Latvijas sieviešu izlases galvenais treneris: Izbaudu darbu ar cilvēkiem, kuri mīl un ciena šo sportu

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valde par Latvijas sieviešu nacionālās hokeja izlases galveno treneri septembra sākumā nozīmēja Somijas speciālistu Hannu Saintula (65). Somu treneris lielāko trenera karjeras daļu strādājis par Somijas sieviešu izlases galveno treneri, kur četras reizes kļuvis par pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvēju. Sarunā ar Latvijas Hokeju federāciju Saintula stāsta par izvēli kļūt par Latvijas sieviešu izlases treneri, nākotnes mērķiem un personisko filozofiju.

- Kāpēc pieņēmāt lēmumu kļūt par Latvijas sieviešu hokeja izlases galveno treneri?

- Tas man ir jauns izaicinājums. Vēlos palīdzēt komandai. Tie laikam ir divi galvenie iemesli. Tāpat uzskatu, ka Latvija ir īsta hokeja valsts. Vēlos no jums mācīties, kā arī dot kaut ko no sevis. Vēlos sniegt visu savu pieredzi sieviešu hokejā. Esmu cilvēks, kas ļoti, ļoti mīl hokeju. Kad biju jauns un pārstāju spēlēt hokeju, uzreiz kļuvu par treneri. Man ir 45 gadu ilga trenera pieredze. Izbaudu darbu ar cilvēkiem, kuri mīl un ciena šo sportu.

- Kāda ir Jūsu hokeja filozofija?

- Vēlos veidot ciešu sadarbību ar visiem iesaistītajiem cilvēkiem – spēlētājiem, treneriem, apkalpojošo personālu. Ir jārespektē spēlētājas, pati hokeja spēle, pretinieks, tiesneši un visas iesaistītās puses, kas atrodas blakus komandai. Tā ir mana filozofija.

- Kādi ir Jūsu mērķi kopā ar Latvijas sieviešu hokeja izlasi?

- Īstermiņa mērķi – maksimāli daudz palīdzēt nacionālajai izlasei un U18 meiteņu komandai. Mums ir jāatrod iespēja kopīgi strādāt, respektējot Latvijas kultūru un tās hokeju. Centīšos ieviest nianses no sevis un somu hokeja modernos risinājumus. Ja runājam par ilgtermiņa mērķiem, tad vēlos panākt skaitlisku pieaugumu Latvijas sieviešu hokejā. Tas, protams, nav viegli. Nākotnē Latvijā vēlētos redzēt sieviešu hokejistu pieaugumu – vidēji 500 līdz 800 spēlētājām. 

 - Daudzus gadus esat strādājis sieviešu hokejā. Kā hokejs ir mainījies gadu gaitā?

- Šis nav viegls jautājums. Tomēr, ja man jāatbild, tad es teiktu, ka hokejs ir kļuvis ātrāks un meitenes ir spēcīgākas. Uz laukuma vairāk nav tik daudz laika domāt. Šobrīd tā ir gan sieviešu, gan vīriešu hokejā. Kā arī ir mainījušies noteikumi, tas padarījis spēli atšķirīgāku. 

- Kādi ir jūsu pirmie iespaidi par hokeja vidi, kurā Jums būs jāstrādā?

- Mans uzturēšanās laiks Latvijā nav bijis ļoti ilgs, tādēļ ir sarežģīti raksturot. Tādēļ ir sarežģīti to raksturot. Latvijas Hokeja federācijas vēlas visu darīt pareizi, tāpat arī vietēji klubi cenšas, cik vien spēj. Ir ļoti svarīgi, ka LHF saprot, kāds personāls ir nepieciešams sieviešu hokejā. Tas ir ļoti svarīgi Latvijas hokeja nākotnei. 

- Ko iepriekš zinājāt par Latviju?

- Daudz par Latviju neko nezinu, taču vairākas reizes esmu bijis tās galvaspilsētā Rīgā. Tā ir fantastiska vieta, kuru apmeklēt un kurā dzīvot. Latvijas cilvēki ir ļoti jauki. Tāpat esmu pārsteigts, cik labi šeit visi runā angliski. Tas ir ļoti nozīmīgi tūrisma nozarei. Cilvēki šeit ir ļoti laipni un ieklausās.

Sadarbības partneri