultāti neizpaliks. Mūsu jauniešu izlase priekšsacīkstēs spēja uzveikt Vācijas un Šveices vienības, diemžēl Krievijas komandas „nejēdzīgais” zaudējums vāciešiem, Latvijas komandu „nosūtīja” uz izdzīvošanas turnīru, kurā pirmo reizi tika saglabāta vieta augtākajā divīzijā.

Savā līmenī šogad startēja Latvijas sieviešu hokeja izlase, kura pasaules čempionātā 1. divīzijā Ventspilī izcīnīja divas uzvaras pār spēcīgajām Kazahstānas un Japānas komandām un ierindojās piektajā vietā. Kazahietes aizsūtot uz divīziju zemāk.

Pašu mājās, Latvijas atklātajā virslīgas hokeja čempionātā (LAČ) šogad notika spraiga cīņa finālā starp „Liepājas Metalurgs2” un „Ozolnieki-MONARCH”. Uzvarot sērijā ar 4:1, otro gadu pēc kārtas čempionu kauss nonāca vēju pilsētā. Bronzas medaļas ieguva „SMScredit.lv” komanda, kura pusfinālā sešu spēļu sērijā atzina liepājnieku pārākumu. Klubi drīzumā sāks gatavoties jaunajai sezonai, bet maija beigās notiks Virslīgas direktorāts, kur taps skaidrs nākamā čempionāta dalības noteikumi. Atbalstu komandām iespēju robežās sniegs LHF.

Šodien un turpmāk ir aktuāls jautājums par bērnu un jauniešu hokeja attīstību, jo tā ir mūsu nākotne! Šosezon LHF turpināja aktīvi strādāt un nodrošināt Bērnu un jaunatnes meistarsacīkšu norisi, finansiāli atbalstot komandu dalību jaunatnes čempionātā. Šosezon Latvijas bērnu un jaunatnes meistarsacīkstēs hokejā (LBJMH) piecās vecuma grupās: U-10, U-12, U-14, U-16 un U-18 piedalījās 66 komandas, pagājušajā gadā – 61 komanda.

Šajā sezonā Latvijas atklātajā čempionātā hokejā sievietēm uzvaru izcīnīja Baltkrievijas komanda Minskas „Panteras”, kura tikai vienu reizi izjuta zaudējuma rūgtumu. Otrajā vietā ierindojās SHK „Laima”, bronzas godalgas tika HK „Sāga1” meitenēm.

Sezonas noslēgumā, Latvijas hokeja valstsvienība aizvadīja savu 16. pasaules čempionātu elites divīzijā. Mūsu izlase, jaunā galvenā trenera - Kanādas speciālista, Teda Nolana vadībā septiņās spēlēs izcīnīja divas uzvaras pār Vācijas un Itālijas vienībām un ierindojās desmitajā vietā. Šī ieņemtā vieta pasaules čempionāta ļāva Latvijas izlasei pasaules rangā no 13. vietas pakāpties uz 11. pozīciju, kas dod tiesības nākamā gada februārī olimpisko kvalifikācijas turnīru sarīkot Rīgā.

Priecē, ka arī finansiāli ne jau vieglākajos laikos LHF atbalsta „Aldaris”, „Grindeks”, „Nordea” banka. Paldies arī LR Izglītības un zinātnes ministrijai, Latvijas Olimpiskā komitejai, kas rod iespēju piesaistīt hokejam papildus līdzekļus. Arī atbalstītāji palīdz sakārtot daudzas praktiskas lietas hokeja procesā, paldies: „Venden”, „Baltikums Apdrošināšana”, „Sports Lukss”, „Nike”, „Xerox CRC”, „Dzintars”, „Baltman”.

Nākamajā sezonā Latvija hokeja izlases PČ elitē būs visās vecuma grupās. Gaidīsim jaunas un skaistas uzvaras!

Hokeja sezona ir noslēgusies, toties LHF ir darba pilnas rokas. Pirmdien, 28. maijā tiek plānota šīs sezonas pēdējā LHF valdes sēde, kurā tiks vērtēta 2011./2012. gada sezona, kā arī tiks ieskicēta nākamā – 2012./2013. gada sezona

Sadarbības partneri