Latvija izlase ar skaistiem vārtiem izcīna uzvaru pār Austriju!

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātu sākusi ar uzvaru pār Austrijas izlasi (5:2). Lai arī Latvija vārtus ielaida pirmā, pirmajā periodā pieļaujot pozicionālu kļūdu vairākumā, Rūdolfs Balcers ātri panāca neizšķirtu, kam sekoja Latvijas dominances trešajā periodā, iemetot trīs vārtus septiņās minūtēs.

Par spīti pēdējo dienu neskaidrībām Teodors Bļugers šodien bija iekļauts Latvijas izlases spēles sastāvā, kamēr Ronalds Ķēniņš aizvadīja savu simto maču valstsvienībā. Vārtos stājās Kristers Gudļevskis, kuram pirmajā periodā gan nebija pārāk daudz darba – pirmajās desmit minūtēs ritēja ātrs un līdzvērtīgs hokejs.

Austrieši divreiz pieļāva nozīmīgas kļūdas savā zonā, kas noveda bīstamām situācijām, vienā no tām Austrijas vārtsargs Davids Kikerts ar ķiveri atvairīja Riharda Bukarta metienu. Svarīgs pavērsiens notika 12. minūtē, kad rupji tika nogāzts jau bez ripas esošais Roberts Bukarts, un austrietis Patriks Peters tika sodīts ar 5+20. Vairākums Latvijai nesanāca tik lielisks, kā kārotos, un 15. minūtē tas palika pagalam traģisks – četri latviešu spēlētāji saskrēja pie pie borta, austrieši izdabūja ripu uz zonas vidu, kur Tomass Rafls gandrīz netraucēti apspēlēja Gudļevski, iemetot mazākumā.

Latvija no šī šoka atguvās ātri – pēc mazāk nekā minūtes ripu vārtu priekšā prasmīgi savāca Rūdolfs Balcers un iemeta vārtos. Latvijas izlases PČ pirmos vārtus otro gadu pēc kārtas guvis tieši Balcers. Piecu minūšu vairākumā varēja izcelties arī Rihards Bukarts, taču viņa mesto ripu Kikerts nedaudz aizskāra un tā trāpīja pa vārtu stabu. Latvija perioda izskaņā izturēja mazākumu, pēc kura uzreiz pēc atgriešanās laukumā labs pretuzbrukums sanāca Galviņam ar Balceru, taču Galviņam metiens nesanāca.

Otrajā periodā Latvija bija krietni pārāka un uzbruka daudz vairāk. Austrijai praktiski visa perioda garumā radās tikai viena patiešām laba vārtu gūšanas iespēja, kad pretinieku uzbrukumā Kristaps Sotnieks bloķēja metienu, glābjot Latviju no vārtu zaudējuma. Savukārt Latvija atbildēja ar vairākiem asiem uzbrukumiem – Laurim Dārziņam neizdevās metiens no vārtu priekšas, Gints Meija trāpīja pa vārtu pārliktni, taču bez rezultātiem palika arī Latvijas pēdējo minūšu spiediens.

Trešā perioda sākumu Latvija sagaidīja vairākumā, un otrajā periodā nepaveiktais ātri tika labots – pēc Balcera piespēles no aizvārtes Dārziņš lieliski trāpīja vārtu tālajā stūrī. Saskaņā ar IIHF sniegto informāciju, tie bija 400. Latvijas vārti PČ augstākajā divīzijā (ieskaitot turnīrus pirms Otrā pasaules kara). Austrijai pēc tam sekoja vairākums, kas netika izmantots, un 45. minūtē Austrijas vārtsargu pārsteidza Rodrigo Ābols, ātrajā uzbrukumā negaidīti izdarot metienu no distances, un arī viņš trāpīja tieši devītniekā – pretējā nekā Dārziņš. Šo vārtu guvumā savu trešo punktu šodienas mačā nopelnīja Balcers.

Latvijas ofensīva gan tikai līdz ar to bija tikai ieskrējusies. Sekoja vēl viens vairākums, kurā gan nesanāca iemest, taču drīz pēc tam izcili nospēlēja Meija, uz zilās līnijas jaņos atstājot pretinieku aizsargu un trāpot pāri vārtsarga plecam tuvajā vārtu devītniekā. Rezultāts 4:1 un spēles gaita deva Latvijai krietnu psiholoģisko pārsvaru un bija labas iespējas arī iemest piekto ripu, taču tā vietā Austrija atgādināja par sevi, iemetot vairākumā.

Latviešu hokejisti gan nevēlējās lieki satraukt savus līdzjutējus un nieka 16 sekundes vēlāk no aizvārtes Balcers izspēlēja ripu Ķēniņam, kurš to uzreiz precīzi trieca vārtos, arī šoreiz trāpot vārtu devītniekā. Šo vārtu guvumā savu ceturto punktu šodienas mačā nopelnīja Balcers. Četras minūtes pirms beigām tika panākts 5:2, un Latvijai drīz radās arī iespēja vairākumā, kas netika realizēta, tāpat palika neizmantota iespēja Meijam, kad viņam nesanāca metiens ātrajā uzbrukumā trīs pret diviem, taču droša uzvara tika izcīnīta tik un tā.

Par labāko Latvijas izlasē šajā mačā tika atzīts Kristers Gudļevskis, kurš gan slidoja pēc balvas ar nedaudz pārsteigtu seju, bet Austrijai šis gods tika Mihaelam Raflam. Ar vairāk nekā vienu punktu Latvijas sastāvā izcēlās Bļugers (0+2), Dārziņš (1+1) un Ķēniņš (1+1), bet Balcers savāca veselus četrus punktus (1+3), kas viņu padara par PČ pirmās kārtas rezultatīvāko spēlētāju, dalot šo godu ar šveicieti Kevinu Fialu.

Latvija - Austrija 5:2 (1:1, 0:0, 4:1)

Vārti: 14:39 M.Rafls (Palestrangs, Herburgers) 0:1, 15:21 Balcers (Dārziņš, Freibergs) 1:1, 40:23 Dārziņš (Balcers, Bļugers) 2:1, 44:19 Ābols (Balcers, Ķēniņš) 3:1, 47:16 Meija (Cibuļskis, Bļugers) 4:1 55:44 Herfburgers (Hofers, Cvergers) 2:4, 56:00 Ķēniņš (Balcers) 5:2
Metieni: 39:18
Soda minūtes: 6:35
Vārtsargi: Gudļevskis - Kikerts

B grupa

V. Komanda Sp. U UP ZP Z Vārti P-ti
1. Šveice 1 1 0 0 0 9:0 3
2. Krievija 1 1 0 0 0 5:2 3
3. Čehija 1 1 0 0 0 5:2 3
4. Latvija 1 1 0 0 0 5:2 3
5. Zviedrija 1 0 0 0 1 2:5 0
6. Norvēģija 1 0 0 0 1 2:5 0
7. Austrija 1 0 0 0 1 2:5 0
8. Itālija 1 0 0 0 1 0:9 0

 

Avots: Sportacentrs.com

Sadarbības partneri