Latvijas izlase čempionātu Rīgā sāk ar neveiksmu Kanādai

Latvijas hokeja valstsvienība Pasaules čempionāta atklāšanas spēlē pret Kanādu ātri nonāca zaudētājos, kam sekoja vārtsargu maiņa, bet tā īsti attapties komandai tā arī neizdevās - katrā periodā ielaižot pa diviem vārtiem, čempionāta atklāšanas mačā pilnu tribīņu priekšā tika piedzīvots zaudējums 0:6.

Vārtu drošību pirmajā mačā treneri uzticēja Ivaram Punenovam, kurš, atšķirībā no Kristera Gudļevska un Artūra Šilova, ar izlasi kopā pavadījis visus sagatavošanos periodu un piedalījies arī pārbaudes spēlēs. Rezervē šajā mačā bija Šilovs, kuram spēlē bija jāiesaistās jau piektajā minūtē.

Pirmo metienu pa vārtiem izdarīja Rūdolfs Balcers, tūlīt ar uzbrukumu atbild Kanāda un ar savu pirmo metienu atklāj rezultātu. Ar ne pārāk veiklu metienu ripu starp kājsargiem vārtos raidīja Losons Krouss - 0:1… Aukstā duša pamatīgi sapina kājas mājiniekiem, kamēr kanādieši turpināja spiest un piektajā minūtē panāca jau 2:0, uz ko Latvijas izlases treneri reaģēja, veicot vārtsargu maiņu.

Smagajam sākuma sekoja arī noraidījums (divas minūtes nopelnīja Jānis Jaks), bet mazākumu mūsējie spēja izturēt, pēc kā arī prata pārņemt spēles iniciatīvu. Aktivizēšanās ļāva nopelnīt vairākumu, tajā tika veidoti momenti un apdraudēti vārti, taču Samuels Montanbo palika nepārspēts. Latvija trešdaļas pēdējo minūti pavadīja savā uzbrukuma zonā, bīstami meta Jaks, momentu centās izveidot arī Kaspars Daugaviņš, bet rezultāts vairs nemainījās.

Jau otrās trešdaļas sākumā teica iespēja samazināt rezultāta starpību bija Rodrigo Ābolam, taču uzbrucējs no tuvas distances nespējā pārspēt Montanbo. Spēle uzņēma ātru tempu, Šilovam darba netrūka, tomēr ar saviem momentiem atbildēt nekautrējās arī mūsējie. Mača gaitu izmainīja Latvijas otrais noraidījums – pie saviem vārtiem pēc svilpes pārāk asi nospēlē Andris Džeriņš.

Latvija pusotru minūti noturēja kanādiešus faktiski ārpus savas aizsardzības zonas, bet, kad viesiem izdevās nostāties zonā, to arī sanāca izmantot. No distances devītniekā trāpīja aizsargs Makenzijs Vīgers – jau 0:3.

Attapušies pēc vārtu zaudējuma, mājinieki kārtīgi liek pastrādāt sāncenšu aizsardzībai, taču galu galā paši ielaida visai kuriozus vārtus. Pēc Kanādas pretuzbrukuma, ripa laukuma stūrī nonāca pie Semuela Bleja, kurš tūlīt pat raidīja to atpakaļ uz vārtu priekšu, trāpīja pa Šilova cimdu, no kura ripa ielidoja tīklā...

Jau trešdaļas ievadā teicama iespēja pretuzbrukumā bija Latvijai, bet pēc Riharda Bukarta piespēles Andris Džeriņš no vārtu priekšas raidīja ripu pa pārliktni. Tūlīt pat pret Džeriņu tika nopelnīts noraidījums un Latvija tika pie sava otrā vairākuma, kurā neko vērā ņemamu izveidot gan neizdevās.
Latvijas, kuru uz priekšu turpināja dzīt tribīnes, centīgi devās pēc sava pirmā vārtu guvumu, uzbrukumam pieslēdzot arī aizsargus, bet Kanāda atbildēja ar bīstamu pretuzbrukumu, kurā ripu atvaira gan Šilovs, gan vārtu stabs. Mājinieki atbildēja ar savu pretuzbrukum, bet pēc Batņas metiena vienā pieskārienā ripa lidoja garām vārtiem.

Mača izskaņā atkal divas reizes izcēlās kanādieši, kuriem šajā mačā neko it kā vairs nevajadzēja – vispirms pēc teicamas saspēles tukšā stūrī meta Džo Veleno, bet pāris minūtes vēlāk burzmā vārtu priekšā pie ripas tika Džeks Makbeins, kurš arī savu iespēju izmantoja.

Līdz ar to pasaules čempionāts Rīgā sākts ar zaudējumu 0:6, bet pirmais vārtu guvums noteikti jāatrod rīt, kad pretī nāks Slovākija.

Latvija - Kanāda 0:5 (0:2, 0:2, 0:2)
Vārti: 0:52 Krouss (Glāss, Krebss) 0:1, 04:56 Losons (Vīgers, Midltons) 0:2, 28:17 Vīgers (Kvins, Tofoli) 0:3, 35:12 Blejs (Krebss, Hants) 0:4, 53:58 Velano (Vīgers) 0:5 , 55:40 Makbeins (Karkone, Fantili) 0:6
Soda minūtes: 8:4
Metieni: 23:29
Vārtos: Ivars Punenovs (04:56 Šilovs) - Samuels Montanbo
Galvenie tiesneši: Lassi Heikinens (FIN), Jans Hribiks (CZE)