LHF Tiesnešu sektora vadītājs Ūdris: Šosezon aktīvi strādājam un analizējam tiesnešu darbu

Foto: Jekaterina Urošļeva

Tiesnešu darbs nevienā sporta veidā nav medus maize. To pieredzējis arī Latvijas Hokeja federācijas (LHF) Tiesnešu sektora vadītājs Ģirts Ūdris. LHF uz  sarunu aicināja Ģ.Ūdri, kurš pastāstīja par aktualitātēm strādājot ar Latvijas tiesnešiem, viņu profesionālā snieguma novērtējumu un lielākajiem izaicinājumiem.

“Hokejs mūsdienās kļūst arvien ātrāks un ātrāks,” sacīja Ūdris. “Līdz ar to arī tiesnešiem uzraudzīt spēli paliek aizvien grūtāk. Tādēļ arī OHL čempionātā esam jau ieviesuši videogola sistēmu un video analīzi un LHF Tiesnešu komisija septiņas dienas nedēļā apspriež dažādas spēļu situācijas. Tas tiek darīts, lai nepalaistu garām kļūdas un labāk izprastu strīdīgās situācijas laukumā. Šie visi ir tie nepieciešamie soļi, lai pēc iespējas objektīvāk varētu izvērtēt hokeja mačus. Vēl viens jaunums, kuru mēs šosezon ieviesām ir visu tiesnešu ikmēneša sanāksmju organizēšana. Šajās video sapulcēs piedalās gandrīz visi LHF arbitri. Tur mēs diskutējam, analizējam video un koleģiāli izsakām aizrādījumus, lai varētu attīstīties un pilnveidoties.”

 Sarunā ar LHF Ģ.Ūdris arī atklāja, ka Latvijas tiesneši uz pasaules hokeja kartes kotējas labi. Ne velti mūsu tiešneši tiek aicināti tiesāt pasaules čempionātus un dažādus augsta līmeņa starptautiskus turnīrus.

“Deviņi Latvijas tiesneši šajā sezonā ir nominēti tiesāt dažādākos Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) organizētos pasaules čempionātus. Jāizceļ Andris Ansons, kurš šī gada beigās un nākamā gada sākumā atkal nozīmēts uzraudzīt U-20 pasaules čempionātu elites divīzijā. Šīs sacensības tiek uzskatītas par ļoti prestižām. Tajā pat laikā Ansons arī ir iekļauts “long list” uz 2019.gada pasaules čempionātu Bratislavā un Košicē. Kā zināms, Ansons kopā ar Eduardu Odiņu tiesā arī vienu no labākajā līgām pasaulē – KHL.”

Kā atklāja LHF Tiesnešu komisijas vadītājs, bez jau pieminētā Ansona šogad pasaules čempionātus vēl uzraudzīs astoņi citi Latvijas tiesneši: Jevgēņijs Griškevičs (2.dīvzija, A grupa Belgradā), Dāvis Zunde (3.dīvīzija, Sofijā), Krišs Kupčus (U-18, 2.divīzija, A grupa, Elektrēni), Raivis Jučers (U-18, 2,divīzija, B grupa, Belgrada), Andrejs Kudrjašovs (U-18, 3.divīzija, A grupa, Sofija), Sintija Čamane (2.divīzija, A grupa, Damfrīsa), Agnese Kārkliņa (2.divīzija, B grupa, Brašova), Baiba Dzene (U-18, 1.divīzia, B grupa, Jaca).

“Neņemot vērā sešas elites hokeja valstis, uzskatu, ka mums ir labi un kvalificēti hokeja tiesneši. Šobrīd notiek paaudžu maiņa, sistēmā ienāk jauni tiesneši, kuriem vēl nav tik daudz pieredzes. Tāpēc aktīvi strādājam pie tiesnešu kvalifikācijas celšanas, organizējot seminārus un video apmācības.”

Darbā ar tiesnešiem ir daudz izaicinājumu. Un viens no tiem ir jauno censoņu piesaistīšana tiesāšanai. “Jaunu tiesnešu piesaistīšana un motivēšana strādāt augstākajā līmenī ir Latvijas Hokeja federācijas un mūsu kopīgs ikdienas darbs. Lielākoties šādu karjeras soli izvēlas hokejisti, kuri beidz spēlēt. Mēs nepārtraukti aicinām jaunos puišus un meitenes pievērsties tiesāšanai, mēģinām nodrošināt iespējami modernu vidi profesionālajai izaugsmei,” skaidroja Ūdris.

Vēl jāpiemin, ka arbitrs Māris Locāns kā galvenais tiesnesis tiesās Kontinentālās kausa izcīņas otrās kārtas posmu Itālijā. Savukārt Uldis Bušs, Andrejs Jakovļevs, Agris Ozoliņš un Viesturs Lēvalds pildīs līnijtiesnešu funkcijas HK “Kurbads” organizētajā Kontinentālās kausa izcīņas otrajā posmā Rīgā.

Šobrīd Latvijas Hokeja federācijā ir reģistrēti 169 oficiāli tiesneši, no kuriem 33 ir Nacionālā kategorija. 

 

Sadarbības partneri