Rakstām vēsturi! Mums ir bronza

Vēsturisku panākumu Latvijas sportā sasniegusi nacionālā hokeja izlase. Harija Vītoliņa vadītā komanda spēlē par trešo vietu papildlaikā ar 4:3 pieveica Amerikas Savienoto Valstu izlasi, un mājās no Tamperes brauks ar bronzas medaļām kaklā!

Jauns ieraksts Latvijas sporta vēsturē. Hokejs, kas allaž aizrāvis visu Latviju, to paveica arī šopavasar, sasniedzot pašu augstāko punktu. Spēlējot elites divīzijā kopš 1997. gada, pirmo reizi izlases vēsturē Latvijas valstsvienība izcīnījusi pasaules čempionāta medaļas - 2023. gada hokeja pavasaris izkalts bronzā.

Pašmāju čempionāts Harija Vītoliņa vadītajai komandai sākās sarežģīti. Divi zaudējumi, un arī turpinājumā izlase tempu uzņēma pamazām. Uz priekšu dzina līdzjutēju pūļi, un izdevās gan sasniegt ceturtdaļfinālu, gan beidzot pārvarēta arī pusfināla barjera.

Čempionāta noslēdzošajā mačā latvieši izrāva bronzas medaļas pret ASV, un pēdējo vārtu teica Kristiāns Rubīns. Piecas minūtes līdz pamatlaika beigām aizsargs panāca izlīdzinājumu, bet papildlaika otrajā minūtē arī izrāva uzvaru - 4:3! Latvijai bronzas medaļas.

Pirmais periods izvērtās ļoti rezultatīvs, un laukumā bija vērojama ārkārtīgi sīva cīņa. Pirmā savu rēķinu atklāja Latvijas izlase, kad vairākumā nostrādāja brāļu Bukartu saikne – Rihards piespēlēja gar vārtiem Robertam, kurš raidīja ripu vārtos (1:0). Vien divas minūtes vēlāk gan ASV atjaunoja līdzsvaru uz tablo, kad ofensīvu ar metienu virs Artūra Šilova kājsarga noslēdza pretinieku rezultatīvākais hokejists Roko Grimaldi (1:1).

Vēl viena ātra gūto vārtu apmaiņa sekoja trešdaļas izskaņā. Ripu nelielā Keisija Desmita atstātā spraugā vārtu stūrī iebakstīja Jānis Jaks (2:1), bet nepilnu minūti līdz sirēnai atkal atbildēja Grimaldi, kļūstot tikai par otro hokejistu čempionātā, kurš uzlauzis Latvijas izlases mazākumu (2:2).

Mača pirmajās 20 minūtēs pamatīgi dabūja ciest latviešu aizsargu rindas – rupju spēka paņēmienu trešdaļas vidū pret Kārli Čuksti izpildīja Alekss Taks, Čukstem izlases personāla vadībā dodoties uz ģērbtuvēm, bet pirms mazākuma, kad tika zaudēti otrie vārti, ripa no tuvas distances trāpīja pa muti Jakam – asinis, un aizsargs laukumā atgriezās ar sašūtu lūpu. Abi gan pēcāk atkal devās cīņā.

Otrajā trešdaļā uz ledus jau izpaudās nospiedošāks ASV pārsvars. Artūrs Šilovs tika galā ar visiem desmit metieniem pa Latvijas izlases vārtiem, bet uzbrukumā izdevās atbildēt tikai ar trim. Neizmantots arī skaitliskais vairākums. Labākais moments - ātrajā uzbrukumā Oskaram Batņam, tomēr nelaikā pievīla ekipējums, metiena brīdī lūstot uzbrucēja nūjai.

Trešās trešdaļas sākumā amerikāņi pirmo reizi spēlē izvirzījās vadībā, no vārtu priekšas trāpot Metam Koronato (2:3). Pamatlaika beigām tuvojoties, Latvijas izlase pamazām kāpināja savu ofensīvu, un 55. minūtē fani Tamperē atkal varēja uzgavilēt - Desmitu ar metienu no zilās līnijas pārspēja Kristiāns Rubīns (3:3).

Tieši 25 gadus vecais aizsargs kļuva par bronzas mača varoni. Latvijas izlase kontrolēja notikumus arī papildlaikā. Kaspars Daugaviņš ieveda ripu uzbrukuma zonā, meta, ripa atlēca pie Rubīna, kurš trieca to virs vārtsarga pleca (4:3). Līksmība, gaviles un prieka asaras varēja sākties.

"Ticiet saviem sapņiem. Nosapņoju, ka mums būs medaļas, bet negribējās to teikt skaļi. Jātic saviem sapņiem," tā intervijā LTV Harijs Vītoliņš, bronzas medaļnieku galvenais treneris.

Sadarbības partneri