Hokeja sezonas kopsavilkums

Foto: Vladislavs Proškins

Aizvadītajā sezonā Latvijas Hokeja federācija (LHF) cītīgi darbojās, lai hokejs Latvijā dzīvotu arī ekonomiski grūtajā laikā. Pagājušā sezonā bija spraiga, piepildīta ar pasaules augstākajiem sporta pasākumiem, jauniem darbiem, pienākumiem un pārdomām.

Pagājušā gada nogalē Krievijas pilsētā Ufā Latvijas U20 hokeja izlase piedalījās pasaules čempionātā augstākajā divīzijā. Diemžēl, komanda nespēja iepriecināt līdzjutējus ar parādīto sniegumu un rezultātiem. Leonīda Tambijeva vadītā Latvijas U20 izlase piedzīvoja zaudējumus visās spēlēs un izkrita uz 1. divīziju. Šogad mērķis viens - izcīnīt ceļazīmi uz elites divīziju, tas būs grūti izdarāms, jo ir mainīta čempionāta izspēles sistēma un ceļazīmi uz augstāko divīziju izcīnīs tikai viena komanda. Viennozīmīgi, mūsu junioriem ir pa spēkam uzveikt Baltkrieviju, Dāniju, Slovēniju, Austriju un Poliju.

Februārī Latvijas hokeja izlase savu skatītāju priekšā paveica lielu darbu. Uzvaras pār Lielbritāniju un Kazahstānu, kā arī neizšķirts spēles pamatlaikā pret Franciju nodrošināja ceturto reizi pēc kārtas mūsu izlasei startēt ziemas olimpiskajās spēlēs. Galvenā panākuma atslēga bija saliedēta komanda, kurā bija savākts labākais sastāvs. Liela loma šajā ir arī federācijai, kura ar savu darbu panāca, lai izlasē pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriežas Sandis Ozoliņš un Aleksandrs Ņiživijs. Šķiet, ka spēlētāji ir sākuši apzināties, ka pārstāv nevis kādu klubu vai federāciju, bet Latviju. Ir liels prieks un gandarījums par izlases sasniegto, jo vairākas lielas hokeja valstis šoreiz uz Sočiem netika. Tādas spēcīgas izlases kā Vācija, Baltkrievija un Dānija šoreiz palika aiz borta un tas tikai vēl vairāk pasvītro šī sasnieguma nozīmīgumu, uzsver LHF prezidents Kirovs Lipmans.

No 19. līdz 21. februārim Latvijas U17 hokeja izlase Rumānijas pilsētā Brašovā piedalījās 11. Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiādē. Mūsu jaunieši piedzīvoja divus zaudējumus pret Krieviju un Šveici, kā arī izcīnīja uzvaru pār mājiniekiem rumāņiem, ierindojās piektajā vietā. Tādējādi atkārtojot divus gadus vecu panākumu. Hokeja speciālisti atzīst, ka šai izlasei ir potenciāls un galvenā mēraukla būs nākamā gada pasaules čempionāts Francijā.

Šogad augstāko divīziju nācās atstāt arī Latvijas U18 hokeja izlasei, kura uz Soču olimpiskā ledus piedzīvoja sešus zaudējumus. Nākamgad 1. divīzijas A grupas čempionātā mūsu jauniešu izlase Nīcā sacentīsies ar Norvēģijas, Itālijas, Baltkrievijas, Francijas un Kazahstānas vienaudžiem.

Diemžēl pēdējā gada laikā mūs nespēj iepriecināt Latvijas sieviešu hokeja izlase. Olimpiskā kvalifikācijas turnīrā, kas norisinājās Valmierā, tika zaudēts visās spēlēs. Cerot uz pozitīvām pārmaiņām, par galveno treneri tika iecelts Vladimiru Golovkovu. Nupat pēdējā pasaules čempionātā arī viņš nespēja izpildīt uzdevumu. Mūsu komanda zaudēja visās spēlēs un atstāja 1. divīzijas A grupu. Mūsu komandas pretinieces B grupas čempionātā, kas nākamā gada pavasarī norisināsies Ventspilī būs Nīderlandes, Kazahstānas, Ķīnas, Ungārijas un Ziemeļkorejas hokejistes. Šīm neveiksmēm ir vairāki iemesli, proti, komandā notiek paaudžu maiņa un jaunās meitenes vēl nespēj sasniegt pienācīgu līmeni. Otrkārt, spēlētājas karjeru ir beigusi leģendārā vārtsardze Lolita Andriševska, kura kopš 1992. gada pārstāvēja Latviju visos Eiropas un pasaules čempionātos.

