Sportisti un sporta organizācijas apvienojas cīņā par Latvijas sporta nākotni

Vairāk nekā 50 vadošās sporta organizācijas un simtiem Latvijas sportistu apvieno spēkus, uzsākot sabiedrisku iniciatīvu “Es atbalstu sportu!”. Tās mērķi ir aktualizēt samilzušās problēmas sporta nozarē un rosināt lēmumu pieņēmējus steidzami rast risinājumus.

Skaudrā situācija, kurā šobrīd nonākuši Latvijas sportisti un sporta organizācijas, skar ne tikai profesionālo sportu – paredzams, ka jau tuvākajos gados tā var atstāt negatīvas sekas uz sabiedrību kopumā.

2018. gada vasarā apkopotā statistika liecina, ka privāto ziedojumu apjoms sporta organizācijām pēc uzņēmumu ienākuma nodokļa reformas piedzīvojis kritumu par 75%. Tas ir dramatisks trieciens, jo līdz šim ziedojumi nodrošinājuši aptuveni trešo daļu no valstiski svarīgāko sporta programmu un pasākumu īstenošanas. Līdz ar finansējuma samazinājumu augstas klases sportam un sporta skolām vērojams arī sportisko panākumu kritums vairākos sporta veidos.

Tas nozīmē, ka jau šogad ir apdraudēta daudzu sacensību un sporta pasākumu norise, bet jaunajiem sportistiem nav un nākotnē visdrīzāk vairs nebūs pietiekamu iespēju gūt pieredzi treniņnometnēs un pienācīgi sagatavoties, lai pārstāvētu Latviju sporta sacensībās visaugstākajā līmenī pēc diviem, četriem, astoņiem gadiem.

Iezīmējas arī dziļāka problēma: neefektīvs un pasīvs Latvijas sporta pārvaldības modelis. Kā rāda līdzšinējā pieredze, sports un aktīva, veselīga dzīvesveida atbalstīšana diemžēl nav bijis un nebūs esošā sporta nozares “aizbildņa” – Izglītības un zinātnes ministrijas – prioritāte.

Jau šonedēļ sportisti vērsīsies pie valdības pārstāvjiem un visām politiskajām partijām, lai pārrunātu nepieciešamās pārmaiņas sporta nozarē.

Latvijas sportisti aicina ikvienu atbalstīt iniciatīvu, parakstoties par sporta nākotni Latvijā kampaņas mājas lapā esatbalstusportu.lv.

Sadarbības partneri