Latvijas nacionālā izlase uzveic spēcīgo Krievijas izlasi!

FOTO: Guntis Lazdāns

Uzvaru pēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta savu līdzjutēju priekšā izcīnījusi Latvijas izlase, kas papildlaikā ar 2:1 apspēlēja Krievijas hokejistus. Vārtus mājinieku labā guva Ronalds Ķēniņš un Kaspars Daugaviņš.

Kā solīts, Latvijas izlases sastāvā pēc vakardienas mača tika veiktas pāris nelielas izmaiņas - Vitālija Pavlova un Renāra Krastenberga vietā iespēja tika dota Tomam Andersonam un Elvijam Biezajam. Simbolisko iemetienu laukuma centrā pirms mača sākuma veica viena no Latvijas hokeja leģendām - izcilais uzbrucējs Juris Repsis.

Spēles pirmajās minūtēs vairāk uzbruka Krievijas izlase - jau pirmajā uzbrukumā Kristeram Gudļevskim nācās glābt savu komandu pēc Iļjas Kovaļčuka metiena no tuvas distances. Pamazām gan ieskrējās arī mājinieki, kas astotajā minūtē tika pie pirmā vairākuma un pārņēma iniciatīvu. Labas iespējas atklāt rezultātu bija Mikam Indrašim un Rodrigo Ābolam - Indraša metiens tika bloķēts, savukārt pēc Ābola raidījuma savu komandu glāba vārtsargs Aleksandrs Georgijevs.

Latviešiem bija izdevies uzspiest pretiniekiem savu spēles tempu, kas ļāva biežāk uzturēties pretinieku laukuma pusē un tikt pie vēl viena vairākuma. Divus bīstamus momentus izveidoja pieredzējušais aizsargs Krišjānis Rēdlihs, tomēr Georgijevu pārspēt neizdevās. Aizsardzībā mājinieki spēlēja gana cieši, pretinieku uzbrukumus novirzot gar laukuma apmalēm un nedodot krieviem daudz iespēju. Pa Gudļevska sargātajiem vārtiem pirmajā periodā tika izdarīti vien trīs metieni, kamēr pa Georgijeva vārtiem - 11.

Arī otrā perioda sākumā iniciatīva piederēja Latvijas izlasei, taču neizdevās realizēt savus momentus. Pēc Ginta Meijas un Kaspara Daugaviņa metieniem viesus glāba vārtsargs, kā arī netika izmantots vēl viens vairākums. Vārtsarga sniegums deva pārliecību viesiem arī uzbrukumā, un trešdaļas vidū krieviem izdevās iespiest pretiniekus zonā, izvirzoties vadībā. Brīvs uz brīdi palika aizsargs Artjoms Zubs, kurš savāca ripu pēc neprecīza partnera metiena un raidīja to vārtu augšējā stūrī, 32. minūtē atklājot mača rezultātu (0:1).

Trešdaļas izskaņā labas iespējas bija abām komandām. Ļoti tuvu vārtu guvumam bija Rihards Bukarts, piezogoties pie tuvā stūra un izpildot negaidītu metienu, bet Georgijevs ar pūlēm paspēja noreaģēt un ripu atsist. Pie tās uzreiz tika Rihards Marenis, tomēr arī viņam neizdevās pārspēt pretinieku vārtsargu. Otrā laukuma galā tikmēr divas lieliskas iespējas bija Kovaļčukam. Vispirms teicamu reakciju nodemonstrēja Gudļevskis, paspējot vārtos pārvietoties un atvairot uzbrucēja metienu ātrajā pretuzbrukumā, bet nākamajā epizodē viesu komandas kapteinis apmānīja teju visus, izpildot ilgu pauzi un apslidojot vārtus, tomēr partneri nespēja uztvert Kovaļčuka piespēli vārtu priekšā un raidīt ripu jau praktiski tukšos mājinieku vārtos.

Trešajā periodā vētrainais hokejs turpinājās. Lieliskas iespējas bija abām komandām, bet vairāk - tieši Latvijas izlasei. Teicami viesu vārtos spēlēja Aleksandrs Georgijevs, kas arī bija galvenais iemesls tam, ka viesi joprojām atradās vadībā. No vārtu priekšas ļoti bīstami meta gan Indrašis, gan Dzierkals, gan Ralfs Freibergs, bet ripa spītīgi negāja vārtos. Nesnauda gan arī Krievijas izlase - Gudļevskis glāba savu komandu pēc Antona Zlobina plaukstas metiena.

Viesi tika arī pie vairākuma, tomēr tieši tad Latvijas izlasei beidzot izdevās uzlauzt pretinieku cietoksni. Pretuzbrukumā izrāvās Gints Meija un Ronalds Ķēniņš, izrēķinoties ar vienīgo atpakaļ tikušo aizsargu un arī vārtsargu, saspēli ar precīzu metienu tukšos vārtos noslēdzot Ķēniņam (1:1). Vārtu guvums mazākumā bija devis mājiniekiem pacēlumu, un divas minūtes vēlāk Robertam Bukartam izdevās arī otro reizi pārspēt Georgijevu. Arēnā sanākušie līdzjutēji jau sāka gavilēt, tomēr Krievijas izlase pieprasīja video atkārtojumu. Šāds solis atmaksājās - Daugaviņš metiena brīdī bija atradies vārtsarga laukumā, tāpēc vārtu guvums netika skaitīts. Vecākais no brāļiem Bukartiem nesavaldījās un veltīja mača tiesnešiem kādus smagus pārmetumus, par ko tika noraidīts līdz spēles beigām.

Pamatlaika pēdējā minūtē ļoti labas iespējas izraut uzvaru savai komandai bija gan Ķēniņam, gan Kovaļčukam, tomēr pārliecinoši spēlēja abu komandu vārtsargi, novedot spēli līdz papildlaikam. Tajā divas lieliskas iespējas nerealizēja Krievijas izlase, bet pretuzbrukumā uzvaru savai komandai nokārtoja tās kapteinis Kaspars Daugaviņš, pārspējot Georgijevu ar teicamu plaukstas metienu augšējā stūrī - uzvaru ar 2:1 izcīna Latvijas izlase.

Latvija - Krievija 2:1 P (0:0;0:1;1:0;1:0)

Vārti: 31:25 Zubs 0:1, 52:11 Ķēniņš (Meija, maz.) 1:1, 61:56 Daugaviņš (Balinskis) 2:1.
Soda minūtes: 22:8
Vārtsargi: Kristers Gudļevskis - Aleksandrs Georgijevs

Latvijas izlases sastāvs

Kristers Gudļevskis (Gustavs Grigals); Oskars Cibuļskis – Ralfs Freibergs, Kristaps Zīle – Artūrs Kulda, Kristaps Sotnieks – Uvis Balinskis, Roberts Mamčics – Krišjānis Rēdlihs; Ronalds Ķēniņš – Rodrigo Ābols – Kaspars Daugaviņš, Roberts Bukarts – Miks Indrašis – Rihards Bukarts, Emīls Ģēģeris – Oskars Batņa – Toms Andersons, Rihards Marenis – Gints Meija – Mārtiņš Dzierkals, Elvijs Biezais.

Sadarbības partneri