Pašu mājās, Latvijas Virslīgas hokeja čempionātā startēja astoņas komandas: Liepājas Metalurgs2, HK Ozolnieki/MONARCH, SMScredit.lv, HK Zemgale/JLSS, HS Rīga/Prizma, HS Rīga/Prizma2, SK Rīga’96, un HK Juniors. Diemžēl, šogad virslīgā nestartēja komanda no Daugavpils, kura laicīgi nespēja sagatavoties 2013. gada sezonai. Par šīs sezonas uzvarētājiem pirmo reizi komandas pastāvēšanas vēsturē kļuva „SMScredit.lv” vienība. Spraigā cīņā finālā tika izcīnīta uzvara pār HK „Juniors” komandu. Priecē, ka šajā finālsērijā sportiskā intriga saglabājās līdz pat pēdējai spēles sekundei. Klubi drīzumā sāks gatavoties jaunajai sezonai, bet maija beigās notiks Virslīgas direktorāts, kur taps skaidrs nākamā čempionāta dalības noteikumi. Atbalstu komandām iespēju robežās sniegs LHF.

Šodien un turpmāk ir aktuāls jautājums par bērnu un jauniešu hokeja attīstību, jo tā ir mūsu nākotne! Šosezon LHF turpināja aktīvi strādāt un nodrošināt Bērnu un jaunatnes meistarsacīkšu norisi, finansiāli atbalstot komandu dalību jaunatnes čempionātā. Šosezon Latvijas bērnu un jaunatnes meistarsacīkstēs (LBJMH) piecās vecuma grupās: U-10, U-12, U-14, U-16 un U-18 piedalījās 72 komandas, pagājušajā gadā – 65 komandas. Spraigākās cīņas norisinājās jaunākajās vecuma grupās - U12 un U14, kur līdz pēdējai spēlei nebija zināms godalgoto medaļu sadalījums. Kopumā jauno hokejistu skaits pārsniedza pusotru tūkstoti. LBJMH šajā sezonā aptvēra visu Latvijas teritoriju, spēlēs norisinājās visās Latvijas hokeja hallēs.

Šajā sezonā Latvijas čempionātā hokejā sievietēm uzvaru izcīnīja sieviešu izlases bāzes komanda SHK „Laima”. Otrajā vietā ierindojās „Laima90”, bronzas godalgas tika HK „Sāga” meitenēm.

Sezonas noslēgumā, Latvijas hokeja valstsvienība aizvadīja savu 17. pasaules čempionātu elites divīzijā. Mūsu izlase, galvenā trenera - Kanādas speciālista, Teda Nolana vadībā septiņās spēlēs izcīnīja divas uzvaras pār Francijas un Slovākijas vienībām, kā arī nospēlēja 2:2 spēles pamatlaikā pret mājiniekiem somiem, ierindojās vienpadsmitajā vietā. Šī ieņemtā vieta pasaules čempionāta ļāva Latvijas izlasei pasaules rangā saglabāt 11. pozīciju. Latvijas izlases sastāvā pasaules čempionātā Helsinkos debitēja četri jaunie hokejisti, kuri līdz šim šāda līmeņa turnīros nebija piedalījušies: vārtos Kristers Gudļevskis (1992.), aizsardzībā Ralfs Freibergs (1991.), uzbrukumā Vitālijs Pavlovs (1989) un Zemgus Girgensons (1994.).

Priecē, ka arī finansiāli ne jau vieglākajos laikos LHF turpina atbalstīt „Aldaris”, „Grindeks”, „Latvijas Dzelzceļš”, „Nordea” banka. Paldies arī LR Izglītības un zinātnes ministrijai, Latvijas Olimpiskā komitejai, kas rod iespēju piesaistīt hokejam papildus līdzekļus. Arī atbalstītāji palīdz sakārtot daudzas praktiskas lietas hokeja procesā, paldies: „Venden”, „Baltikums Apdrošināšana”, „Sports Lukss”, „Nike”, „Xerox CRC”, „Dzintars”, „Baltman”, „Amber Ice”. Paldies arī informatīvajiem sadarbības partneriem, kuri visu sezonu cītīgi informēja sabiedrību par LHF aktivitātēm: LTV7, LR1, SWH, Sportacentrs.com, Delfi, Leta, MK-Latvija, inbox.lv, Spice, Pilsētas līnijas.

Nākamais gads Latvijas hokeja izlasei ir zem Olimpiādes zīmes. Gaidīsim jaunas un skaistas uzvaras!

Sadarbības partneri