Intervija par Polijas hokeju

Plānojot labāk iepazīt mūsu pretiniekus pārbaudes turnīrā, kas diemžēl veselības drošības nolūkā mūsu izlasei ies secen, Jūsu uzmanībai Latvijas Hokeja Federācija piedāvā interviju ar Polijas Hokeja Federācijas Viceprezidenti un vienlaicīgi arī Polijas Hokeja Līgas Prezidenti un IIHF Padomes locekli Martu Zavadsku (Marta Zawadska). Kā arī uz beidzamajiem diviem jautājumiem par Polijas izlases gatavošanos un mērķiem atbildes sniedz Polijas izlases un šā brīža Polijas Hokeja Līgas līdervienības "JKH GKS Jastrzebie" treneris Roberts Kalabers (Robert Kalaber).

Marta Zavadska

Vai hokejs Polijā paliek populārāks un vai Jūs to redzat starp populārākajiem sporta veidiem valstī?

  • Hokejam ir lielisks fons Polijas sporta vēsturē. Diemžēl pēdējos pāris gados bijuši gan kāpumi, gan kritumi. Tā kā 1. divīzijā ir ļoti spēcīga un konkurētspējīga izlašu pārstāvniecība. Polija bija tā, kurai nācās ciest visvairāk un nesen izkrist uz zemāku divīziju. Šobrīd mēs esam pārbūves procesā galvenokārt sportiskajā ziņā, kā arī pašā Federācijas organizācijā. Tas mums palīdzēs nostiprināt hokeja pozīcijas starp sporta veidiem, tikt pamanāmiem lielākai atbalstītāju grupai un it īpaši jauniem lietpratējiem šajā skaistajā spēlē. Bet mēs vēl joprojām esam starp vadošajiem 3 ziemas, kā arī  komandu sporta veidiem.

 

Kuri sporta veidi tiek uzskatīti par galvenajiem hokeja konkurentiem?

  • Šobrīd mēs konkurējam ar diviem citiem komandu sporta veidiem – handbolu un basketbolu. Neskatoties uz to mēs radām iespaidu, ka hokejs ir ātrākā sporta spēle, kas raisa intrigu un neparedzamību spēles laikā.

 

 

Cik daudz Jūsu klubiem ir pilnas piramīdas (iesācēji – profesionāļi) un kuri klubi tiek uzskatīti par vadošajiem Polijā?

  • Hokejs galvenokārt ir koncentrējies Polijas dienvidu daļā. Lai arī mums ir pilnvērtīgas programmas Torunā un Gdaņskā, kā arī Poznaņā un Lodzā valsts centrālajā daļā. Mūsu augstākajā līgā – Polijas Hokeja Līgā (PHL) piedalās 10 komandas ar pilnām piramīdām no jauniem spēlētājiem un arī sievietēm. Lai gan klubi ir arī Bitomā, Katovicē-Janovā, Krinicā vai Opolē, taču tur tie vēl cenšas atjaunot dalību augstākajā līgā. Vēl joprojām milzu potenciāls tiek saskatīts arī amatieru hokejā.

 

Vai variet mums pastāstīt vairāk par Polijas augstāko līgu, kā tā ir attīstījusies pēdējo gadu laikā?

  • Pats svarīgākais, ka šobrīd esam sasnieguši stabilitāti. Līga ir spēcīga un gandrīz vienmērīga. Izslēgšanas spēlēs ir ļoti sīvas cīņas. Arī sezonas laikā var redzēt pārsteigumus. Protams, klubu finansiālā situācija ietekmē sniegumu uz ledus, taču ir arī reizes, kad Dāvids uzveic Goliātu. Komanda “JKH Jastrzebie” rāda lielisku sniegumu ar saviem jaunajiem spēlētājiem ar atbalstu no spēcīgiem ārzemniekiem. Komandās, kurās bija iekšējas problēmas, sāk atgriezties normālās sliedēs, kā piemēram "Podhale Nowy Targ" vai "Sanok". Lielākais izaicinājums šobrīd ir atjaunot un uzlabot  infrastruktūru, lai radītu vairāk iespējas līgas jaunpienācējiem,  spēlētājiem, kā arī būtu pievilcīgāki sponsoriem un TV.

 

 

Vai Jūs varētu pastāstīt par sponsoru piesaisti Polijas hokejā? Ko Jūs piedāvājiet potenciāliem atbalstītājiem – nosaukuma tiesības vai reklāmas izvietojumu vai, piemēram, individuālās spēlētāju reklāmas kā Lielbritānijas līgās? 

  • Kā jau minēju, hokejs Polijā ir ceļā uz pārbūvi. Mēs strādājam, lai būtu redzami sabiedrībai TV. Pateicoties spēlēm pret Latviju un Ungāriju tas būs iespējams. Esot redzamiem, tas rada vairāk iespējas sponsoru piesaistei. Top 5 vietējās komandas ir ar stabiliem budžetiem, sadarbojoties ar vietējām pašvaldībām vai valsts uzņēmumiem. Tā kā hokejs ir lielisks sporta veids, pasākumi ar izlases dalību rada vairāk iespēju. Tas pats ir ar vietējo komandu spēlēm pret ārzemju komandām – dalība Čempionu Hokeja Līgā, Kontinentālajā Kausā vai nesen notikušajā Visegrad Cup, kur spēlēja komandas no Čehijas, Slovākijas un Ungārijas.

 

Vai Jūsu augstākajā līgā ir ārzemnieku limits un kāda ir līgas vīzija šajā ziņā?

  • Šobrīd mūsu līga ir atvērta ārzemniekiem. Tomēr mūsu mērķis ir radīt labākos apstākļus jaunajiem vietējiem spēlētājiem sasniegt augstāko līgu. Līdz šai sezonai PHL spēlēja Polijas U23 izlase, kura aizvadīja divus riņķus, lai būtu iespēja jaunajiem un daudzsološajiem spēlētājiem sevi parādīt, kā arī sagatavotu spēlētājus U20 izlasei. COVID situācija diemžēl piespieda mūs apturēt šo programmu, lai nenotiktu lieka spēlētāju apmaiņa augstākās līgas spēlēs. Vēl viena iespēja jaunajiem spēlētājiem ir hokeja vidusskola, kas bāzēta Katovicē, kuru pārstāv U16 un U18 vecuma komandas Čehijas junioru līgās. Sacensties pret potenciāli spēcīgākas valsts komandām – tas palīdz stiprināt mūsu pamatus.

 

 

Cik daudz Jūs zināt par Latvijas hokeju un nacionālo izlasi?

  • Latvijas hokeja pozīcija ir ļoti spēcīga. Mēs varam redzēt Jūsu līdzvērtīgās cīņas ar pasaules TOP 8 komandām. Jūsu meistarīgie spēlētāji iekaro pasauli ar lielu potenciālu. Jūsu vārtsargu skola ir īpaši spēcīga.

 

Kā Polijas hokejs sadzīvo ar izacinājumiem pilno Covid-19 laiku - vai treniņi un spēles norisinās pilnvērtīgi?

  • Līdz šim mums bijuši daži izaicinājumi sezonas gaitā, taču mēs spējām radīt vidi, lai turpinātu sezonu, ja mēs koncentrējamies uz drošību. Līdz šim esam spējuši aizvadīt 119 no 120 iespējamām spēlēm. Vienīgās grūtības sagādā skatītāju neesamība, kas rada robus budžetos un attiecībās ar atbalstītājiem. Pateicoties polskihokej.tv mēs varam redzēt visas spēles tiešraidēs internetā, bet protams mums pietrūkst aizvadīt spēles normālā atmosfērā.

 

Paldies, Marta, par daudzpusīgo ieskatu Polijas hokejā un lai Jums veicas!

 

 

Roberts Kalabers

 

Kā Jūs gatavojieties spēlēm EIHC turnīrā un īpaši spēlei pret Latviju?

  • Mums nav speciāla gatavošanās. Pirms trešdienas draudzības spēles pret Latviju mums būs trīs treniņi. Šo treniņu laikā mēs organizēsim gan aizsardzību, gan uzbrukumu. Mēs nevaram analizēt Latvijas komandu, jo mēs nezinām Latvijas sastāvu. Tomēr ir zināms, ka Jūsu komandai ir plašas spēlētāju izvēles iespējas un mēs esam pārliecināti, ka tā būs labi organizēta komanda, pilna ar dažādām kvalitātēm. Es regulāri skatos Pasaules Čempionātus un zinu, ka Latvijai ir ļoti spēcīga komanda.

 

 

Kādi ir tuvākie un tālākie mērķi Polijas hokejam, nacionālajai izlasei un augstākajai līgai?

  • Mēs esam sagatavojušies nākošā gada Pasaules Čempionātam pirmās divīzijas B grupā Polijā, taču turnīrs tika atcelts. Tagad vissvarīgākais ir Olimpiskās kvalifikācijas finālposms Bratislavā, kur mūsu komandas sacentīsies ar Slovākiju, Baltkrieviju un Austriju. Es gatavoju komandu, kas cīnīsies par uzvaru šajās sacensībās. Vietējā līga? Tā noteikti attīstās, kļūst labāka gadu no gada. Līga ir atvērta ārzemniekiem, tādēļ jaunie Polijas spēlētāji var mācīties no labiem ārzemniekiem kā Marek Hovorka, Zackary Phillips un citiem.

 

Paldies, Robert, par ieskatu Polijas hokeja izlases aktualitātēs un veiksmi turpmākajās gaitās!

Sadarbības partneri